La transmissió del coronavirus que provoca la COVID-19 és principalment per aerosols. Totes les persones, en parlar i respirar, emetem aerosols a partir de les vies respiratòries. Aquests, es queden suspesos en l’aire o cauen depenent de la seva mida i pes. No són visibles a l’ull humà.
Les persones amb una infecció activa en les vies respiratòries poden emetre aerosols que continguin patògens, denominats “bioaerosols”.
La concentració d’aquests aerosols en espais interiors i amb poca ventilació pot arribar a ser molt alta, cosa que facilita molt el contagi d’aquesta malaltia i de qualsevol malaltia respiratòria similar.
També es pot produir per contacte directe amb gotes exhalades per la persona transmissora. Aquestes petites gotes es poden tocar i dur a les mucoses de la persona no infectada.
Per això, es recomana que totes les persones:
- Facin servir una mascareta en bon estat i ben col·locada en espais interiors, tot el temps que sigui possible. També en espais a l’aire lliure on hi hagi una gran quantitat de persones.
- Assegurin una bona ventilació dels recintes tancats.
- Facin una correcta higiene de mans.
El virus, en entrar en contacte amb el cos humà, es fixa a les cèl·lules i es reprodueix a l’organisme, i genera una infecció que pot ser simptomàtica o asimptomàtica. Tots dos tipus d’infecció poden contagiar altres persones si no es prenen les mesures adequades de protecció individual.
Habitualment, el virus perd la capacitat d’infectar altres persones a partir dels deu dies des de l’inici de la infecció. En canvi, una persona exposada al coronavirus SARS-CoV-2 pot tardar fins a catorze dies a desenvolupar la infecció.
Per part de la persona infectada (emissora):
- Càrrega vírica (quantitat de virus que pot exhalar)
- Concentració i mida dels aerosols
- Temps d’emissió.
- Ús de mascareta en bon estat i ben col·locada.
Per part de la persona no infectada (receptora):
- Volum d’aire inhalat
- Temps d’exposició
- Càrrega vírica inhalada.
- Distància respecte de l’emissor.
- Ús de mascareta en bon estat i ben col·locada.
Condicions que depenen de l’espai físic:
- Nivell de transmissió comunitària (alta o baixa)
- Exteriors o interiors
- Ventilació adequada
No s'ha constatat cap evidència que els animals domèstics puguin contraure el coronavirus SARS-CoV-2 i tampoc que el puguin transmetre a persones ni altres animals.
No s'ha constatat cap evidència que els aliments siguin una font o una via de transmissió del coronavirus.
Malgrat això, a l'hora de manipular aliments cal seguir les normes d'higiene, conservació i preparació d'aliments, i rentar fruites i verdures per garantir-ne la desinfecció.
D'altra banda, beure aigua de l'aixeta o fer-ne qualsevol altre ús habitual, no suposa risc de contagi, ja que el coronavirus és un tipus de virus particularment susceptible als mètodes convencionals de tractament i desinfecció.