Saltar al contingut principal
. Obre en una nova finestra.Logotip de la Generalitat
Menú
  • Contacte
  • Idioma: ca
    • CastellanoPowered by Google Translate
    • EnglishPowered by Google Translate
    • FrançaisPowered by Google Translate
    • Sobre la traducció
Cercador

Cercador

Vacunació COVID-19
Coronavirus
La Meva Salut. Obre en una nova finestra.
Certificat COVID digital
Eutanàsia
Centres sanitaris. Obre en una nova finestra.
Programació de visites al CAP. Obre en una nova finestra.

Canal Salut

  • Inici
  • Accedeix a “ Salut A-Z”
    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
    • G
    • H
    • I
    • J
    • L
    • M
    • N
    • O
    • P
    • R
    • S
    • T
    • U
    • V
    • X
    • Y
    • Z
    • Accedeix a “ Salut A-Z”

    Imatge 1: A
    Imatge 2: D
    Imatge 3: P

    Salut A-Z

    Informació divulgativa sobre malalties i temes de salut, basada en l'evidència científica i avalada per l'expertesa dels professionals del sistema sanitari.

    Accedeix a “ Salut A-Z”

  • Accedeix a “ Vida saludable”
    • Accedeix a “ Salut mental”

      • Factors que hi influeixen
      • L'impacte de la salut mental
      • Accedeix a “ Consells per tenir-ne cura”

        • Controlar l'angoixa i l'estrès
        • Mantenir-se físicament actiu
        • Aprendre coses noves
        • Cuidar les relacions personals
        • Procurar-se un descans suficient
        • Beure menys alcohol i vigilar el consum de drogues
        • Seguir una dieta saludable
        • Accedeix a “ Consells per tenir-ne cura”

      • Trastorns mentals
      • Quan i com demanar ajuda
      • 061. Una veu contra el suïcidi
      • Atenció multidisciplinària als problemes complexos
      • Mites i falses creences
      • Enllaços d'interès
      • Accedeix a “ Salut mental”

    • Accedeix a “ Alimentació”

      • Alimentació saludable
      • Alimentació sostenible
      • Accedeix a “ "Petits canvis per menjar millor"”

        • Més
        • Canvieu a
        • Menys
        • Accedeix a “ "Petits canvis per menjar millor"”

      • Accedeix a “ Més fruites i hortalisses”

        • Falses creences sobre fruites i verdures
        • Col·lecció "És temps de..."
        • Calendaris de temporada
        • Recursos audiovisuals
        • Accedeix a “ Més fruites i hortalisses”

      • Accedeix a “ Receptes saludables”

        • Primers plats
        • Segons plats
        • Postres
        • Accedeix a “ Receptes saludables”

      • Piràmide de l'alimentació saludable
      • Accedeix a “ Els aliments”

        • Les hortalisses
        • Les fruites
        • Els llegums
        • L'aigua
        • El peix i el marisc
        • Les begudes vegetals
        • La fibra
        • Els antioxidants
        • Els aliments funcionals
        • Els complements alimentaris
        • Els greixos trans. Obre en una nova finestra.
        • El menjar ràpid
        • L'etiquetatge. Obre en una nova finestra.
        • Falsos mites sobre els aliments. Obre en una nova finestra.
        • Begudes ensucrades
        • Les algues
        • Accedeix a “ Els aliments”

      • Accedeix a “ La dieta mediterrània”

        • Test Segueixo la dieta mediterrània?
        • Accedeix a “ La dieta mediterrània”

      • Alimentació vegetariana
      • Accedeix a “ Higiene, conservació i preparació d'aliments”

        • Recomanacions per a la Festa islàmica del Sacrifici
        • Accedeix a “ Higiene, conservació i preparació d'aliments”

      • Accedeix a “ Alimentació i malalties”

        • Obesitat
        • Diabetis
        • Malaltia celíaca
        • Intolerància a la lactosa
        • Al·lèrgies alimentàries
        • Malalties cardiovasculars
        • Malalties de transmissió alimentària
        • Alimentació i Càncer
        • Accedeix a “ Alimentació i malalties”

      • Accedeix a “ Alimentació”

    • Accedeix a “ Activitat física”

      • Què entenem per activitat física?
      • Trenqueu amb el sedentarisme
      • Quins beneficis té l’activitat física?
      • Quanta activitat física he de fer per gaudir d’una bona salut?
      • Accedeix a “ Com ser actiu quan...”

        • Soc un infant o jove
        • Soc una persona adulta
        • Soc una persona gran
        • Estic embarassada o dono el pit
        • Soc a casa
        • Estudio o treballo
        • Em desplaço
        • Tinc temps de lleure
        • Accedeix a “ Com ser actiu quan...”

      • Soc una persona activa?
      • Rutes saludables
      • Materials, tríptics, fullets i piràmides. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ Activitat física”

    • Son
    • Accedeix a “ Etapes de la vida”

      • Embaràs
      • Nadons
      • Infància i adolescència
      • Persones grans
      • Accedeix a “ Final de la vida”

        • Document de voluntats anticipades. Obre en una nova finestra.
        • Decisions compartides. Obre en una nova finestra.
        • Cures pal·liatives
        • Eutanàsia
        • Observatori de la mort. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Final de la vida”

      • Accedeix a “ Etapes de la vida”

    • Accedeix a “ Hàbits d'higiene”

      • Rentar-se les mans
      • Salut bucodental
      • Animals domèstics
      • Consells per prevenir les malalties de transmissió alimentària
      • Accedeix a “ Hàbits d'higiene”

    • Deixar de fumar
    • Accedeix a “ Empresa promotora de salut”

      • Accedeix a “ L'empresa ”

        • Què es una empresa promotora de salut?
        • Què es guanya sent una empresa promotora de salut?
        • Quins son els àmbits en què es pot treballar?
        • Accedeix a “ L'empresa ”

      • La participació dels treballadors
      • Accedeix a “ Qüestionaris temàtics”

        • Qüestionari general. La meva PIME és saludable?
        • Qüestionari d'Alimentació
        • Qüestionari d'Activitat física
        • Qüestionari sobre consum de tabac, d'alcohol i altres drogues
        • Qüestionari de benestar emocional i social
        • Accedeix a “ Qüestionaris temàtics”

      • Accedeix a “ Els programes”

        • Alimentació
        • Activitat física
        • Benestar emocional i social
        • Consum de tabac, d'alcohol i altres drogues
        • Accedeix a “ Els programes”

      • Accedeix a “ Empresa promotora de salut”

    • Sexualitat
    • Salut auditiva
    • Accedeix a “ Salut bucodental”

      • La boca i les dents
      • Accedeix a “ Higiene i cura de les dents”

        • Recomanacions per a un bon raspallat
        • Recomanacions generals per a una boca sana
        • Programes de salut bucodental
        • Accedeix a “ Higiene i cura de les dents”

      • Serveis d'odontologia als centres d'atenció primària. Obre en una nova finestra.
      • Problemes i malalties bucodentals més freqüents
      • Tractaments més comuns
      • Accedeix a “ Salut bucodental”

    • Salut visual
    • Accedeix a “ Prevenir accidents i lesions”

      • Col·lisions de trànsit
      • Accedeix a “ Seguretat infantil”

        • Consells de seguretat per a la utilització dels mocadors portabebès
        • Accedeix a “ Seguretat infantil”

      • Persones grans
      • Primers auxilis
      • Accedeix a “ Prevenir accidents i lesions”

    • Accedeix a “ Lleure amb seguretat”

      • Accedeix a “ Viatges”

        • Recomanacions per als viatgers
        • Vacunació internacional
        • Cercador d'unitats de salut internacional
        • Accedeix a “ Viatges”

      • Revetlles amb precaució
      • Seguretat a la platja i a la piscina
      • Bancs solars
      • Recol·lecció i consum de bolets
      • Recomanacions per a l'ús i l'elecció de la bicicleta
      • Joguines saludables i segures
      • Recomanacions de seguretat per a la pràctica de l'esquí i del surf de neu (snowboard)
      • Cultura i salut
      • Lectura i salut
      • Lleure sense drogues ni addiccions
      • Accedeix a “ Lleure amb seguretat”

    • Vacunació
    • Accedeix a “ Ús responsable de noves tecnologies”

      • Infància i adolescència
      • Accedeix a “ Ús responsable de noves tecnologies”

    • Accedeix a “ Ús responsable de noves tecnologies”

      • Infància i adolescència
      • Accedeix a “ Ús responsable de noves tecnologies”

    • Accedeix a “ Entorn saludable”

      • Com influeix en la salut?
      • I què puc fer, jo?
      • Accedeix a “ El medi”

        • L'aire que respirem
        • L'aigua de consum humà
        • La calor
        • El fred
        • Les piscines
        • Les plagues
        • Legionel·losi
        • El soroll
        • Accedeix a “ El medi”

      • Empresa promotora de salut
      • Lloc de treball
      • Natura
      • Accedeix a “ Entorn saludable”

    • Accedeix a “ Consells per a tot l’any”

      • Accedeix a “ Consells per a l'estiu”

        • Activitat física
        • Alimentació
        • Càmping i excursions
        • Deixeu de fumar
        • Hidrateu-vos
        • La calor
        • Picades i mossegades
        • Piscines i platges
        • Primers auxilis i intoxicacions
        • Protecció solar
        • Protegiu els infants
        • Revetlles amb precaució
        • Viatges
        • Vigileu amb l'alcohol
        • Accedeix a “ Consells per a l'estiu”

      • Accedeix a “ Consells per a la tardor”

        • Vacunació de la grip. Obre en una nova finestra.
        • Moure's a l'escola
        • Menjar a l'escola
        • Tornar a la feina
        • Gent gran activa
        • Bolets
        • Deixeu de fumar
        • És millor prevenir que guarir
        • Accedeix a “ Consells per a la tardor”

      • Accedeix a “ Consells per a l'hivern”

        • Preveniu les malalties hivernals
        • Festes saludables
        • La neu
        • Viatges
        • Propòsits d'any nou
        • El fred
        • Accedeix a “ Consells per a l'hivern”

      • Accedeix a “ Consells per a la primavera”

        • L'al·lèrgia al pol·len
        • L'aire lliure
        • Vida activa i alimentació saludable
        • Les drogues, ben lluny
        • La salut al dia
        • El control de l'estrès
        • Accedeix a “ Consells per a la primavera”

      • Accedeix a “ Consells per a tot l’any”

    • Accedeix a “ Vida saludable”

    Imatge 1: Alimentació
    Imatge 2: Activitat física
    Imatge 3: Etapes de la vida

    Vida saludable

    La vida saludable influeix de manera directa en el benestar, l'equilibri personal i la qualitat de vida. Aconseguir-ho, depèn de l'estil de vida i dels hàbits diaris.

    Accedeix a “ Vida saludable”

  • Accedeix a “ Sistema de salut”
    • Accedeix a “ El sistema de salut de Catalunya”

      • Qui és qui?
      • Accedeix a “ Àmbits d'actuació”

        • Comitè de Bioètica de Catalunya
        • Accedeix a “ Àmbits d'actuació”

      • Plans i estratègies
      • Accedeix a “ El sistema de salut de Catalunya”

    • Serveis sanitaris. Obre en una nova finestra.
    • Centres sanitaris. Obre en una nova finestra.
    • Prevenció i detecció de malalties
    • Accedeix a “ El rol de la ciutadania en relació amb el sistema”

      • Condicions d'accés. Obre en una nova finestra.
      • Vies d'accés. Obre en una nova finestra.
      • Drets i deures. Obre en una nova finestra.
      • Guia d'ús dels serveis sanitaris. Obre en una nova finestra.
      • Què cal fer si...
      • Accedeix a “ Participació”

        • Participació en salut. Obre en una nova finestra.
        • Òrgans de participació centrals del sistema sanitari. Obre en una nova finestra.
        • Programa Pacient Expert Catalunya
        • Programa Cuidador Expert Catalunya
        • Decisions compartides. Obre en una nova finestra.
        • Col·laboreu
        • Enquestes de satisfacció. Obre en una nova finestra.
        • Enquesta de salut de Catalunya (ESCA). Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Participació”

      • Reclamacions i suggeriments. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ El rol de la ciutadania en relació amb el sistema”

    • Accedeix a “ Dades de salut”

      • Dades del sistema de salut de Catalunya
      • Catàleg de dades obertes de Salut
      • Accedeix a “ Dades de salut”

    • Accedeix a “ Sistema de salut”

    Imatge 1: El sistema de salut de Catalunya
    Imatge 2: Serveis sanitaris
    Imatge 3: Prevenció i detecció de malalties

    Sistema de salut

    El sistema es basa en un model d'excel·lència que situa les persones al centre i les acompanya al llarg de tota la vida: en té cura perquè neixin i creixin amb salut, detecta i tracta les malalties que puguin patir, i vetlla perquè se'n respecti el dret a morir dignament.

    Accedeix a “ Sistema de salut”

  • Accedeix a “ Professionals”
    • Accedeix a “ Professions sanitàries”

      • Accedeix a “ Infermeria”

        • Acreditació infermera per a l’exercici de la indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà
        • Programa d'atenció als professionals d'infermeria
        • Estudis
        • Consell de la Professió Infermera de Catalunya
        • Accedeix a “ Infermeria”

      • Psicologia clínica
      • Accedeix a “ Pràctica professional”

        • Desfibril·ladors externs automàtics (DEA)
        • Formació autoritzada per a la prevenció de la legionel·losi
        • Acreditació i reconeixement de titulacions
        • Accedeix a “ Pràctica professional”

      • Accedeix a “ Consells de les professions sanitàries”

        • Consell Professió Infermera de Catalunya
        • Consell Professió Mèdica de Catalunya
        • Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Consells de les professions sanitàries”

      • Treballeu al sistema de salut
      • Accedeix a “ Compatibilitats”

        • Què és?
        • A qui afecta?
        • Quin és el procediment?
        • Normativa relacionada
        • Accedeix a “ Compatibilitats”

      • Compatibilitats personal sanitari – Covid19
      • Programa d'atenció integral al metge malalt (PAIMM)
      • Llibre blanc
      • Accedeix a “ Professions sanitàries”

    • Accedeix a “ Formació”

      • Accedeix a “ Formació especialitzada”

        • Centres i Unitats Docents
        • Especialitats en Ciències de la Salut
        • Acreditació per a la tutoria de residents
        • Enquestes sobre la qualitat de la formació sanitària especialitzada
        • Xarxa de Comissions de Docència de Catalunya
        • Normativa
        • Accedeix a “ Formació especialitzada”

      • Accedeix a “ Formació continuada”

        • Certificats
        • Activitats formatives
        • Acreditació de la formació continuada
        • Reconeixement d'interès sanitari
        • Accedeix a “ Formació continuada”

      • Accedeix a “ Formació”

    • Accedeix a “ Vigilància epidemiològica”

      • Malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics
      • Accedeix a “ Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC)”

        • Metodologia. Obre en una nova finestra.
        • Informació epidemiològica. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC)” . Obre en una nova finestra.

      • Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS). Obre en una nova finestra.
      • Pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC)
      • Vigilància perinatal
      • Accedeix a “ Vigilància epidemiològica”

    • Accedeix a “ Consells i comissions”

      • Comissió Assessora de l'Oficina de Salut Bucodental
      • Consell Assessor de Salut mental i Addiccions (CASMiA). Obre en una nova finestra.
      • Consell Assessor de l'Atenció Sociosanitària
      • Consell Assessor de l’Atenció Primària i Comunitària
      • Accedeix a “ Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC)”

        • Principis
        • Composició i membres
        • Funcions
        • Normes de funcionament
        • Parers i posicionaments
        • Preguntes freqüents
        • Oficina PRAM
        • Documentació
        • Informes
        • Accedeix a “ Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC)”

      • Comissió Assessora en Malalties Minoritàries (CAMM)
      • Comissió mixta Departament - Col·legi logopedes
      • Accedeix a “ Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica”

        • La Comissió
        • Criteris i protocols de referència
        • Normativa
        • Contacte
        • Accedeix a “ Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica”

      • Comitès ètics d'investigació clínica (CEIC) acreditats. Obre en una nova finestra.
      • Consell assessor sobre la diabetis
      • Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC)
      • Accedeix a “ Consells i comissions”

    • Accedeix a “ Recursos ”

      • Essencial. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ Bases de dades i metacercadors”

        • Generals
        • Medicina basada en l'evidència
        • Farmàcia i Farmacologia
        • Infermeria
        • Psicologia i Psiquiatria
        • Dades estadístiques sanitàries
        • Recerca bàsica i aplicada en curs
        • Accedeix a “ Bases de dades i metacercadors”

      • Guies de pràctica clínica. Obre en una nova finestra.
      • Protocols i recomanacions
      • Accedeix a “ Serveis lingüístics”

        • Diccionaris i terminologia
        • Assessorament lingüístic
        • Traducció i altres llengües
        • Consultes lingüístiques
        • Accedeix a “ Serveis lingüístics”

      • Vídeo Salut
      • Sistemes d'informació sanitària, catàlegs i classificacions
      • Scientia. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ Recursos ”

    • Salut de l'A a la Z. Inclou la informació per a professionals
    • Històries de salut
    • Avaluació de competències objectiva i estructurada - ACOE
    • Coronavirus SARS-CoV-2
    • Accedeix a “ Professionals”

    Imatge 1: Professions sanitàries
    Imatge 2: Formació
    Imatge 3: Vigilància epidemiològica

    Professionals

    Eines i recursos de suport per millorar el desenvolupament de les professions sanitàries, facilitar l'exercici de la pràctica clínica, i promoure el coneixement científic i la formació continuada.

    Accedeix a “ Professionals”

  • Accedeix a “ Actualitat”
    • Novetats a Canal Salut
    • Notes de premsa. Obre en una nova finestra.
    • Campanyes
    • Dies mundials
    • Canals temàtics de salut
    • Canals temàtics de salut
    • Xarxes socials
    • Recursos multimèdia
    • Butlletins
    • Accedeix a “ Actualitat”

    Imatge 1: Campanyes
    Imatge 2: Dies mundials
    Imatge 3: Xarxes socials

    Actualitat

    Un ampli ventall de recursos en línia per conèixer totes les novetats relacionades amb l'àmbit de la salut i el sector sanitari.

    Accedeix a “ Actualitat”

. Obre en una nova finestra.Logotip de la Generalitat

| Canal Salut

  • Inici
  • Vida saludable
  • Alimentació
  • Els aliments
  • Les hortalisses
Menú secundari

Les hortalisses

  • Receptes amb hortalisses
  • Preguntes freqüents
  • Comparteix a Twitter
  • Comparteix a Facebook
  • Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Petits canvis per menjar més hortalisses logotip petits canvis per menjar millor

left
right
Moltes coliflors i bròquils
Un cistell ple de cogombres
Moltes albergínies
Molts porros
Un cistell amb cebes damunt una taula on hi ha més cebes

La dieta mediterrània tradicional, pròpia de la nostra terra, es compon sobretot d’aliments d’origen vegetal, que són els més recomanats per a un consum abundant i diari; en concret, les hortalisses se situen a la base de la piràmide de l’alimentació saludable, i es recomanen en tots els àpats principals (com a mínim, en el dinar i el sopar).

A la guia alimentària del plat saludable, hi ocupen la meitat del plat. Les hortalisses són un grup d’aliments que acull les parts comestibles dels vegetals que es conreen en els horts, sigui quina sigui la part que se’n consumeix, exceptuant-ne tubercles i llegums.

En són exemples les fulles dels espinacs i enciams, les arrels de les pastanagues i els raves, els bulbs de les cebes i els alls, així com els fruits de plantes com l’albergínia, la carbassa, els pebrots o el cogombre.

L’origen botànic tan divers que tenen les fa molt variables pel que fa a la forma, la composició i el gust, per la qual cosa es converteixen en un grup excepcionalment versàtil en l’ús gastronòmic.

Encara que sovint s’utilitzen indistintament les denominacions “verdures” i “hortalisses”, les verdures són el grup d’hortalisses de fulla verda, motiu pel qual, utilitzarem el nom d’“hortalisses” per referir-nos al conjunt d’aquest grup d’aliments.

Les hortalisses se situen a la base de la piràmide de l’alimentació saludable, i es recomanen en tots els àpats principals

Destaquem

  • Les hortalisses. Monogràfic. Ed. 2021 Document pdf [11,64 MB ]

Valor nutritiu

La composició nutricional de la majoria d’hortalisses és semblant. Hi ha alguna excepció, com ara la patata o el moniato, que, malgrat que per l’origen podrien considerar-se hortalisses, tenen un perfil nutricional més proper al grup dels aliments farinacis (més ric en hidrats de carboni).

El component principal de les hortalisses és l’aigua. Tenen, generalment, un contingut calòric baix que prové dels hidrats de carboni, i suposen una de les fonts més importants de fibra en la nostra alimentació: menjar dues racions d’hortalisses al dia aporta uns 12-15 grams de fibra, cosa que representa entorn del 50% de la ingesta diària recomanada: entre 20-40 grams/dia en funció de l’edat, segons l’IOM (Institute of Medicine). La ingesta de fibra de la població és, d’acord amb els darrers estudis alimentaris, insuficient.

D’altra banda, les hortalisses també són importants per assolir les quantitats necessàries de vitamines, especialment folats, precursors de la vitamina A, així com altres vitamines, com la C i la K. Són també una font rellevant de minerals (hi destaquen el potassi i el magnesi) que, junt amb les vitamines, són imprescindibles per al funcionament correcte del nostre organisme.

A més, les hortalisses tenen un element més que cal destacar: els fitoquímics; compostos presents als aliments que poden ser causants del color o del gust i que també ajuden a prevenir malalties.

Producció i consum

Producció

Durant molts anys, la producció agrícola a Catalunya va ser diferencial respecte a la resta d’Espanya: mentre la producció espanyola se centrava en els conreus de cereals, fruita i vi, a Catalunya, a més, es va accentuar extraordinàriament el cultiu d’hortalisses fresques, algunes de les quals van esdevenir característiques de la terra, com bròquils, espàrrecs, carxofes, cebes i calçots.

Actualment, el conreu d’hortalisses representa, després del de les fruites, un dels sectors agraris més productius. Les principals comarques capdavanteres en la producció són: l’Alt Empordà en tomàquets pera, cols, cebes i alls; la Noguera, el Maresme i el Baix Llobregat en enciams, tomàquets, carxofes, cols i cebes, i el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià en cebes, tomàquets i pebrots.

 

Consum

No obstant això, s’estima que el consum anual total d’hortalisses és insuficient. Segons les enquestes de salut a Catalunya (ESCA), la mitjana de consum d’hortalisses a Catalunya l’any 2019 va ser de 220 g/dia. Aquestes xifres són superiors a les de la resta d’Espanya, amb 134 g/dia (ENALIA 2, 2014), però en tots dos casos la quantitat diària consumida dista del mínim recomanat de 300 g d’hortalisses crues i/o cuites (2 racions), i dificulta, encara més, aspirar a l’objectiu de 600 g/dia entre fruites i hortalisses que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima òptim per a la salut.

Mapa de la producció comarcal a Catalunya d'hortalisses el 2019

Producció comarcal a Catalunya d'hortalisses el 2019. Font: Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Cada dia, dues vegades o més

La guia alimentària Petits canvis per menjar millor situa les hortalisses en la categoria dels aliments que cal augmentar i potenciar. De la mateixa manera, altres guies alimentàries i l’OMS recomanen prendre, com a mínim, al voltant de dues racions d’hortalisses a fi de cobrir les necessitats funcionals i de benestar. Segons l’associació 5 al Dia, que promou el consum de fruites i hortalisses fresques, una ració equival a 1 plat petit d’hortalisses cuinades (bledes, bròquil, mongetes verdes...), 1 plat gran d’enciam, 1/2 albergínia, 1 tomàquet mitjà, 1 endívia, 4 carxofes mitjanes, 6 espàrrecs fins, 1/2 got de suc de tomàquet, etc.

Per aconseguir complir l’objectiu de consumir un mínim de dues racions al dia, es poden incorporar en el primer plat, en plats únics o com a guarnició de segons plats; per exemple, llenties a la jardinera, paella d’hortalisses o macarrons saltats amb bròquil i carbassa. Però també poden formar part dels esmorzars i berenars en forma de bastonets d’api o de pastanaga per picar o com a farcit d’un entrepà (pebrot escalivat, enciam i rodanxes de tomàquet, etc.).

Estacionalitat

A Catalunya, de forma natural disposem d’una àmplia varietat d’hortalisses durant tots els mesos, però n’hi ha d’altres que ens hem acostumat a tenir-les tot l’any sense que siguin pròpies de l’època i que només haurien d’estar disponibles en algun moment de l’any a causa del cicle biològic.

Les hortalisses fora de temporada sovint s’han conservat durant molt de temps en càmeres frigorífiques, s’han conreat en hivernacles o provenen de localitzacions molt llunyanes. Per aquest motiu, és una bona idea promoure el consum de les collites durant l’estacionalitat: són més gustoses, solen ser més econòmiques i són més sostenibles per al medi ambient, sempre que també procurem que siguin de producció local.

Es considera que és hortalissa de proximitat quan prové d’una distància propera respecte del lloc on es produ­eix i es consumeix. A Catalunya, s’ha regulat l’acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris, que identifica amb uns logotips els que tenen un sol intermediari (circuit curt) o els que es venen sense cap intermediari (venda directa), mit­jançant el Decret 24/2013, de 8 de gener,

Beneficis per a la salut

L'OMS recomana un consum de fruites i hortalisses elevat perquè els estudis demostren un paper protector davant les malalties cròniques com la diabetis, les cardiopaties, el càncer, l’obesitat, etc. La composició nutricional que tenen explica part dels mecanismes protectors.

L’elevada proporció de fibra dietètica augmenta la sensació de sacietat, amb la qual contribueix a evitar una ingesta excessiva. La digestió incompleta d’aquest nutrient ajuda el budell a arrossegar substàncies indesitjables i part dels sucres i colesterol procedents de l’alimentació. La fibra també regula el volum de la femta, i prevé així el restrenyiment.

D’altra banda, algunes estructures fibroses serveixen d’aliment per a la microbiota intestinal (els bacteris que viuen als intestins), la salut de la qual cada vegada s’associa més a efectes beneficiosos sobre l’organisme.

Les hortalisses són, junt amb la fruita, la nostra font principal de micronutrients (vitamines i minerals).

Els micronutrients són indispensables per al desenvolupament i funcionament normals de l’organisme: participen en el sistema immunitari, el sistema nerviós, la vista, són antioxidants... En definitiva, són imprescindibles per a molts mecanismes que necessitem cada dia per estar sans.

Finalment, tot i que no es coneixen bé els mecanismes d’acció dels fitoquímics (compostos químics presents en els aliments), cada vegada hi ha més recerca i evidència de l’acció saludable que tenen sobre l’organisme: polifenols, catequines i antocianines són alguns dels compostos bioactius que podem obtenir del consum d’hortalisses i que poden contribuir a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

Trucs per menjar-ne més

  • Trieu hortalisses de temporada per gaudir del gust, la textura i l’aspecte més òptims d’aquests vegetals.
  • Planifiqueu els menús i la compra per tal de garantir la presència d’hortalisses en cada àpat principal.
  • Garantiu-ne la presència als àpats principals, ja sigui com a primer plat (per exemple, crema de carbassó o bròquil gratinat amb pa torrat) com a acompanyament del primer plat (per exemple, paella d’arròs amb verdures o llenties guisades amb verdures) o del segon (per exemple, pollastre guisat amb porro i pastanaga o filet de lluç al forn amb ceba) o de guarnició (per exemple, enciam i tomàquet o escalivada).
  • Incloeu-les com a ingredient a altres plats a base d’arròs, pasta, patates, llegums, etc. I recordeu que es poden fer sofregits i samfaines per enriquir qualsevol recepta!
  • Innoveu i varieu: tingueu a la despensa hortalisses de diferents colors i formes. Proveu receptes alternatives que us facin descobrir combinacions noves.
  • Tingueu a la vista trossets d’hortalisses fresques (api, pastanaga, carbassó, cogombre, etc.) tallades i netes per picar al llarg del dia. Proveu d’incloure-les també als esmorzars i berenars o com a farcit de l’entrepà (rodanxes de tomàquet, fulles d’enciam, trossos de ceba o pebrot escalivat, etc.).
  • Innoveu i varieu: tingueu a la despensa hortalisses de diferents colors i formes. Provesu receptes alternatives que us facin descobrir combinacions noves.
  • Per al consum diari, guardeu hortalisses tallades a la nevera, en un recipient tancat, per tenir-les a punt per consumir o cuinar.
  • Un recurs molt útil, que a més preserva molt bé la majoria dels nutrients, són les hortalisses congelades o en conserva. Trieu les que tinguin menys sal afegida i les tindreu a punt per a qualsevol moment.

Reduir el malbaratament

  • Compreu hortalisses estacionals i de proximitat, al punt just de maduració. Ajusteu la quantitat de compra a la mida familiar, racions que acostumeu a menjar, preferències i espai d’emmagatzematge. Una bona idea per no comprar-ne ni massa ni massa poques, és fer una pauta setmanal dels àpats principals.
  • Tingueu en compte les dates de caducitat o de consum preferent. Els productes que s’etiquetin amb data de caducitat, s’han de consumir abans de depassar-la. Però no llenceu les que superin la data de consum preferent: no són perilloses, encara que en poden quedar alterades les qualitats sensorials (textura, color, etc.).
  • Si una hortalissa es comença a espatllar (però no s’ha fet malbé), consumiu-la ràpidament, no la rebutgeu escollint les que tenen millor aspecte, perquè s’acabarà malbaratant. En podeu fer cremes, purés, salses, sofregits...
  • Conserveu a temperatura ambient les hortalisses que preteneu consumir el mateix dia. La resta, preferentment, guardeu-les a la nevera. Podeu congelar pebrot, ceba, all crus i altres hortalisses cuites.
  • A la taula, serviu les racions que es consumiran. Si en sobren, congeleu- les o guardar-les en refrigeració per consumir en les 48 hores següents. També es poden fer receptes noves: sopes, croquetes, bunyols, crestes, empanades, trinxats, truites, remenats...

Consumir hortalisses amb seguretat

Els vegetals crus poden ser portadors de gèrmens, i alguns poden ser patògens per a l’ésser humà. Aquests gèrmens són generalment sensibles a la cocció; però en absència de cocció s’ha de minimitzar el risc associat al consum d’aliments crus, respectant unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació de menjars:

Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les. Vegeu El rentat de fruites i verdures pas a pas.

Renteu-vos les mans amb sabó i aigua calenta després d’anar al lavabo, tocar animals, canviar bolquers, esternudar o tossir, i sempre abans de començar a preparar aliments. Renteu-vos les mans després de manipular les verdures fresques o la carn crua.

Eviteu la contaminació encreuada, és a dir, la propagació de bacteris d’un aliment cru a un aliment preparat per al consum o cuinat. Netegeu els estris de cuina després de manipular aliments crus com la carn, el pollastre i els ous, i eviteu el contacte dels aliments crus amb els aliments un cop cuinats.

  • Higiene, conservació i preparació d'aliments

Preguntes freqüents

Les hortalisses congelades són menys saludables? La cocció afecta els nutrients de les verdures? Cal netejar-les abans de menjar-les? Són aptes per a persones amb celiaquia? Trobareu les respostes a aquestes i d'altres que sovint ens fem sobre les hortalisses a l'apartat de preguntes freqüents.

  • Preguntes freqüents sobre les hortalisses

Receptes amb hortalisses

Consulteu l'apartat de receptes i comprovareu que les hortalisses es poden preparar de diverses maneres i també combinar amb molts aliments. 

  • Receptes amb hortalisses

Més informació

  • Any Internacional de les Fruites i Verdures (Nacions Unides)

    L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar l’any 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV). L’AIFV 2021 va oferir una gran oportunitat per sensibilitzar sobre la importància de les fruites i verdures per a la nutrició humana, la seguretat alimentària i la salut, i per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

  • Salut amb fruites i verdures (Agència de Salut Pública de Catalunya)

    L'Agència de Salut Pública de Catalunya també es va sumar a la commemoració de l'AIFV i va habilitar l'espai web "Salut amb fruites i verdures" amb multitud de recursos i materials sobre aquests aliments.

  • 5 al dia

    5 al dia és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu fomentar el consum diari de fruites i hortalisses fresques.

Data d'actualització:  23.11.2022
Preguntes freqüents sobre les hortalisses

Les hortalisses són nutritives, saludables i riques en substàncies que poden ajudar a reduir el risc de malalties cròniques. Destaquen pel seu elevat contingut en aigua, vitamines (com la C o K), minerals (com el potassi, el manganès o la niacina) i fibra.

   

Campanya de vacunació de la grip

Aquesta tardor, protegeix-te el doble

Segueix les xarxes socials de Salut

  • Icona de Twitter
  • Icona de Facebook
  • Icona d'Instagram
  • Icona de Telegram
  • Icona de LinkedIn
  • Icona de Youtube
  • Icona de missatge
  • Icona de compartir

Adreces i telèfons

Cerca on pots registrar un document, quin és l’horari de la teva oficina d’atenció ciutadana més propera…

Com t'atenem

Pots contactar amb nosaltres mitjançant qualsevol dels següents canals de contacte

  • Twitter 012 . Obre en una nova finestra.
  • Facebook de gencat
  • Xat 012 Telegram . Obre en una nova finestra.
  • Bústia de contacte . Obre en una nova finestra.
  • Telèfon 012 . Obre en una nova finestra.
  • Telèfons especialitzats . Obre en una nova finestra.
  • Oficines d’Atenció Ciutadana . Obre en una nova finestra.
  • Oficines de registre . Obre en una nova finestra.
gencat.cat
  • Avís legal
  • Sobre gencat
  • Accessibilitat
  • Mapa web