Les comissions clíniques de salut i gènere són un conjunt de professionals de perfil clínic que s’organitzen de forma autònoma per analitzar, impulsar, difondre i facilitar la introducció de la perspectiva de gènere en la pràctica clínica diària en els àmbits propis d’actuació i entenent les peculiaritats que li són pròpies, que poden incloure l’assistencial, de recerca i formatiu.
-
Organització: autonomia i autoorganització
-
Objectius: donar i rebre coneixement
Organització: autonomia i autoorganització
- Composició interna: es comissions s’organitzen autònomament i decideixen la seva composició, estructura i funcionament. És molt aconsellable, però, que inclogui una persona que s’encarregui de la seva coordinació i representació externa; un representant de cada especialitat o servei, preveient els diversos perfils professionals clínics representables, i un espai plenari, on es reuneixin tots els membres, que pugui organitzar-se segons els interessos de cada comissió, per grups de treball més reduïts, per abordar temes més específics. En l’àmbit hospitalari es pot preveure la inclusió de professionals clínics d’altres centres pròxims que, per raons d’oportunitat, capacitat organitzativa i disponibilitat de recursos humans, encara no tinguin constituïda una comissió pròpia.
- Metodologia de treball: la metodologia de treball es defineix de forma autònoma, i és recomanable que les reunions plenàries es duguin a terme mensualment o bimensualment, que han de servir per generar un espai de reflexió, debat i plantejament col·lectiu de reptes i conclusions a les quals hagin arribat els grups de treball o els serveis.
- Relacions externes: Les comissions clíniques tindran l’espai de compartició de coneixement que generin per fer-ho extensiu a la resta de sistema, i difondran el coneixement generat per altres comissions per aplicar-lo i difondre’l en el si del seu territori.
Objectius: donar i rebre coneixement
Cada comissió gaudeix d’autonomia per establir els àmbits concrets d’intervenció i els objectius precisos que estableix per guiar la seva acció. Tanmateix, una proposta d’objectius per àmbits d’actuació és:
- Assistencial: desagregar els indicadors d’activitat, qualitat i seguretat per sexes, augmentar el coneixement dels professionals de les diferències per gènere de les manifestacions de malaltia i dolor; impulsar l’adaptació de les instal·lacions dels centres amb perspectiva de gènere, augmentar el coneixement dels professionals dels diferents tractaments en funció del sexe-gènere; promoure una adaptació dels recursos materials amb perspectiva de gènere.
- Recerca i generació de coneixement: crear grups de recerca específics i treballar perquè els existents incorporin la perspectiva de gènere; promoure la revisió de la literatura clínica per formular bons projectes de recerca; impulsar la desagregació de dades per sexe de les variables clíniques i dels resultats clínics; garantir la paritat de sexe dels animals utilitzats en la recerca bàsica; vetllar perquè la introducció de la perspectiva de gènere sigui valorada per l’adjudicació de beques i ajuts competitius.
- Formació, docència i transmissió de coneixement: revisió dels continguts de la formació de professionals i dels plans docents de pregrau i postgrau; promoure uns entorns d’aprenentatge amb perspectiva de gènere; impulsar figures de referència de gènere en els centres per a l’impuls de la introducció de la perspectiva de gènere en la transmissió de coneixement.
Data d'actualització:
14.03.2023