Aquesta jornada, promoguda des de 2018 per la Societat Internacional del Virus del Papil·loma (IPVS, per les seves sigles en anglès), pretén millorar el coneixement d'aquest virus i de les infeccions que pot causar, així com sensibilitzar la població sobre la importància de prendre les mesures necessàries per reduir-ne el risc de transmissió.
El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus molt freqüent que es caracteritza per infectar la pell i les mucoses tant d’homes com de dones. N'hi ha més de 100 tipus diferents: alguns d'ells causen berrugues genitals (els condilomes), mentre que d'altres poden provocar càncer de coll uterí, de vulva, de penis, de vagina, d'anus o d’orofaringe.
Les principals mesures de prevenció enfront del VPH són:
- La vacunació. Actualment a Catalunya la vacuna del VPH s’administra gratuïtament als nens i nenes de 12 anys i també està finançada per a altres col·lectius.
- L’ús del preservatiu en les relacions sexuals. És cert que els preservatius no garanteixen una protecció absoluta davant el VPH, atès que no cobreixen tota la superfície genital o anal, però sí que en redueixen de manera substancial la transmissió si s’usen de manera consistent i sistemàtica. Tanmateix, l’ús del preservatiu protegeix davant altres infeccions de transmissió sexual i de l’embaràs no desitjat.