La COVID-19 és una malaltia infecciosa causada pel virus SARS-CoV-2. Tot i que el maig de 2023 es va donar la crisi sanitària per finalitzada, el virus segueix circulant i pot continuar infectant moltes persones, per això les mesures de prevenció són molt importants. La majoria de les persones afectades desenvolupen una malaltia respiratòria de lleu a moderada i es recuperen sense necessitat de tractament, encara que en alguns casos els símptomes poden persistir durant molt de temps. En ocasions, pot ser greu (hospitalitzacions, cures intensives) i, fins i tot, causar la mort.
L’elevada cobertura de vacunació i la immunitat generada a partir d’infeccions naturals han fet possible que la major part de la població estigui protegida contra la COVID-19 greu. Tot i això, hi ha sectors de la població que continuen essent vulnerables i poden desenvolupar quadres greus, com ara persones d'edat avançada, persones amb malalties greus de base i persones immunocompromeses que no hagin desenvolupat una immunitat suficient contra el SARS-CoV-2.
Actualment, la vigilància i els esforços de salut pública se centren a protegir aquestes persones i grups amb factors de vulnerabilitat, no només davant la COVID-19, sinó també davant qualsevol infecció respiratòria que pugui veure’s afectada per una condició prèvia de salut. A més, l’Agència de Salut Pública de Catalunya informa de l’estat de la situació de la infecció a tots els professionals mitjançant el web del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC).
Aquesta vigilància també ha de ser capaç de detectar possibles canvis en la situació, com ara l’aparició de noves variants que puguin requerir la instauració de mesures addicionals, que evitin la saturació del sistema sanitari i permetin garantir una atenció de qualitat a les persones amb altres malalties i problemes de salut.
L'agent causal de la COVID-19 és el coronavirus SARS-CoV-2.
El SARS-CoV-2 es transmet principalment per gotes emeses en parlar, respirar, esternudar o tossir.
Determinades condicions fan que algunes persones puguin tenir més risc de desenvolupar una COVID-19 més greu.
En la majoria dels casos, els símptomes acostumen a ser lleus, però en altres poden arribar a ser greus i produir complicacions.
Per saber si una persona pateix una infecció pel coronavirus SARS-CoV-2, actualment, es fan dos tipus de proves: la PCR o el TAR.
A hores d’ara, no es disposa de cap tractament que s’hagi demostrat efectiu, però sí que n’hi ha per controlar-ne els símptomes.
Per prevenir la infecció, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria.
La vacunació contra la COVID-19 és la mesura més efectiva per reduir els riscos d’emmalaltir i evitar complicacions en cas de contreure la infecció.
Certificat COVID digital de la UE
És el document que permetia viatjar entre els estats membres de la Unió Europea (UE) acreditant la situació d'una persona respecte a la COVID-19.
Guies, protocols i altres recursos d'interès per als professionals implicats en la prevenció i l'atenció a la COVID-19, i en la cura de les persones vulnerables.