Per conduir un vehicle amb la màxima seguretat, és convenient:
- No consumir begudes alcohòliques ni altres substàncies que puguin alterar la capacitat per conduir.
- Consultar el metge o metgessa, el personal d'infermeria o els professionals farmacèutics si es pateix alguna malaltia crònica (diabetis, epilèpsia, etc.) o s'està prenent alguna medicació. Algunes malalties i medicaments poden afectar la conducció de vehicles.
- Fer-se revisar periòdicament la vista i l'oïda si es tenen més de seixanta anys.
- No deixar que el cansament i la son apareguin mentre es condueix: cal aturar-se per descansar almenys un cop cada dues hores i davant de qualsevol sensació de son.
- Intentar evitar tot allò que pot distreure la conducció: fumar, parlar pel mòbil, manipular el GPS o els aparells de música, etc.
En cas de col·lisió, el risc de morir o de patir lesions greus disminueix utilitzant un dispositiu de seguretat apropiat:
- Casc homologat per a les persones usuàries de vehicles de dues rodes i tres rodes, de quadricicles i de quads.
- Cinturó de seguretat per a tots els ocupants dels vehicles que els tinguin instal·lats:
- Cal portar-lo tibant i correctament col·locat (no s'ha de posar mai sota el braç ni utilitzar pinces per fixar-lo).
- Si es deixa fluix no és efectiu.
- No s'ha d'inclinar el respatller molt enrere, el cinturó perd efectivitat.
- Les embarassades també han d'utilitzar el cinturó de seguretat: caldrà procurar que la banda superior passi entre els dos pits i la inferior tan avall com sigui possible, sota el ventre.
- Els infants amb una alçada igual o inferior a 1,35 m han d'utilitzar sempre un sistema de retenció infantil, homologat i apropiat per al seu pes:
- Grup 0 (de 0 a 10 kg): cabàs transversal al seient posterior o portabebès instal·lat als seients posteriors en sentit contrari a la marxa. Excepcionalment als seients davanters.
- Grup 0+ (de 0 a 13 kg): portabebès instal·lat als seients posteriors en sentit contrari a la marxa. Excepcionalment als seients davanters.
- Grup I (de 9 a 18 kg): cadireta instal·lada als seients posteriors. Excepcionalment als seients davanters.
- Grup II (de 15 a 25 kg): seient elevador amb respatller instal·lat als seients posteriors Excepcionalment als seients davanters.
- Grup III (de 22 a 36 kg): seient o coixí elevador als seients posteriors. Excepcionalment als seients davanters.
- A partir d'1,35 m d'alçada, poden utilitzar el cinturó de seguretat, sempre que quedi correctament situat damunt l'espatlla i la pelvis (el cinturó no ha de passar mai per sobre del coll ni del ventre).
Per prevenir les lesions per atropellament que afecten els infants com a vianants, és convenient seguir algunes recomanacions:
- Superviseu sempre els moviments dels infants més petits. No els permeteu mai travessar sols el carrer.
- Ensenyeu amb el vostre exemple. Respecteu i feu que els infants respectin els semàfors i les normes de seguretat per als vianants.
- Expliqueu als infants que han de caminar sempre per la vorera. Si no hi ha vorera, s'ha de caminar sempre en sentit contrari al dels vehicles, procurant poder veure els conductors i ser vistos per ells.
- Tingueu sempre agafats de la mà els infants més petits en les àrees destinades a l'aparcament de vehicles i en les parades de vehicles de transport públic. Recordeu que és possible que no siguin vistos des de l'interior d'un vehicle que està fent maniobres.
És convenient que els adults i les persones d'edat avançada segueixin també els consells per prevenir els atropellaments:
- No utilitzeu el mòbil o altres aparells electrònics que distreguin la vostra atenció. Mentre mireu el teclat ol a pantalla correu el risc d’ensopegar, caure o no veure els vehicles que s’aproximen.
- Camineu sempre per la vorera. Si no n'hi hagués, aneu sempre en sentit contrari al dels vehicles, procurant veure els conductors i ser vistos per ells.
- Si camineu de nit per carreteres o per carrers sense voreres, heu de portar dispositius reflectors que us facin visibles als conductors.
- Procureu escollir els itineraris i els punts més segurs per travessar els carrers.
- Atureu-vos per comprovar, en totes direccions, si ve cap vehicle abans de travessar el carrer i seguiu mirant a cada banda, mentre el travesseu.
- Travesseu el carrer amb el temps necessari. Si no esteu segur de la durada del semàfor verd, observeu tot un cicle de llum verda per comprovar si disposeu de prou temps per passar. Si penseu que no tindreu prou temps, mireu de travessar per un altre lloc més segur.
- No travesseu el carrer si el semàfor és verd i fa estona que s'ha encès, perquè potser no tindreu prou temps per passar sense risc.
- Penseu que els vehicles que giren poden ser especialment perillosos. Els conductors estan pendents de la maniobra i de la resta del trànsit, i és possible que no us vegin. Comproveu sempre si hi ha algun vehicle girant abans de travessar el carrer i assegureu-vos que els conductors dels vehicles que giren us veuen bé.
- Aneu amb compte amb els aparcaments i els guals. Els vehicles poden efectuar maniobres imprevistes sense haver-vos vist.
Data d'actualització:
23.09.2021