Càncer de la cavitat oral / Càncer de l’orofaringe
El càncer és una malaltia caracteritzada pel creixement anormal i descontrolat de cèl·lules del cos que poden infiltrar-se i destruir teixits sans.
Pot afectar qualsevol teixit de la cavitat oral, com ara la llengua, els llavis o el revestiment de la boca, o bé l’os maxil·lar.
Acostuma a iniciar-se amb l’aparició d’una placa blanquinosa o vermella, similar a una llaga, que pot enfosquir-se o pigmentar-se i produir dolor a mesura que creix.
Tot i que pot presentar-se a qualsevol edat, el 83% dels casos nous apareixen en persones de més de 55 anys.
La detecció i el tractament precoços milloren el pronòstic d’aquesta malaltia.
Destaquem
No es coneix la causa exacta del càncer oral, però sí que són coneguts diversos factors de risc que poden augmentar la predisposició de les persones a patir-lo.
Hi ha alguns factors que poden afavorir l’aparició del càncer oral:
- Consumir alcohol. El 50% de les persones diagnosticades de càncer oral manifesten un consum habitual d’alcohol.
- Consumir tabac. El 80% de les persones amb càncer oral tenien antecedents de consum de tabac.
- Consumir tabac i alcohol. El fet que els dos hàbits coexisteixin té un efecte sinèrgic, potenciador del risc.
- Tenir el virus del papil·loma humà (VPH). Certs tipus de VPH han estat relacionats amb l’aparició de càncer oral, especialment en persones joves.
- Exposar-se al sol. En el cas d’afectació dels llavis, l’exposició solar està associada a l’aparició de malaltia.
L’alimentació saludable, com la mediterrània, s’ha identificat com un factor protector en relació amb alguns tipus de càncer, entre els quals hi ha el càncer oral.
Els símptomes més freqüents del càncer oral són aftes que no es curen o dolor a la boca que no desapareix. Qualsevol nafra o llaga en la boca que no es cura després de 15 dies és un senyal d’alerta que ha de comportar una visita urgent a odontologia.
La malaltia també es caracteritza per l’aparició de plaques blanques o vermelles damunt les genives, la llengua, les amígdales o al revestiment de la boca, i de protuberàncies o inflamacions a la galta o al coll.
Pot produir, a més, hemorràgies a la boca, entumiment de la boca i dels llavis, problemes per mastegar, empassar, parlar i moure la llengua o la mandíbula, i mobilitat o pèrdua de les dents en fases més avançades.
Les persones afectades també poden experimentar canvis en la veu, dolor a la gola i/o la sensació que hi tenen alguna cosa encallada, una pèrdua de pes inexplicable i mal alè constant (halitosi).
Les proves per detectar el càncer oral poden incloure un examen físic de la cavitat oral. Consisteix a inspeccionar visualment i palpar els teixits de la cavitat oral amb l’objectiu de detectar anomalies com ara llagues, irritacions, zones endurides, sobrecreixement de teixit o alteracions de la coloració habitual de les mucoses. No és imprescindible que l’exploració la dugui a terme un professional de la salut; l’autoexamen pot ser el primer pas d’una sospita.
Davant d’una sospita diagnòstica cal contactar amb els professionals de la salut que, per tal d’arribar a un diagnòstic, poden sol·licitar proves d’imatge o la realització d’una biòpsia.
El tractament varia en funció de diversos factors, com ara el tipus de cèl·lules implicades, la localització o l’estadiatge. A l’hora de triar una opció terapèutica també hi tenen importància l’afectació de ganglis regionals o a distància, i l’estat general de la persona.
Hi ha diversos tractaments que es poden emprar aïllats o en combinació i que caldrà individualitzar en cada cas.
- Cirurgia. Pot servir per:
- Eliminar el tumor. S’extirpa tot el tumor i una zona de teixit del voltant aparentment normal per assegurar que totes les cèl·lules canceroses s’han eliminat. Els càncers més petits poden ser eliminats a través de cirurgia menor. Els tumors més grans poden requerir procediments més complexos, com ara l’extirpació de la llengua, de l’os de la mandíbula o de la laringe.
- Extirpar els ganglis limfàtics per l’extensió del càncer. El càncer oral acostuma a estendre’s als ganglis limfàtics del coll. Hi ha diversos tipus de procediments en funció de la quantitat de teixit que s’extirpa.
- Radioteràpia. La radioteràpia utilitza els raigs X o partícules d’alta energia per eliminar les cèl·lules canceroses. Està indicada com a tractament principal per al càncer oral inicial. També es pot emprar abans de la cirurgia per intentar reduir la mida dels tumors més grans, o després de la cirurgia per eliminar qualsevol resta de càncer. Sovint s’aplica en combinació amb la quimioteràpia. En fases més avançades, pot alleujar els símptomes causats per la malaltia, com ara el dolor.
- Quimioteràpia. La quimioteràpia consisteix a administrar fàrmacs, que poden emprar-se mitjançant diferents vies d’administració, per destruir les cèl·lules canceroses.
Per prevenir l’aparició del càncer oral, cal que:
- Eviteu el consum d’alcohol i de tabac.
- Feu el raspallat de les dents després de cada àpat.
- Visiteu el dentista un cop a l’any, com a mínim. Les visites periòdiques poden ajudar a fer el diagnòstic precoçment i obtenir millors resultats terapèutics.
- Seguiu una alimentació saludable.
- Si porteu pròtesi dental, assegureu-vos que la teniu correctament col·locada i ben ajustada.
- Eviteu l’exposició excessiva dels llavis al sol. Apliqueu-hi un producte de protecció solar.