
Llegir és una activitat recomanable i profitosa a qualsevol edat. A banda d’entretenir, els llibres aporten nombrosos beneficis: obren noves finestres al món, promouen la connexió amb els altres, fomenten la imaginació i la creativitat, i afavoreixen l’aprenentatge.
Addicionalment, l’evidència científica ha demostrat que la lectura millora el benestar físic i mental, fins al punt d’arribar a tenir un gran valor terapèutic. La biblioteràpia, és a dir, l’ús guiat de la lectura de llibres o d’altres materials escrits, és especialment útil per a les persones amb problemes de salut mental, ja que contribueix a desblocar emocions, desenvolupa l’autoconsciència, estimula el sentit crític i esdevé un remei contra la solitud.
Llegir és, doncs, un hàbit saludable que convé integrar en la vida diària des de la infància. Per començar a instaurar-lo i treure’n profit, n’hi ha prou amb trobar una petita estona al dia per submergir-se en les pàgines d’un llibre (10 o 15 minuts poden ser suficients) i ampliar-la progressivament, en funció del gaudi i de les circumstàncies personals.
En els darrers anys, diversos estudis científics han posat de manifest que la lectura comporta nombrosos beneficis per a la salut física i mental:
- Reducció de l’estrès. L'estrès es relaciona amb l’aparició i el desenvolupament de diversos problemes de salut, com ara les malalties cardiovasculars, la depressió o l’ansietat. La lectura ajuda a mantenir-lo sota control, atès que redueix el ritme cardíac i la tensió muscular.
- Prevenció del deteriorament cognitiu. Llegir contribueix a mantenir el cervell actiu, enforteix les connexions neuronals i augmenta la resistència de la ment davant el deteriorament. Les persones que ho fan habitualment milloren la memòria i d'altres funcions cognitives, com l'atenció o la velocitat de processament. La lectura contribueix, per tant, a prevenir la dependència i a gaudir d’un envelliment saludable.
- Millora del son. Llegir una estona abans d’anar a dormir ajuda a conciliar el son. De fet, és una de les activitats recomanades per combatre els episodis d’insomni. Ara bé, convé fer-ho sempre en paper perquè l’ús de pantalles pot produir l’efecte contrari.
- Foment de les habilitats socials. La literatura de ficció pot beneficiar l’experiència social. En observar el món des de diferents perspectives (per exemple, a través dels ulls de personatges diversos) i experimentar múltiples realitats, fomenta l’empatia i augmenta la capacitat de connectar i de comprendre els altres. D’altra banda, la participació en clubs de lectura, per exemple, promou la construcció de relacions socials.
- Augment de coneixements. La lectura esdevé una font de coneixement, que facilita l’aprenentatge de diferents disciplines, com ara la geografia, la història o la sociologia. D’altra banda, ajuda a gestionar millor les emocions i a resoldre conflictes.
Llegir és, sens dubte, una activitat beneficiosa, però en realitzar-la cal prendre algunes precaucions per evitar l’aparició de sequedat ocular, trastorns visuals o mal d’esquena:
- Adopteu una postura correcta. Convé que llegiu asseguts en una taula, amb l’esquena recta i els dos peus a terra, sense creuar. Eviteu fer-ho al sofà o estirats.
- Situeu-vos a una distància adequada, d’entre 35 i 40 cm del paper. En cas que es tracti d’un llibre electrònic, escolliu un cos i un tipus de lletra que us permeti llegir amb comoditat.
- Manteniu l’entorn de lectura en bones condicions. Durant el dia, procureu llegir amb llum natural i, a la nit, amb llum directa. Si llegiu un llibre electrònic, eviteu l’ombra i els reflexos a la pantalla. Una bona ventilació i una temperatura agradable també són aspectes importants.
- Procureu fer pauses actives de 5 minuts cada mitja hora. Estar massa temps asseguts i amb la vista concentrada pot ser perjudicial per a la salut. Procureu aixecar-vos, caminar, mirar per la finestra o fer estiraments.
- Parpellegeu de tant en tant o apliqueu llàgrimes artificials per mantenir els ull hidratats i evitar la sequedat ocular.
- Si llegiu abans d’anar a dormir, feu-ho en paper. L’ús de dispositius electrònics dificulta el son.
- Observeu els infants quan llegeixen perquè algunes accions poden fer sospitar de l’existència d’un trastorn visual. Si se situen molt a prop del paper, acluquen els ulls o fan ganyotes mentre llegeixen, se salten paraules i/o línies o les repeteixen dos cops, i/o segueixen la línia amb el dit, porteu-los a l’oftalmòleg perquè els revisi la vista.
Informació relacionada
La lectura és una activitat ideal per al desenvolupament cognitiu dels nens i nenes. Millora les habilitats lingüístiques, promou una bona ortografia i construcció gramatical, enriqueix el vocabulari i incrementa les competències comunicatives. També esdevé una eina valuosa per a la identificació i la gestió de les emocions i per a l’educació en valors.
Per ajudar-los a introduir-se en l’univers literari i descobrir-los el gust per la lectura, podeu seguir alguns consells:
- Si encara no saben llegir, llegiu per a ells. Els permetrà familiaritzar-se amb els llibres, millorarà la seva capacitat d’escoltar els altres i els ajudarà a treballar la comprensió lectora.
- Trieu llibres adequats a la seva edat i d’acord amb els seus interessos i preferències.
- Procureu que dediquin una estona al dia a llegir i establiu una rutina. Just abans d’anar a dormir pot ser un bon moment.
- Convertiu la lectura en un joc. Podeu animar-los a pensar un final alternatiu, representar la història, dibuixar els personatges…
- Animeu-los a llegir en veu alta. Els serà més fàcil identificar l’accentuació correcta, conèixer els signes de puntuació, experimentar amb la veu a través de l’entonació i pronunciar les paraules.
- Porteu-los a una blibioteca i escolliu un llibre per llegir a casa.
- Organitzeu sessions de lectura en família. Podeu alternar la lectura d’un mateix llibre, de manera que cada membre llegeixi una pàgina, un capítol o les paraules d’un personatge. A més de gaudir de tots els beneficis de la lectura, enfortireu el vostre vincle.
- Prediqueu amb l’exemple. Recordeu que vosaltres sou model per als vostres fills i filles. Si us veuen llegir amb freqüència els serà més fàcil adquirir l’hàbit.