Malaltia de les genives / Piorrea
La periodontitis és una forma avançada de malaltia de les genives que s’inicia amb una gingivitis. Es caracteritza per una inflamació que malmena els teixits de suport de les dents, inclòs l’os que les sosté.
La malaltia acostuma a ser conseqüència de la gingivitis o inflamació de les genives i de l’acumulació, a llarg termini, de placa bacteriana.
La periodontitis no acostuma a anar associada a dolor i, per tant, és molt important visitar periòdicament l’odontòleg per poder detectar-la a temps.
Uns bons hàbits d’higiene i cura de la boca i de les dents són fonamentals per prevenir les malalties de les genives.
Destaquem
La causa de la periodontitis és fruit de la presència de placa bacteriana a la cavitat oral i de factors individuals que condicionen la resposta immunitària de la persona afectada.
Tot i que la causa última són els bacteris de la placa bacteriana bucal, hi ha diferents factors que influeixen en l’evolució de les malalties de la geniva i la resposta al tractament. En aquest sentit, caldrà tenir en compte:
- L’efectivitat de la higiene oral.
- El consum de tabac.
- El sistema immunitari de la persona afectada.
- La presència d’una diabetis mal controlada.
- L’ús d’alguns medicaments, que poden augmentar el volum de la geniva per sobrecreixement i fer més difícil la neteja efectiva.
- Tots els factors que afavoreixin la retenció de placa bacteriana o en dificultin la remoció, com ara dents apinyades, tractaments desbordants o insuficientment polits o mal ajustats.
- L’estrès, que provoca una disminució en la resposta immunitària del cos i, per tant, més dificultat per controlar les infeccions, com ara les malalties periodontals.
Els símptomes de la periodontitis inclouen:
- Sagnat freqüent de les genives, especialment en raspallar-se les dents o utilitzar fil dental.
- Envermelliment i inflamació de les genives.
- Separació entre les genives i les dents.
- Mal alè (halitosi).
- Mobilitat o canvis de posició de les dents.
En la major part dels casos, la malaltia no produeix dolor excepte si hi ha una sobreinfecció o una pèrdua d’os important associada a mobilitat durant el mastegament.
El diagnòstic es basa en l’estudi dels símptomes i la realització de radiografies.
Com a part de l’exploració clínica es du a terme el sondatge periodontal. Consisteix a posar una sonda (habitualment amb marques per a mesurar) a l’espai entre geniva i dent per evidenciar la inflamació i la pèrdua d’inserció.
Les radiografies són útils per valorar l’eventual pèrdua de suport ossi.
La periodontitis requereix un seguiment professional continuat, que pot aturar la pèrdua de l’os que subjecta les dents. El tractament pot incloure:
- Raspat i allisament radicular. Es tracta d'una higiene dental professional més profunda, que té com a objectiu eliminar la placa i la tosca de sota les genives mitjançant un instrument anomenat cureta. Es realitza habitualment amb anestèsia local i pot requerir més d’una sessió. Convé fer-la, com a mínim, una vegada cada sis mesos.
- Tractament farmacològic amb antibiòtics. Serveixen per combatre la infecció bacteriana i evitar que s’estengui. Poden ser orals, és a dir, en forma de píndola per empassar, o tòpics, com ara col·lutoris o gels, que cal aplicar en l’espai entre les dents i les genives o dins les bosses de placa i tosca.
- Cirurgia. Està indicada en els casos més avançats. Consisteix a obrir i netejar les bosses periodontals que contenen bacteris, i cosir les genives perquè es fixin millor a les dents i es redueixi la mida de les bosses periodontals. Si el teixit de les genives està molt danyat i no es pot cosir bé, s’hi pot empeltar teixit sa d’altres zones de la boca. En alguns casos, pot ser necessari extreure les peces dentals més afectades.
És fonamental seguir els consells d’higiene bucodental específics per a la periodontitis que el professional sanitari donarà per a cada cas de forma individualitzada.
Informació relacionada
Per prevenir l’aparició de malalties de les genives:
- Manteniu una higiene bucal acurada.
- Visiteu el dentista un cop a l’any, com a mínim.
- Seguiu una alimentació saludable.
- Eviteu el consum de tabac: no provocar la malaltia és clau en la resposta al tractament instaurat.
- Si esteu embarassada, visiteu el dentista a l'inici de la gestació (de fet, seria preferible fer-ho abans d'iniciar-la).