Inflamació de les genives
La gingivitis és una forma inicial de malaltia de les genives. Aquest tipus de malalties es caracteritzen per produir inflamacions i infeccions de diferent complexitat, per efecte de la placa bacteriana (microbis que viuen en l’entorn bucal), en els teixits que envolten les dents i que en constitueixen el suport: la geniva, el lligament periodontal i l’os alveolar.
Quan l’únic teixit afectat és la geniva marginal, parlem de gingivitis. Si no es prenen les mesures necessàries, la gingivitis pot acabar afectant els altres teixits de suport i convertir-se en periodontitis.
Tanmateix, cal tenir present que l’evolució de gingivitis a periodontitis depèn de factors individuals, com ara el tipus de bacteris que conformen la placa bacteriana i la resposta immunitària de la persona afectada.
Uns bons hàbits d’higiene i cura de la boca i de les dents són fonamentals per prevenir les malalties de les genives.
Destaquem
La causa de la gingivitis és la presència de placa bacteriana.
Els primers canvis a la geniva es produeixen quan la placa s’acumula després de 3 o 4 dies sense haver-la eliminat amb mesures d’autocura.
Tot i que la causa última són els bacteris de la placa bacteriana bucal, hi ha diferents factors que influeixen en l’evolució de les malalties de la geniva i la resposta al tractament. En aquest sentit, caldrà tenir en compte:
- L’efectivitat de la higiene oral.
- El consum de tabac.
- El sistema immunitari de la persona afectada.
- La presència d’una diabetis mal controlada.
- L’ús d’alguns medicaments, que poden augmentar el volum de la geniva per sobrecreixement i fer més difícil la neteja efectiva.
- Tots els factors que afavoreixin la retenció de placa bacteriana o en dificultin la remoció, com ara dents apinyades, tractaments desbordants o insuficientment polits o mal ajustats.
- L’estrès, que provoca una disminució en la resposta immunitària del cos i, per tant, més dificultat per controlar les infeccions, com ara les malalties periodontals.
Si es pateix gingivitis, les genives poden:
- Inflamar-se.
- Sagnar, especialment durant el raspallat, tot i que sigui suau.
- Estovar-se.
- Ser sensibles al tacte.
- Produir halitosi (mal alè) per acumulació de bacteris i fins i tot per la mort de part de la geniva, en casos greus.
El diagnòstic es basa en l’estudi dels signes i símptomes.
Per tractar la gingivitis, cal reduir la presència de placa bacteriana que produeix la inflamació. Per tant, la primera línia de tractament és instaurar mesures d’higiene oral efectives: neteja dels espais interdentals i raspallat dental efectiu com a mínim dos cops al dia.
En els casos en què no hi ha nova placa dental tova, sinó que aquesta s’ha convertit en carrall, serà necessària una neteja bucal professional per eliminar-la.
És fonamental seguir els consells d’higiene bucodental específics per a la gingivitis, que poden incloure l’ús de fil dental, raspalls interdentals o col·lutoris, o la realització de neteges dentals professionals més freqüents.
L’odontòleg també pot recomanar, en cas que sigui necessari, algunes mesures per reduir els factors de risc a patir gingivitis, com ara deixar de fumar, corregir l’alineació de les dents o substituir empastaments, fundes, pròtesis o ortodòncies.
Els antiinflamatoris, com l’ibuprofèn, poden ajudar a reduir la inflamació, i els analgèsics, com el paracetamol, alleujar les molèsties o el dolor.
Segons quins siguin els microorganismes implicats pot ser necessària l’administració d’antibiòtics.
Informació relacionada
Per prevenir l'aparició de gingivitis:
- Raspalleu-vos les dents després de cada àpat.
- Seguiu una alimentació saludable.
- Eviteu el consum de tabac.
- Si esteu embarassada, visiteu el dentista a l'inici de la gestació (de fet, seria preferible fer-ho abans d'iniciar-la).