L'aigua és imprescindible per a la vida perquè permet mantenir l’organisme en un bon estat d’hidratació.
L'aigua és una beguda i també està present en molts aliments, sobretot en les fruites i les hortalisses, però també en els productes lactis, la carn i el peix, el pa, la pasta i els llegums cuits, i en moltes altres begudes.
L’aigua és la millor beguda en qualsevol etapa de la vida i en qualsevol estat fisiològic (activitat física, embaràs i alletament, vellesa, etc.), ja que no conté sucres ni edulcorants, ni alcohol. També és l’opció més econòmica, especialment la de l’aixeta que, en no implicar l’ús d’envasos per a la distribució i suposar menys despesa energètica, té, a més, un impacte mediambiental més baix.
L'aigua és una beguda i també està present en molts aliments, sobretot en les fruites i les hortalisses
Quan cal beure aigua i en quina quantitat?
Cal beure aigua sovint i en qualsevol moment del dia, tant abans, com durant o després dels àpats. En el cas de les persones adultes amb un bon estat de salut n’hi ha prou amb beure’n quan es té set. Ara bé, hi ha algunes situacions en què cal augmentar-ne el consum:
- Durant la infància, ja que els infants tenen menys capacitat d’expressar la set i més risc de deshidratar-se.
- En persones grans, també més propenses a patir deshidratacions i, sovint, amb menor percepció de la sensació de set.
- Durant la realització d’exercici físic, en què es considera que la bona hidratació és un component bàsic per millorar el rendiment i recuperar-se després de l'esforç.
- Quan fa calor, en cas de febre o de diarrea.
- Durant el període d'alletament. La glàndula mamària requereix força quantitat d'aigua en el procés de fabricació de llet i, per tant, cal fer-ne una bona reposició, a més de la ingesta convenient de llet i de derivats lactis com a font de calci.
- Quan es fan tractaments per prevenir o tractar el restrenyiment i s'incrementa la proporció de fibra en l'alimentació.
En casos de pràctica d’esports de llarga durada (més d’una hora) i en condicions ambientals extremes (molt fred o molta calor), consulteu un professional de la salut per ajustar la ingesta d’aigua i minerals a les vostres necessitats.