La por, l’angoixa, la preocupació o la tristor són emocions normals davant la pandèmia de la COVID-19. Per això ara, més que mai, cal tenir cura de la salut emocional. Per fer-ho podeu seguir els consells següents.
GestioEmocional.Cat és una eina que us ofereix un conjunt de recursos i eines perquè pugueu gestionar i valorar el vostre estat emocional en funció dels símptomes que tingueu, rebre consells i indicacions sobre què cal fer en cada situació, o bé ser atès per un metge o metgessa en cas necessari.
Hi podeu accedir tant des del dispositiu portàtil (telèfon, tauleta…) com des de l’ordinador en dos formats diferents: aplicació web i aplicació mòbil.
Una vegada a dins, heu d'indicar la vostra franja d'edat. Si teniu un fill o filla menor de 16 anys podeu fer un test que avaluarà el seu estat emocional i accedir als recursos que us ajudin a gestionar-lo.
L'eina s'estructura en tres apartats:
- Un qüestionari que cal respondre perquè un grup de professionals de la salut mental pugui valorar la vostra salut emocional i així fer-vos un bon diagnòstic.
- Recursos per a la gestió emocional, dividits en dos apartats:
- Símptomes, on haureu de valorar de l'1 al 10 el vostre nivell de malestar emocional mitjançant algunes preguntes.
- Eines, on trobareu recomanacions per dormir millor, imatges relaxants o exercicis per calmar els sentits.
- Recursos professionals, amb accés a números de telèfon d’interès, com ara els d’informació sanitària, d’emergències mèdiques o de coronavirus Vall d’Hebron.
Ser una persona activa millora l’estat d’ànim, redueix l’estrès i ajuda a combatre l’ansietat i la depressió. Per això convé que feu activitat física adaptada a les vostres possibilitats. És suficient amb 30 minuts d’activitat física moderada que us agradi, cinc dies a la setmana, o la suma d’aquests 150 minuts distribuïts durant la setmana. Sumeu estones actives de 10 minuts distribuïdes durant el dia i feu que l'activitat física formi part de la vostra vida quotidiana.
Mantenir una bona alimentació és fonamental perquè el sistema nerviós funcioni de manera adequada i permeti gaudir d'una bona salut emocional. Per això, convé que potencieu el consum de fruita fresca, verdura del temps i llegums, i eviteu el consum d’aliments rics en sucres i/o greixos i el menjar ultraprocessat. I si piqueu entre hores, opteu per fruita seca o cereals integrals.
Els trastorns del son, com ara l'insomni, poden augmentar el risc de desenvolupar depressió i ansietat. Al mateix temps, gaudir d'un son saludable millora l'estat d'ànim i contribueix, per tant, a mantenir una bona salut emocional. Les recomanacions següents us poden ajudar a adoptar uns bons hàbits d'higiene del son:
- Mantingueu uns horaris regulars a l'hora d'anar a dormir i de llevar-vos, fins i tot durant els caps de setmana.
- Estigueu-vos al llit el temps dedicat a dormir únicament.
- Establiu uns hàbits relaxants abans d'anar al llit, com llegir o escoltar música suau. Eviteu l'ús de dispositius electrònics.
- Limiteu les migdiades, especialment durant èpoques d'insomni o amb dificultats per dormir.
- Davant d'episodis puntuals d'insomni intenteu tenir paciència i eviteu preocupar-vos en excés; el més probable és que aquesta dificultat sigui transitòria. Intentar forçar-se a dormir pot agreujar el problema. Lleveu-vos, sortiu de l'habitació o feu alguna activitat monòtona fins que torneu a tenir son. Si el problema persisteix més de quinze dies, parleu amb el vostre metge de capçalera.
- Busqueu una estona al dia per fer activitats que us agradin: cuinar, dibuixar, escriure, llegir, mirar pel·lícules, escoltar música…
- Aprofiteu per aprendre sobre allò que us interessa o bé per revisar els vostres coneixements en els temes que us atrauen. Participar en activitats d'aprenentatge s'associa a un nombre d'efectes positius, incloent-hi la millora del benestar psicològic, l'autoconfiança i el reforç de les relacions socials.
- Cultiveu les relacions socials. Procureu passar temps en família i amb els amics. Les relacions amb els altres són un element molt important per al benestar emocional i s'ha vist que tenir una xarxa social de suport és un factor de protecció davant d'alguns problemes de salut mental.
- Manteniu-vos informats sobre l'evolució de la pandèmia, però amb mesura. Desconfieu de les notícies que arriben per les xarxes socials com WhatsApp, Facebook, Twitter, etc.
- Si teniu angoixa, proveu de controlar-la amb exercicis de respiració i relaxació.
Malgrat els efectes euforitzants de l'alcohol en petites dosis, consumir-ne no és un mitjà efectiu per assolir una bona salut emocional al llarg dels anys. Si beveu alcohol, feu-ho sempre procurant no superar els nivells considerats de risc. Per tenir cura de la vostra salut, procureu sempre beure menys; menys sempre és millor.
El consum de drogues també comporta diferents riscos per a la salut, a més del de dependència, que inclouen l'aparició de malalties mentals, com l'ansietat i la depressió. Per això convé que n'eviteu el consum i intenteu fomentar hàbits i actituds saludables.