La diabetis mellitus de tipus 2 (DM2) és una malaltia que es caracteritza per un augment dels nivells de sucre a la sang, a causa de la incapacitat del cos de produir o de poder utilitzar de manera adequada la pròpia insulina fabricada al pàncrees. La DM2 es diagnostica habitualment en persones adultes ─d’aquí el nom popular de diabetis de la gent gran─. És la forma més comuna de diabetis entre la població adulta.
Les causes principals de la DM2 en persones predisposades genèticament són l’excés de pes i una vida sedentària. Per tant, les bases del tractament se centren en les pautes d’alimentació i d’activitat física.
La proposta d’alimentació per a persones amb DM2 cal que sigui personalitzada, ja que caldrà adaptar la dieta a les característiques de la persona, l’evolució de la DM2 i els controls dels nivells de sucre a la sang (glicèmies). En qualsevol cas, es recomana seguir els principis de la dieta mediterrània.
Més informació
- Es recomana un pla d’alimentació basat en la dieta mediterrània.
- Eviteu els aliments ensucrats (sucs, begudes ensucrades, mel i melmelades, postres dolces, postres làctiques ensucrades, llaminadures i, en general, aliments amb sucres afegits), així com afegir sucre, mel, fructosa o altres endolcidors als aliments o les begudes.
- Garantiu un consum abundant d’hortalisses, especialment en els àpats principals (més quantitat d’hortalisses que no pas de patates, arròs, pa o pasta).
- Seleccioneu els aliments com la pasta, l’arròs, el pa, etc. en les seves versions integrals (es digereixen més lentament i eviten pujades ràpides dels nivells de sucre a la sang).
- Incloeu de 2 a 3 fruites al dia.
- Mengeu les fruites, senceres, i, si pot ser, amb pell (ben netes). Seleccioneu fruita estacional i de proximitat.
- Afegiu sovint ─de 3 a 7 vegades a la setmana─ un grapat de fruita seca (ametlles, avellanes, nous, etc.) crua o torrada (sense sal) a la vostra dieta.
- Utilitzeu oli d’oliva verge, tant per cuinar com per amanir.
- Mengeu llegums ─de 3 a 4 vegades a la setmana─ acompanyats o preparats principalment amb verdures (1/2 plat de llegums i la resta de verdures).
- Beveu aigua. Sens dubte és la millor opció. També podeu prendre infusions (sense sucres afegits), brous, gaspatxos, etc.
- Escolliu la llet i els iogurts naturals sense sucres afegits.
- Seleccioneu preferentment peix blanc i blau, ous i carns blanques (pollastre, gall dindi, conill). Reserveu-vos les carns vermelles per a un màxim de dues vegades a la setmana, i, entre aquestes, seleccioneu les més magres i menys processades1.
- Eviteu els aliments ultraprocessats2 i precuinats3, així com els aliments especials per a persones amb diabetis i els productes dolços etiquetats “sense sucres”. Aquests aliments es poden consumir, però només de forma ocasional.
1Carns processades: tot tipus d’embotits i carns tractades (botifarres, hamburgueses, pernil, etc.).
2Aliments ultraprocessats: aliments molt processats, amb llistes llargues d’ingredients (s’hi afegeixen sucres, sal, greixos i altres ingredients, com additius), amb l’objectiu de fer-los més atractius per al consum. Solen tenir gustos molt intensos i envasos i embalatges molt atractius.
3Aliments precuinats: aliments elaborats per la indústria per ser preparats i consumits de forma ràpida (sovint només s’han d’escalfar). Acostumen a contenir més sucres, sal i greixos que els aliments preparats a casa.
Més informació
- Per a l’estructura dels àpats principals, us pot ser de gran utilitat seguir el mètode del plat saludable: ¼ part d’aliments farinacis integrals: arròs, pasta, patates, o llegums. ¼ part per al peix, ous o carn (preferentment blanca i magra). I la meitat del plat per a les hortalisses (tomàquet, mongeta tendra, espinacs, bledes, coliflor, bròquil, carxofes, etc.).
- Condimenteu els plats i les preparacions amb tota mena d’herbes aromàtiques, espècies i llavors; i així no caldrà afegir tanta sal. Reduir l’addició de sal a les preparacions és un bon consell per a tota la família i per a tota la població.
- És millor que no afegiu ni edulcorants ni endolcidors als aliments, ni tampoc a les begudes (iogurts, llet, cafè, infusions, etc.). No obstant això, si alguna vegada ho heu de fer, utilitzeu, en petites quantitats, algun edulcorant sense calories com la sacarina, l’estèvia, l’aspartam, etc. No són sucres i, per tant, no incrementen el nivell de sucre en sang, tot i que proporcionen gust dolç.
Més informació
-
El plat saludable (Obre en una nova finestra)
Disponible en català i castellà
-
Alimentació en la diabetis mellitus tipus 2 (Obre en una nova finestra)
Portal Clínic - Hospital Clínic de Barcelona