Si teniu símptomes lleus i penseu que esteu passant la COVID-19 (o si no en teniu símptomes), no cal que actueu de forma especial a com ho faríeu amb una altra malaltia respiratòria. Però sí que cal que prengueu algunes precaucions:
- Quedeu-vos a casa, si podeu, fins que desapareguin els símptomes.
- Feu teletreball sempre que sigui possible.
- Eviteu el contacte amb persones vulnerables durant els deu dies posteriors a l’inici dels símptomes.
- Extremeu la protecció individual per no contagiar altres persones:
- Feu servir la mascareta de forma contínua
- Reduïu al mínim les interaccions socials
- No assistiu a esdeveniments multitudinaris.
Les proves d’autodiagnòstic deixen de ser vàlides per la confirmació d’un cas positiu de COVID-19.
La baixa laboral s'ha de fer sota criteri del metge o metgessa i sempre després d’una valoració clínica.
Si durant el procés de la malaltia els símptomes empitjoren, contacteu el vostre professional de la salut o truqueu al 061. En cas d’emergència vital, truqueu al 112.
Les persones que compleixen certs criteris pel que fa a la seva condició de salut han de tenir en compte que tenen més risc de desenvolupar una COVID-19 més greu. També s'han de vigilar especialment les persones que estiguin en contacte amb col·lectius vulnerables i també les que hagin estat en una regió on circuli una variant d’interès o preocupació durant els catorze dies previs a l’aparició dels símptomes.
Per tant, si no us trobeu bé i teniu sospita que us podeu haver contagiat de la COVID-19, poseu-vos en contacte amb el vostre centre d’atenció primària.
Quins són els criteris de vulnerabilitat?
- Tinc 60 anys o més.
- Tinc immunodepressió o faig tractament amb immunosupressors.
- Tinc una malaltia prèvia greu (vegeu l’apartat: “Persones vulnerables”).
- Estic embarassada.
- Treballo en:
- Centre sanitari
- Centre sociosanitari
- Centres residencials on viuen persones vulnerables
- Transport sanitari urgent i no urgent
Un cop registrat el vostre positiu, rebreu un SMS i un codi de ContacteCovid.cat perquè informeu sobre els vostres contactes estrets, especialment aquells que compleixin els criteris de vulnerabilitat davant la COVID-19 o altres malalties respiratòries.
Per a més informació, visiteu ContacteCovid.cat, l’eina digital per a la identificació i seguiment de contactes estrets.
És esperable que pugueu sentir una síndrome febril similar a la de la grip: augment de la temperatura, malestar, calfreds, sensació estranya a la pell (amb dolor al tacte o molèsties provocades per la roba). També es poden tenir nàusees i vòmits. Normalment, aquest quadre millora al cap de 2 o 3 dies.
També, en quadres molt lleus, apareix en forma de constipat simple, amb esternuts i mucositat nasal.
Si teniu febre molt alta (més de 38,5) o que duri més de 3 dies, o si teniu cap dificultat respiratòria, poseu-vos en contacte amb el vostre CAP o bé adreceu-vos a un CUAP o truqueu al 061.
Recomanacions generals. Hidrateu-vos sovint, controleu la temperatura i mantingueu la calma: la majoria de casos de COVID-19 —sobretot si us heu vacunat— cursen de forma molt lleu, lleu o moderada, i no necessiten assistència sanitària.
Pareu atenció a l’evolució de la malaltia, sobretot si:
- No us heu vacunat o no teniu la pauta completa (amb la dosi de record).
- Teniu més de 60 anys, malalties cròniques o una salut fràgil.
- Heu fet tractament amb medicaments immunosupressors.
- Esteu embarassada.
Si no us heu vacunat, us recomanem que, passats cinc mesos de la COVID-19, demaneu cita per fer-ho a: vacunacovidsalut.cat.
Passats dos o tres dies sol aparèixer un quadre de dolor a la gola, canvis en la veu i/o símptomes que semblen de tipus respiratori (tos intermitent, dolor al centre del pit). Aquest dolor pot generar alarma, però cal saber que la pneumònia que causa la COVID-19 greu no sol cursar amb dolor toràcic. Si apareix dolor, aquest sol ser lateral i s’agreuja en respirar profundament.
En canvi, el típic dolor al pit provocat per una COVID-19 lleu respon a una inflamació de la tràquea. Si respireu suaument pel nas, no sol fer mal. Aquesta sensació s’alleuja després de la dutxa o el bany perquè la humitat hidrata la tràquea i ajuda a sentir-se millor.
En tot cas, si teniu dubtes, consulteu el vostre metge de família per mitjans telemàtics (eConsulta a La Meva Salut o http://citasalut.gencat.cat) o per telèfon al CAP. Com sempre, si teniu ofec o dificultat respiratòria, poseu-vos en contacte amb el vostre CAP o bé adreceu-vos a un CUAP o truqueu al 061.
Es pot produir per la mucositat o ser espontani. En qualsevol cas és també un símptoma típic que no hauria de ser motiu d’alarma si millora amb analgèsics com el paracetamol.
Si la febre desapareix, però torna a aparèixer al cap d’uns dies, és recomanable que consulteu el vostre metge o metgessa.
En alguns casos, podeu notar que encara teniu cansament o que no heu eliminat del tot la mucositat. D'aquí a uns dies us trobareu molt millor. Si no és així, els professionals de l’atenció primària resoldran els vostres dubtes.
Si us havíeu de posar la dosi de record i ja teníeu cita, podeu entrar a vacunacovidsalut.cat per anul·lar-la. Com a pauta general, per a la dosi de record us podeu esperar cinc mesos després d’haver passat la malaltia.