Inflamació de les genives

La gingivitis és una malaltia freqüent que produeix irritació, envermelliment i inflamació de les genives.
Les malalties periodontals es caracteritzen per l'afectació dels teixits de suport de la dent: la geniva, el ciment radicular, l’os alveolar i el lligament periodontal. L'acumulació de placa dental (per una higiene imperfecta) comporta la inflamació i el sagnat de les genives (gingivitis).
La gingivitis pot ser un pas previ a l'avanç de la inflamació dels teixits en direcció a l'os de subjecció de les dents. Aquest procés provoca la pèrdua parcial del suport ossi i s’anomena periodontitis. En estats avançats l'evolució de la periodontitis pot donar lloc a la pèrdua de la dent per falta de suport.
Uns bons hàbits d’higiene i cura de la boca i de les dents són fonamentals per prevenir la malaltia.
Font: Dr. Elias Casals Peidró
Destaquem
La placa dental és una capa adhesiva transparent que recobreix les dents. Es forma quan els bacteris de la boca s’alimenten de les restes de menjar que es queden a les dents.
Si no s’elimina amb una bona higiene bucodental, la placa es pot anar endurint i forma tosca. Aquesta tosca dificulta l’eliminació de la placa i protegeix els bacteris. Amb el temps, la placa i la tosca irriten les genives i causen inflamació.
Hi ha alguns factors que poden predisposar les persones a patir gingivitis:
- L'edat. Sovint apareix durant l’adolescència o durant les primeres etapes de l’edat adulta, com a conseqüència dels canvis hormonals. També és més freqüent a mesura que s’envelleix.
- Els antecedents familiars. Per herència genètica, hi ha mecanismes que predisposen més a patir malalties a les genives.
- Els canvis hormonals, com els relacionats amb l'embaràs, el cicle menstrual o l'ús de píndoles anticonceptives.
- La manca d'higiene bucodental, que facilita la presència de bacteris a la boca.
- El consum de tabac.
- Una alimentació poc saludable.
- Determinades malalties, com una diabetis no controlada, o les que redueixen les defenses de l’organisme, com ara el VIH.
- L’ús d’alguns medicaments, com la fenitoïna, que es pren per tractar les convulsions epilèptiques. Aquesta medicació augmenta el volum de la geniva per sobrecreixement.
- Unes dents mal alineades o fundes, pròtesis, ortodòncies o empastaments mal col·locats o mal ajustats.
- L’estrès, que provoca una disminució en la capacitat immunitària del cos i, per tant, més dificultat per controlar les infeccions, com ara les malalties periodontals.
Informació relacionada
Si es pateix gingivitis, les genives poden:
- Inflamar-se.
- Sagnar, especialment durant el raspallat, tot i que sigui suau.
- Tenir un aspecte brillant i/o vermellós.
- Estovar-se.
- Ser sensibles al tacte.
- Produir halitosi (mal alè) per acumulació de bacteris i fins i tot per la mort de part de la geniva, en casos greus.
El tractament pot reduir la inflamació i evitar que torni a aparèixer. Inclou una neteja bucal professional per eliminar la placa bacteriana i la tosca.
És fonamental seguir els consells d’higiene bucodental específics per a la gingivitis, que poden incloure l’ús de fil dental, raspalls interdentals o col·lutoris, i la realització de neteges dentals professionals més freqüents.
L’odontòleg també pot recomanar, en cas que sigui necessari, algunes mesures per reduir els factors de risc a patir gingivitis, com ara deixar de fumar, corregir l’alineació de les dents o substituir empastaments, fundes, pròtesis o ortodòncies.
Els antiinflamatoris, com l’ibuprofèn, poden ajudar a reduir la inflamació, i els analgèsics, com el paracetamol, alleujar les molèsties o el dolor.
En els casos més greus, pot ser necessari prendre antibiòtics, com ara el metronidazole o l’amoxicil·lina, i l’ús de col·lutoris amb clorhexidina.
Informació relacionada
Per prevenir l'aparició de gingivitis:
- Raspalleu-vos les dents després de cada àpat.
- Visiteu el dentista un cop l'any, com a mínim.
- Seguiu una alimentació saludable.
- Eviteu el consum de tabac.
- Si esteu embarassada, visiteu el dentista a l'inici de la gestació (de fet, seria preferible fer-ho abans d'iniciar-la).
- La relació entre les malalties de les genives i els possibles efectes en la salut de les embarassades (tendència a la prematuritat dels nadons, així com menys pes en néixer) fa que calgui augmentar el control de la salut bucodental durant l'embaràs.
- Una gingivitis o periodontitis amb pocs símptomes acostuma a augmentar la visibilitat pels canvis en la vascularització i l'augment d'hormones, com ara els estrògens, durant algunes fases de la gestació. En la majoria de casos, un tractament periodontal (eliminació de la tosca dental) soluciona el problema.
- La utilització de clorhexidina durant la gestació no sembla tenir efectes secundaris per a la gestant ni per al nadó.