Sida vol dir ‘síndrome d'immunodeficiència adquirida’ i és una malaltia que destrueix el sistema immunitari —les defenses del cos— produïda pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). Tenir el VIH no és el mateix que tenir la sida. Hi ha persones que poden tenir el virus i estar molts anys sense tenir símptomes de la malaltia i gaudir d'un bon estat de salut. Aquestes persones són seropositives, no tenen la sida, però poden transmetre el virus a altres persones.
Què passa en infectar-se?
Un cop a l'interior de les cèl·lules, el virus pot quedar-se adormit durant llargs períodes de temps tot i que, a vegades, es multiplica i pot destruir-les. D'aquesta manera, el sistema immunitari perd la capacitat per defensar-se de les infeccions produïdes per altres gèrmens i també la capacitat per destruir les cèl·lules anormals que es produeixen en el nostre organisme. Aquest fet facilita l'aparició de malalties que caracteritzen la sida:
- Infeccions oportunistes: es produeixen quan el sistema immunitari es troba afectat.
- Determinats tipus de càncers.
- Alteracions neurològiques: provoquen alteracions greus de la consciència fins arribar a la demència.
Descripció dels tres mecanismes principals d'infecció: per la sang, sexual i perinatal (de la mare al nadó).
Etapes de l'evolució habitual de la infecció: primoinfecció, infecció asimptomàtica, infecció amb símptomes menors i infecció greu (sida).
Tipus de proves de detecció del VIH, qui se les ha de fer, en quin moment i on s'ha d'adreçar per sol·licitar-les.
Teràpia antiretroviral i recomanacions en relació amb tractaments alternatius o complementaris.
Mesures per evitar el contagi segons la via de transmissió i informació sobre el tractament preventiu amb medicaments.
Consells pràctics per ajudar les persones que viuen amb VIH a millorar la seva salut i la seva qualitat de vida.
Recomanacions relacionades amb la planificació i el desenvolupament de l'embaràs per a dones sanes o seropositives i informació sobre el programa DIDA.
Material divulgatiu i documentació
Recursos multimèdia, fullets, díptics i altres publicacions per conscienciar la ciutadania de la importància de la prevenció i la detecció precoç.
Directori d'enllaços als webs de les organitzacions no governamentals que ofereixen serveis en l'àmbit del VIH/Sida a Catalunya.
Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030, guies, protocols i altres recursos de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).