Per no infectar-se cal tenir present quins són els mecanismes o vies de transmissió.
Per ara no hi ha cap vacuna, però és possible que n'hi hagi alguna en el futur. De fet, són molts els grups d'investigadors que hi treballen, però encara no s'han aconseguit uns resultats satisfactoris.
Recomanacions per evitar la transmissió per la sang
- No compartir els objectes necessaris per preparar i injectar drogues.
- No compartir els objectes d'ús personal (raspalls de dents, fulles d'afaitar, etc.).
- Esterilitzar correctament els instruments que serveixen per perforar la pell o bé utilitzar materials d'un sol ús.
Recomanacions per evitar la transmissió sexual
- Utilitzar un preservatiu nou cada cop que es té una relació sexual.
- Vigilar que el preservatiu no es trenqui en obrir l'embolcall o que no s'esgarrapi amb les ungles o els anells mentre es manipula.
- Vigilar el consum de drogues o d'alcohol, ja que això pot afectar l'habilitat a l'hora d'utilitzar el preservatiu correctament.
- No utilitzar mai al mateix temps un preservatiu masculí i un de femení, ja que la fricció pot provocar-ne el deteriorament.
Recomanacions per evitar la transmissió de mare a fill
- Quan una dona vol quedar-se embarassada i desconeix el seu estat serològic és convenient que es faci el test de detecció d'anticossos anti VIH per tal de poder prendre una decisió.
- La dona embarassada infectada té la possibilitat de continuar l'embaràs o interrompre'l legalment. Si decideix continuar amb l'embaràs, és convenient que parli amb el seu ginecòleg o ginecòloga de com pot disminuir el risc d'infecció del nadó.
- La llet materna pot transmetre el virus, per això està desaconsellada.
Pla per a l'accessibilitat al preservatiu
Com a resposta al creixent nombre d’infeccions de transmissió sexual (ITS) detectat a casa nostra, el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) ha impulsat un ampli ventall d’iniciatives per a la seva prevenció i control incloses en el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030, i entre les quals es troba el Pla per a l’accessibilitat al preservatiu.
El preservatiu és l’eina preventiva més eficient per evitar la majoria d’ITS. Donar-lo a conèixer i facilitar-ne l’accés incrementa el seu ús entre la població sense fomentar l’increment de relacions sexuals entre els joves, com confirmen diferents experiències arreu del món (Peter Piot, ONUSIDA). L’accés al preservatiu s’ha de produir en un context on es faciliti també l’educació sanitària suficient per tal que els joves siguin lliures i conscients a l’hora de decidir utilitzar-lo.
L’objectiu primordial del Pla per a l’accessibilitat al preservatiu és millorar-ne l’accés com a mitjà de prevenció per part de la població, especialment la jove i adolescent, a través de l’abaratiment del preu final del producte i de l’ampliació dels punts de dispensació.
Aquest Pla inclou les activitats següents:
Distribució gratuïta de preservatius masculins, femenins i lubrificants: el PCAVIHV subministra de forma gratuïta preservatius masculins, femenins i lubrificants als centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva, als centres d’atenció i seguiment de les drogodependències i a les ONG que duen a terme projectes de prevenció del VIH/sida.
Accessibilitat al preservatiu a baix preu (Programa Màquina): aquesta iniciativa permet millorar l’accessibilitat de la població de Catalunya al preservatiu, abaratir-ne el cost i ampliar-ne els punts de dispensació. Consisteix en la instal·lació de maquines dispensadores de preservatius masculins, en paquets de tres unitats al preu d’1,50 € (la meitat del preu actual en el mercat) en espais amb una elevada afluència de joves.