Segons l’evidència acumulada, hi ha determinades condicions que afavoreixen que la infecció per COVID-19 pugui tenir conseqüències greus (hospitalitzacions, cures intensives i fins i tot defuncions), com ara tenir 60 anys o mes, immunodepresió per causa intrínseca o extrínseca i embaràs.
Si presenteu alguna d'aquestes condicions, podeu seguir algunes recomanacions específiques per tal de prevenir la COVID-19 i mantenir el millor estat de salut possible. En cas de sospita d’infecció, si teniu uns símptomes lleus i us trobeu bé, no cal que us feu cap prova. Però no dubteu a posar-vos en contacte amb el vostre professional de la salut si teniu cap dubte o si empitjoreu. La protecció per a persones vulnerables davant la COVID-19 és prioritària.
Si teniu alguna condició de risc:
- Vacuneu-vos. La vacuna contra la COVID-19 és clau per evitar infeccions greus en tota la població i, especialment, en persones que tenen una condició de vulnerabilitat.
- Renteu-vos les mans sovint amb aigua i sabó i, si això no és possible, amb solucions hidroalcohòliques. No us toqueu el nas, la boca o els ulls amb les mans brutes.
- Reduïu l’estada a espais públics que no siguin a l’aire lliure.
- Ventileu el domicili i renoveu l’aire, sobretot si heu tingut alguna visita.
- Feu un ús correcte de la mascareta: que tapi bé el nas i la boca, que s’ajusti bé a la vostra cara, canvieu-la quan estigui usada i toqueu-la només per les cintes.
- Els guants, fora de casa, no us protegeixen adequadament: és difícil que us els tragueu sense contaminar-vos les mans.
Si conviviu o cuideu alguna persona de risc:
- Sigueu conscients del risc de contagi de cada activitat que dueu a terme. Exposeu-vos el mínim possible per protegir l’altra persona.
- Limiteu l’activitat social i no feu activitats sense respectar les mesures de protecció.
- Prioritzeu les activitats a l’aire lliure.
La pandèmia ens ha obligat a canviar d’hàbits i això pot ser força complicat. Com podem fer que aquests ajustos ens afectin menys?
- Conegueu el vostre estat emocional mitjançant l’aplicació mòbil GestioEmocional.cat. Aquesta app proporciona un seguit de preguntes que us ajudaran a millorar el vostre estat d’ànim i, en el cas que fos necessari, se us facilitarà l’atenció amb un professional. Demaneu ajuda per instal·lar-la, si la necessiteu.
- Feu activitat física adaptada a les vostres possibilitats. És suficient amb 30 minuts d’activitat física moderada i que us agradi, cinc dies a la setmana, o la suma d’aquests 150 minuts distribuïts durant la setmana. Sumeu estones actives de 10 minuts distribuïdes durant el dia.
- Manteniu la ment desperta. Descobriu noves aficions, llegiu, poseu la ment a prova amb activitats diferents, sortiu a passejar.
L’alimentació és molt important. Ha de ser completa, variada i adequada als vostres gustos i necessitats.
- Prioritzeu els productes frescos, integrals i de temporada, i consumiu-ne menys de processats o precuinats.
- Hidrateu-vos bé bevent aigua sovint, respectant la sensació de set i la temperatura de l’entorn.
- Gaudiu del menjar a taula: dediqueu-hi temps i mastegueu a poc a poc.
- Vigileu la mida de les racions: la sensació de gana a l’inici de l’àpat pot fer que les racions siguin més grans del necessari. Millor posar-se una mica menys i repetir si encara hi ha gana.
- Planifiqueu els àpats i feu una llista de la compra setmanal per a la persona que us l’hagi de portar a casa, si és que necessiteu ajuda.
Les noves tecnologies, com ara el telèfon mòbil o l’ordinador connectats a Internet, són una bona opció que tenim a l’abast per mantenir-nos connectats amb els altres. Sobretot, és molt important que demaneu ajuda si la necessiteu.
- Si voleu veure les vostres persones estimades, millor que ho feu a l’aire lliure, mantenint la distància de seguretat (uns dos metres) i amb mascareta (vosaltres i les altres persones).
- Si rebeu visites, mireu de ventilar bé la casa (durant i després de la visita).
- Si apareixen signes i símptomes de descompensació de la malaltia crònica o nous problemes de salut com febre, tos, sensació d’ofec o altres símptomes de la COVID-19, contacteu amb els vostres professionals de la salut, truqueu directament o al 061 Salut Respon, o bé feu una eConsulta a través de La Meva Salut o del web de cites i consultes d'atenció primària citasalut.gencat.cat.
- Són útils els serveis de suport i cura com els de la telealarma i teleassistència, especialment en el cas de persones incloses en el Programa d’atenció domiciliària. Demaneu-ne informació als professionals de treball social del vostre centre d’atenció primària o de l’ajuntament.
- Preneu la medicació habitual que teniu indicada.
- Seguiu les recomanacions de monitoratge de constants (pes, tensió arterial, freqüència cardíaca, pulsioxímetre, glucosa, etc.) establertes pels vostres professionals sanitaris.
- Respecteu les indicacions del vostre professional de la salut pel que fa a les consultes de revisió i/o seguiment habituals.
- Recordeu que els centres d'atenció primària i els hospitals són llocs segurs amb circuits separats per als casos de COVID-19.
Les recomanacions i les mesures per a persones trasplantades o en llista d’espera són les mateixes que per a la població general, però el seu compliment ha de ser més estricte i rigorós.
És fonamental que els pacients en llista d'espera per a trasplantament i els pacients trasplantats es vacunin contra la COVID-19 i extremin les precaucions per prevenir el contagi.
Si sospiteu que podeu tenir la infecció, i no us trobeu bé, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de la salut.