Vacunacions

Vacuna COVID-19

Què és la vacuna contra la COVID-19? Per què ens hem de vacunar?

És molt important que les vacunacions fins als 15 mesos de vida s’administrin a l’edat a la que estan previstes segons el calendari de vacunacions del Departament de Salut. Protegeixen enfront malalties importants que poden ser molt greus en infants petits i cal respectar el temps de vacunació al màxim.

També és molt important administrar les vacunes recomanades a les dones embarassades segons les recomanacions i a les persones amb condicions de risc.

La resta de vacunacions són normalment recordatoris i poden ser ajornades sense risc uns mesos.

Donat que en aquests moments, els centres sanitaris s’han reorganitzat per prestar l’atenció de la manera més adequada, si us plau, truqueu al vostre centre per concertar la visita o demaneu-la per internet.

Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada. Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.

Les vacunes es fabriquen a partir d’antígens. L’antigen és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com una amenaça.

El Departament de Salut estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i que es va modificant sobre la base de l’evidència científica. El darrer canvi es va produir al gener de 2020. El nou calendari introdueix la vacuna contra el meningococ ACWY conjugada tetravalent als 11-12 anys, en substitució de la tercera dosi de la vacuna contra el meningococ C conjugada. 

També, per prevenir la propagació internacional de les malalties, és important complir les recomanacions de vacunacions que estableix l’Organització Mundial de la Salut per als viatgers internacionals.

 

Data d'actualització:  27.04.2021