Amb la calor estiuenca ve de gust refrescar-se prenent alguna beguda o aliment fresc. A més de les fruites d’estiu, l’aigua i les aigües aromatitzades, les amanides i les sopes fredes, els gelats i els granissats poden ser una bona opció si s’elaboren a partir d’aliments saludables.
L’estiu ens regala molta varietat de fruites i hortalisses, però amb les altes temperatures és fàcil que madurin molt aviat o que es facin malbé. Podeu utilitzar les fruites i hortalisses més madures o les peces d'aparença més “lletja” per fer salses, purés, aperitius o unes postres refrescants, i així evitar que s’acabin fent malbé. També les podeu congelar a trossos per fer-les servir un altre dia. D’aquesta manera es pot contribuir a reduir el malbaratament alimentari.
Sempre que sigui possible, intenteu adquirir les fruites i hortalisses de producció i venda de proximitat per tal de contribuir al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i afavorir la vinculació entre els àmbits rural i urbà i els de producció i consum.
Es poden elaborar gelats i granissats a partir de molts aliments i productes, però les millors opcions són:
- Fruites i hortalisses: les fruites i hortalisses d’estiu són una bona font d’hidratació, riques en fibra, minerals i vitamines amb propietats antioxidants. El seu consum ajuda a mantenir la salut i prevenir algunes malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió, malalties cardiovasculars, obesitat i també alguns càncers, com ara el de còlon.
- L’estiu és època d’albercocs, cireres, figues, groselles, mores i gerds, llimones, peres i raïm. També trobem fruites sucoses com el préssec, la nectarina, el paraguaià, la nespra, la pruna, el meló i la síndria.
- Algunes hortalisses d’estiu que es poden transformar en un granissat refrescant o en un gelat són els tomàquets, la pastanaga, la remolatxa o el cogombre, per exemple.
- Lactis: llet, iogurt, formatge tendre, formatge fresc batut, etc. i les alternatives vegetals (beguda o “iogurt” de soja, d’ametlla, de civada, etc.), a més d’aportar nutrients (proteïnes i calci, principalment), proporcionen una textura cremosa.
- Fruita seca: ametlles, avellanes, nous, etc. Pel seu contingut en greixos saludables, proteïna i fibra, tant els gelats com els granissats, es poden enriquir en gust i textura afegint-hi fruita seca crua o lleugerament torrada, pelada i sense sal.
- Herbes aromàtiques i espècies: menta, herba-sana, alfàbrega, farigola, clau, canyella, cardamom, nou moscada, etc. Aporten aroma i sabor als gelats i granissats, i eviten haver-hi d’afegir sucre.
Per tal d’evitar toxiinfeccions alimentàries, totes les fruites, hortalisses i herbes aromàtiques s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les, com és el cas de les que s’utilitzen per preparar alguns gelats i granissats.
Si empreu lactis (llet, iogurt, formatge tendre, formatge frec batut, etc.) per a l’elaboració de gelats, recordeu que s’han d’adquirir pasteuritzats, envasats, etiquetats i refrigerats. Un cop elaborats, els gelats i granissats s’han de mantenir a la temperatura adequada (màxim -15oC).
Intenteu consumir-los abans que passin tres mesos.
- Per 400 g de fruita madura (maduixa, préssec, plàtan, etc.), useu 1-2 iogurts naturals.
- Talleu la fruita a trossos no gaire grans, col·loqueu-la ben estesa al damunt d’una safata, tapeu-la amb un plàstic i poseu-la al congelador.
- Passades unes hores, traieu-la del congelador i separeu-ne els trossos.
- Poseu la fruita en bol, afegiu-hi el iogurt (i si hi voleu posar alguna espècie o herba aromàtica) i tritureu-ho tot. Feu-ho amb cops ràpids perquè no s’escalfi.
- Serviu-lo al moment o poseu-ho al congelador durant 15-20 minuts per tal que agafi més consistència.
Els granissats es preparen a partir de fruites o hortalisses de polpa (préssec, prunes, albercocs, tomàquet, etc.) i fruites sucoses (meló, síndria, llimona, etc.). És millor combinar fruita de polpa amb fruita sucosa, per tal que quedi un puré ni molt líquid ni molt espès.
- Peleu i talleu la fruita a trossos no gaire grans. Si utilitzeu cítrics, feu-ne suc.
- Poseu la fruita en un recipient alt. Tritureu-ho tot.
- Aboqueu-ho a un recipient ample i poc profund, tapeu-ho i congeleu-ho durant un mínim de 6-8 hores.
- A l’hora de servir, traieu el recipient del congelador uns minuts abans per tal que perdi el fred i, amb una forquilla, trinxeu-ho.
Algunes combinacions: síndria i cireres; pastanaga, poma i llimona o taronja; meló, cogombre i menta, etc.