Una avaluació mèdica és, de manera general, una valoració de l’estat de salut d’una persona, per establir si existeix alguna malaltia o trastorn físic o psíquic, amb l’objectiu d’emetre un diagnòstic i realitzar un tractament que permeti el restabliment de la salut.
En l’àmbit laboral, el concepte d’avaluació mèdica es refereix específicament a les valoracions dutes a terme en el marc dels processos de seguiment i control de les situacions d’incapacitat per treballar.
Una incapacitat temporal requereix l’existència d’una limitació funcional per fer la feina, que requereix assistència sanitària dins el sistema públic de salut. La prescripció d’una baixa laboral correspon a un professional sanitari que determina la necessitat de prescriure un repòs terapèutic.
Mentre la persona treballadora està incapacitada temporalment per treballar percep un subsidi diari que cobreix la pèrdua de les rendes del treball.
En aquest context, les avaluacions mèdiques determinen les baixes i les altes mèdiques i condicionen l’adjudicació de les prestacions d’incapacitat temporal i d’incapacitat permanent.
Al sistema públic de salut de Catalunya, els agents directament implicats en aquests processos d'avaluacions mèdiques són els Centres d’Atenció Primària, l’Institut Nacional de la Seguretat Social i l’Institut Social de la Marina, la Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques-ICAM, i les entitats col·laboradores amb la gestió de la Seguretat Social.