Mal alè
L’halitosi és l’olor desagradable de l’aire que s’exhala per la boca. Es tracta d’un problema comú que pot aparèixer a qualsevol edat i que pot arribar a afectar greument les relacions socials de les persones que el pateixen.
Generalment es produeix de manera natural i transitòria en despertar-se, ja que durant la nit la secreció de saliva disminueix i els bacteris de la boca es nodreixen de les restes d’aliments que poden haver quedat entre les dents.
En molts casos, l’halitosi desapareix amb una bona higiene bucodental i l’abandonament de determinats hàbits, com el consum de certs aliments o de tabac.
Ara bé, si aquestes mesures no són suficients per eliminar-la, convé anar al dentista o al metge de família perquè pot ser símptoma de problemes bucodentals o malalties que afecten tot l’organisme.
Destaquem
Principalment l’halitosi es produeix quan a l’aire que s’expira per la boca hi ha compostos sulfurats volàtils, que són els que provoquen el mal alè. Per tant, l’origen principal de l’halitosi es troba a la boca i no a l’estómac.
Hi ha molts factors que poden influir en la composició de l’alè:
- Manca d’higiene bucodental. És la causa més comuna. Si no es raspallen les dents després dels àpats, les restes dels aliments es queden a la boca, es podreixen i provoquen una olor desagradable. Aquestes restes d’aliments, a més, afavoreixen el creixement de bacteris, que són responsables de la formació de la placa dental (capa adhesiva transparent que recobreix les dents). Aquesta placa es pot anar endurint, pot formar tosca, irritar les genives i causar gingivitis o periodontitis.
- Alguns aliments, com ara l’all i la ceba, les espècies aromàtiques, l’alcohol i els llegums, poden ser l’origen del mal alè. La sang els absorbeix i els transporta als pulmons, des d’on s’expulsen, mantenint encara l’olor que els caracteritza. A més, durant el procés de digestió, l’olor pot retornar a través de l’esòfag i expulsar-se en parlar o respirar.
- Consum de tabac. Resseca la boca i pot provocar olor agra.
- Boca seca. La saliva contribueix a una bona higiene bucodental perquè elimina les partícules que produeixen mala olor. Per tant, la reducció de la producció de les glàndules salivals, i la boca seca, poden provocar halitosi.
- Certs medicaments provoquen sequedat bucal i, com a conseqüència, mal alè, mentre que d’altres alliberen substàncies químiques en descompondre’s dins l’organisme que arriben a l’alè.
- Determinades malalties. Hi ha diversos problemes de salut que poden causar mal alè:
- Malalties de la boca, el nas i la gola, com ara la càries, la gingivitis, la periodontitis, les aftes i infeccions o inflamacions cròniques al nas o a la gola.
- Malalties relacionades amb altres parts del cos, com ara la malaltia per reflux gastroesofàgic, la infecció per Helicobacter pylori, les infeccions cròniques dels pulmons, les malalties del fetge o dels ronyons i la diabetis.
- Valoració subjectiva (prova organolèptica). Consisteix a fer que dues persones diferents, com a mínim, olorin l’alè que la persona exhala després de mantenir la boca tancada durant 30 segons a tres distàncies diferents. En cadascuna d’aquestes distàncies l’olor es classifica com a lleugera, moderada o greu.
- Valoració objectiva:
- Valoració dels compostos volàtils sulfurats detectats en l’aire exhalat.
- Detecció de determinats bacteris anaerobis especialment actius en la producció de compostos volàtils sulfurats.
El tractament depèn de la causa de l’halitosi, sempre que sigui possible identificar-la.
- En general, la mesura més eficaç és millorar la higiene dental.
- Els productes dissenyats per combatre el mal alè, com els esprais de mentol o els xiclets de clorofil·la, poden millorar-lo temporalment, però no n’eliminen l’origen.
- Si l’halitosi és conseqüència de la ingesta de determinats aliments, convé reduir-ne el consum.
- En cas que sigui fruit del tabaquisme, es recomana deixar de fumar.
- Si esdevé efecte secundari d’algun medicament, el metge o metgessa pot reduir-ne la dosi o substituir-lo per un altre fàrmac alternatiu.
- En cas que sigui conseqüència d’una malaltia, el tractament d’aquesta malaltia pot millorar el mal alè.
A banda d’aquestes mesures, n’hi ha d’altres que poden ajudar a millorar la hidratació de les mucoses i evitar l’halitosi:
- Beure aigua sovint.
- Mastegar xiclet sense sucre o xuclar caramels sense sucre.