
La pandèmia de COVID-19 ha tingut un gran impacte en la salut de la població a més d’implicacions importants per a tots els sectors de la societat i per a la vida quotidiana de les persones. Les diverses onades han tingut dinàmiques diferents en funció de la capacitat del sistema sanitari, de les mesures restrictives implantades, l’estat immunitari de la població i la variant circulant.
La variant òmicron, majoritària a partir de la sisena onada, ha presentat característiques diferencials amb les anteriors, amb una elevada transmissibilitat però menor gravetat. Això es va traduir en una pressió elevada sobre el sistema d’atenció primària, 061 Salut Respon i Salut Pública, però amb una ocupació hospitalària i de llits d’UCI molt inferior a l’esperada comparada amb les onades anteriors.
L’elevada cobertura de vacunació i la immunitat generada a partir d’infeccions naturals han fet possible que la major part de la població estigui protegida contra la COVID-19 greu. Tot i això, hi ha sectors de la població que continuen essent vulnerables i poden desenvolupar quadres greus, com ara persones d'edat avançada, persones amb malalties greus de base i persones immunocompromeses que no hagin desenvolupat una immunitat suficient contra el SARS-CoV-2.
Per tant, la fase actual de la pandèmia comporta centrar la vigilància i els esforços de salut pública en protegir aquestes persones i grups amb factors de vulnerabilitat, no només davant la COVID-19 sinó també davant qualsevol infecció respiratòria que pugui veure’s afectada per una condició prèvia de salut.
Aquesta vigilància també ha de ser capaç de detectar possibles canvis en la situació, com ara l’aparició de noves variants que puguin requerir la instauració de mesures addicionals, evitant la saturació del sistema sanitari i permetent garantir una atenció de qualitat a les persones amb altres malalties i problemes de salut.