Hemocromatosi

Diabetis bronzejada

Una cadena de ferro

L'hemocromatosi és una malaltia genètica que fa que augmentin els dipòsits de ferro a l’organisme, principalment al fetge (però també al pàncrees, al cor i a altres òrgans). El ferro provoca danys als teixits en què es diposita en excés.

Afecta una de cada mil persones i més els homes que les dones. És particularment comuna en persones de raça blanca originàries d’Europa occidental: la pateixen entre 2 i 5 persones de raça blanca per cada mil.

Els símptomes s’observen sovint en homes entre els 30 i els 50 anys, i en dones més grans de 50 anys (encara que algunes persones poden presentar problemes ja cap als 20 anys).

Font: Hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet

Guía de la hemocromatosis. Obre en una nova finestra.

Asociación Española de Hemocromatosis

La paraula hemocromatosi descriu un grup de malalties causades per l'excés de ferro a l'organisme. Hi ha dos tipus d'hemocromatosi: primària i secundària.

 • L'hemocromatosi primària generalment és causada per un problema genètic que provoca l'absorció de massa ferro. Si les persones que pateixen aquesta malaltia prenen massa ferro en la seva alimentació, el tub digestiu absorbeix l’excés de ferro i s'acumula en els teixits corporals. El fetge acostuma a ser el primer òrgan vital afectat.
 • L'hemocromatosi secundària o adquirida pot ser causada per malalties, especialment si la persona ha rebut un gran nombre de transfusions. En ocasions, es pot observar amb anèmia, alcoholisme crònic i altres afeccions.

Entre els símptomes més freqüents podem trobar:

 • Dolor abdominal.
 • Fatiga generalitzada.
 • Pigmentació bronzejada de la pell.
 • Dolor de les articulacions.
 • Falta d'energia.
 • Pèrdua del borrissol corporal.
 • Pèrdua del desig sexual.
 • Pèrdua de pes.
 • Debilitat.

 

Consulteu el vostre metge o metgessa si desenvolupeu aquests símptomes.

Si algú de la vostra família pateix o ha patit hemocromatosi teniu més probabilitats de patir-la també vosaltres. Consulteu el vostre metge o metgessa perquè us faci una prova.

La finalitat és extreure l'excés de ferro del cos i tractar els danys que puguin haver afectat els òrgans.

El millor mètode per extreure l'excés de ferro del cos és un procediment anomenat sagnia o flebotomia. S'extreu mig litre de sang cada setmana fins que el nivell de ferro al cos sigui normal. La freqüència amb què es necessita aquest procediment i la seva durada depèn dels símptomes, dels nivells d'hemoglobina i ferritina en sèrum, i també de la quantitat de ferro que s’ingereix en l'alimentació.

Cal seguir una dieta especial per reduir la quantitat de ferro absorbida en l'alimentació. La dieta prohibeix el consum d'alcohol i evita el consum de fàrmacs que continguin ferro, suplements vitamínics, mariscs crus o aliments rics en ferro.

Igualment, les afeccions com la diabetis, l'artritis, la insuficiència hepàtica i la insuficiència cardíaca s'han de tractar apropiadament.

La teràpia amb l’hormona testosterona pot ajudar a millorar la pèrdua del desig sexual i els canvis en les característiques sexuals secundàries.

Data d'actualització:  28.12.2020