Infància i adolescència

13  multimèdies

Vídeo de la Generalitat

La infància és l’etapa de la vida en què la prevenció de la salut és més important. La majoria de problemes detectats i tractats durant aquesta etapa ajuden a millorar la salut al llarg de la vida adulta. Aprendre a identificar les necessitats dels infants és fonamental per poder proporcionar-los l’atenció necessària i ajudar-los a créixer en un entorn afectiu, saludable i segur.

La família exerceix una gran influència en el desenvolupament dels infants, no només per la vigilància, la protecció i el control de la seva salut, sinó també per l’aprenentatge del dia a dia, que forma i enriqueix les seves experiències.

Des de l’atenció primària de salut es porten a terme tot un conjunt d’intervencions preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica per part dels professionals de la salut amb la implicació i participació de l’infant i els seus pares, mares o tutors. L’objectiu d’aquestes intervencions és facilitar uns hàbits i unes actituds de salut positives en els infants, detectar precoçment problemes de salut i facilitar el seguiment i derivació, si és necessari. 

El carnet de salut infantil és un document que recull les dades principals de salut dels infants: vacunes, creixement i desenvolupament, patologies i taules de desenvolupament psicomotor, calendari de vacunacions sistemàtiques, així com un apartat destinat a les visites periòdiques, preventives o al programa de seguiment de l’infant sa.

Aquest carnet és per a ús exclusiu dels nens i nenes, de les seves famílies i dels seus professionals sanitaris. És important tenir-lo al dia. Presenteu-lo a l’especialista en pediatria quan hi porteu el vostre fill.

Descarregueu-vos-el 

Una vida activa és essencial per a la salut dels nens i nenes. Es recomana que els infants i adolescents facin seixanta minuts (una hora) o més d’activitat física diària.

Convé reduir el temps destinat a “activitats de pantalla” (televisió, ordinador, consoles, etc.) a menys de dues hores al dia. L’activitat física escassa és, juntament amb una alimentació desequilibrada, un dels aspectes que influeixen decisivament en l’aparició del sobrepès i l’obesitat.

Els adults poden afavorir la pràctica d’activitat física dels infants i els adolescents en l’entorn familiar:

 • Provant diferents activitats fins trobar la que els agrada i facilitant-los-en la pràctica.
 • Compartint amb ells l’activitat física.
 • Combinant diferents tipus d’activitat.
 • Fomentant els esports de grup.
 • Facilitant que tinguin estones de joc actiu i de joc lliure.
 • Fent activitats de lleure a l’aire lliure.

La infància és un període de desenvolupament físic i intel·lectual que requereix un gran consum d’energia i, per tant, una alimentació equilibrada i saludable.

L’alimentació, però, a més de ser un procés nutritiu, té connotacions importants –satisfacció i plaer, relaci­ons afectives i espai de comunicació familiar, identi­ficació social, cultural i religiosa, etc.– que, a la llar­ga, configuren el comportament alimentari i que poden repercutir en l’estat de salut de l’individu.

L’acompanyament dels adults en els àpats ha de ser respectuós, sense coercions i tenint en consideració els gustos i la sensació de gana dels infants.

Cal potenciar el consum de:

 • Fruita fresca i de temporada com a postres habituals dels àpats i com a complement d’esmorzars i berenars.
 • Verdures i hortalisses de temporada en el primer plat i/o com a guarnició del segon plat dels diferents àpats, a més de garantir la presència habitual d’amanides.
 • Llegums i fruita seca crua o torrada sense sal.
 • Farinacis (pa, pasta, arròs...) integrals.
 • Lactis, en forma de llet i iogurts sense endolcir i formatges.
 • Oli d’oliva verge.
 • Aigua com a beguda bàsica, tant en els àpats com entre hores.

Convé reduir:

 • La ingesta de llaminadures i prioritzar com a alternativa la fruita seca sense sal (nous, ametlles, avellanes...) i dessecada (panses, orellanes, figues seques...).
 • Les begudes ensucrades (coles, taronjades, begudes isotòniques, sucs, etc.) i prioritzar el consum d’aigua.
 • La brioixeria i la pastisseria, i prioritzar el consum d’entrepans, fruita fresca i fruita seca.
 • Les cremes de xocolata, mousses, cremes i d’altres postres làcties ensucrades, com a postres habituals dels àpats.
 • El menjar ràpid (fast food).
 • Les preparacions i derivats carnis processats (embotits, patés, salsitxes, etc.).

Els infants són éssers indefensos que depenen totalment dels adults. A poc a poc, juntament amb l’aprenentatge i l’adquisició d’hàbits i funcions, els infants esdevenen cada cop més autònoms. Caldrà que aprenguin a reconèixer els perills i a actuar de la manera més adequada per evitar-los.

Els endolls, les escales, els productes de neteja o, fins i tot, el menjar són elements que poden provocar lesions de diversa gravetat als més petits de la casa. Per això cal que pares i adults estiguin informats dels principals riscos d’accident infantil, de les circumstàncies que els afavoreixen i de les principals normes per prevenir-los.

Els desplaçaments en cotxe també poden posar en perill la seguretat dels nens i nenes. Els sistemes de retenció, com el cinturó de seguretat per als infants d’una alçada igual o superior a 1,35 m, i els cabassos, cadiretes i elevadors per als més petits, redueixen el risc i la gravetat de les lesions en cas de col·lisió.

Les joguines, essencials en el desenvolupament infantil, són una altra causa d’accidents. Llegir les instruccions i les advertències dels fabricants, no adquirir joguines amb elements desmuntables de mida petita i supervisar els infants mentre juguen són algunes de les recomanacions que cal que tingueu en compte per protegir la salut i la seguretat de la canalla. 

Els primers anys de vida són decisius per als infants. Per això és molt important que de bon començament estiguin protegits contra aquelles malalties que es poden prevenir mitjançant la vacunació. 

Les vacunes sistemàtiques són aquelles que és recomanable administrar a tots els nens i nenes d'una determinada edat sempre que no hi hagi una contraindicació que ho impedeixi.

En contraposició, les vacunes no sistemàtiques són aquelles que només es recomanen als infants que, per les seves condicions particulars, tenen més risc d'adquirir la malaltia o una afecció de base que es podria agreujar si es pateix la malaltia previnguda per la vacuna.

Durant la infància els medicaments produeixen un efecte diferent perquè l'organisme es troba en procés de maduració. Per administrar-los als nens i nenes amb eficàcia i seguretat, els pares i cuidadors han de tenir en compte algunes recomanacions. 

La salut bucodental és especialment important a l’edat infantil. Ensenyar als infants hàbits i mètodes d’higiene bucal és una inversió en salut que els proporcionarà beneficis per a tota la vida.

La millor manera de fer-ho és convertir aquests hàbits higiènics en una activitat divertida, com ara raspallant-vos les dents amb els vostres fills o deixant-los escollir els seus propis raspalls.

La càries és una de les malalties bucodentals més freqüents i per prevenir-ne l’aparició cal que els infants:

 • Redueixin el consum de dolços, particularment entre àpats.
 • Es raspallin les dents després de cada àpat.
 • Es passin el fil dental per tal d'eliminar la placa bacteriana de l'espai interdental.
 • Augmentin la resistència de l'esmalt dental amb glopeigs de solucions fluorades, a partir dels sis anys.
 • Visitin el dentista un cop l'any, com a mínim.
El bon tracte a infants i adolescents és responsabilitat de tothom. El bon tracte el constitueixen les diferents manifestacions d’afecte, cura, criança, suport i socialització que reben els infants i adolescents de la seva família, del grup social i de les administracions o institucions, de tal manera que se’ls garanteixi comptar amb les condicions necessàries per a un desenvolupament integral adequat: afectiu, psicològic, físic, sexual, intel·lectual i social.
 
Per a la promoció del bon tracte a l’infant i la prevenció dels maltractaments, cal que els pares, tutors o cuidadors tinguin unes expectatives realistes sobre els seus fills i filles, que els ajudin a millorar la seva actuació quan es presentin circumstàncies adverses. Les tècniques de disciplina positives, eficaces i respectuoses són eines valuoses per a una criança feliç i saludable.
Data d'actualització:  10.04.2019