Per saber si una persona està patint una infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 actualment es fan dos tipus de proves: la PCR o el TAR. La prova serològica només es fa servir per a comprovar l’estat immunitari de la persona (no per diagnòstic ni la presa de decisions clíniques).
- Què és? Es tracta d’una prova que detecta el material genètic del virus SARS-CoV-2 en mostres respiratòries de persones amb símptomes o asimptomàtiques.
- Com es fa? Per realitzar-la, cal una mostra de la mucosa del nas i/o de la gola que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet. Les proves s’analitzen al laboratori especialitzat i els resultats poden trigar de 24 a 72 hores.
- Efectivitat: té una fiabilitat alta, és molt sensible i específica. Es considera la tècnica de referència, ja que detecta els casos positius abans, quan estan en els primers dies d’infecció com a portadors asimptomàtics.
- Què és? Es tracta d’una prova que detecta les proteïnes del virus. Permet identificar les persones que estan patint una infecció per SARS-CoV-2.
- Com es fa? Es realitza amb una mostra del nas i/o de la gola. Generalment, els resultats s’analitzen al lloc de recollida de la mostra. Els resultats triguen uns 20 minuts.
- Efectivitat: els resultats són més ràpids, uns 20 minuts. És una tècnica menys sensible que la PCR per detectar la infecció, tant en pacients asimptomàtics com en pacients amb símptomes. Un resultat negatiu no descarta la presència de la infecció.
- Què és? Es tracta d’una prova que detecta anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang. Permet determinar l’estat immunitari de la persona enfront del virus. Té una utilitat fonamentalment epidemiològica per conèixer l’estat immunitari de la població.
- Com es fa? Es realitza amb una mostra de sang, que el professional sanitari extreu amb una xeringa. Els resultats poden trigar d'uns minuts a unes hores, segons la tècnica que s’utilitzi, i sempre han de ser interpretats pel professional mèdic que ha prescrit la prova.
- Efectivitat: és útil per saber si la persona ha passat la malaltia i té anticossos, però no té cap utilitat en el diagnòstic de la infecció activa.
Data d'actualització:
04.10.2022