Totes les persones tenim la possibilitat de canviar el nostre entorn. Petites accions individuals que es duen a terme en el dia a dia poden comportar grans beneficis col·lectius.
Una alimentació sostenible és, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), aquella alimentació amb un impacte ambiental baix que contribueix a la seguretat higienicosanitària i alimentària i a una vida saludable per a les generacions presents i futures.
Per contribuir a l’assoliment d’un sistema alimentari saludable i sostenible, podeu seguir les recomanacions següents:
- Seguiu la dieta mediterrània. La dieta mediterrània es considera un patró dietètic saludable i també es reconeix com una dieta sostenible atès el seu menor impacte ambiental.
- Modereu el consum de productes d’origen animal, com ara peix i lactis i, sobretot, carn (especialment la vermella i la processada).
- Trieu productes de temporada i de proximitat. Si és possible, compreu-los directament a qui els produeix, en mercats locals, o a través de grups de consum, associacions, cooperatives o botigues de barri.
- Preferiu els productes ecològics. La incorporació d’aliments de producció ecològica, sempre que siguin de temporada i de proximitat, es pot considerar com un valor afegit, i en destaquen els avantatges amb relació a la protecció del medi ambient, el benestar animal i els aspectes sensorials (aroma, gust, etc.). Tant els aliments de producció ecològica com els de producció convencional són segurs i nutritius.
- Eviteu el malbaratament alimentari.
- Compreu a granel sempre que pugueu per reduir l’ús d’envasos. També convé que opteu per envasos reutilitzables.
Les diferents formes desplaçar-se de les persones tenen una influència destacada sobre la salut individual i col·lectiva, ja que l’ús de diferents modalitats de transport afecta la qualitat de l’aire, el risc de col·lisions i atropellaments i els nivells d’activitat física. Caminar, pujar escales o anar en bicicleta són formes saludables de desplaçar-se i contribueixen a incrementar l'activitat física moderada.
L’activitat física moderada ajuda a prevenir trastorns com les malalties cardiovasculars, l’obesitat, la diabetis, el càncer de còlon i les malalties osteomusculars. També aporta beneficis per a la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l’envelliment i incrementa l’esperança de vida.
Algunes idees
- Substituïu els desplaçaments en vehicles privats a motor pels desplaçaments caminant, en bicicleta o en transport públic sempre que sigui possible.
- Pugeu les escales a casa, a la feina o en entrar i sortir dels transports públics.
- Si podeu, trieu un vehicle elèctric o híbrid.
- Compartiu el vehicle privat.
- Feu un bon manteniment del vehicle privat.
- Practiqueu la conducció eficient, amb mesures com ara:
- Mantenir la velocitat de circulació el més uniforme possible.
- Circular a velocitats moderades.
- Evitar consums del ralentí innecessaris.
- Conduir sempre amb anticipació i previsió.
Gran part de l’energia que consumim prové de fonts no renovables com els combustibles fòssils (carbó, petroli, gas natural, etc.) que, a més, emeten grans quantitats de C02 i comporten, per tant, conseqüències greus per a la salut del planeta, com l’augment de l’efecte hivernacle i el canvi climàtic. Per aquest motiu, cal promoure l’estalvi energètic, amb la reducció i l’optimització dels patrons de consum, la millora de l’eficiència i l’ús d’energies renovables.
Algunes idees
- Aprofiteu la llum natural.
- Utilitzeu bombetes de baix consum, fluorescents o LED.
- Ailleu tèrmicament les portes i finestres del vostre habitatge.
- Instal·leu termòstats que us permetin regular la temperatura.
- Adquiriu electrodomèstics eficients i, sempre que sigui possible, feu servir programes econòmics.
- Renteu la roba en fred i esteneu-la per aprofitar l’escalfor del sol.
- Modereu l’aire condicionat a l’estiu i la calefacció a l’hivern.
- Si teniu opció, contracteu electricitat provinent de fonts d’energia renovables.
- Opteu per l’autoconsum (producció d’electricitat per al consum propi), si és possible, amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques de petita potència.
Els períodes de sequera que Catalunya està vivint de manera recurrent en els darrers anys i que s’estan accentuant degut a l’emergència climàtica, fan necessari que tothom integri en la seva activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de patrons de consum responsable.
Algunes idees
- Tanqueu les aixetes mentre no feu servir l’aigua.
- Repareu les aixetes que perdin aigua.
- Si heu de canviar les aixetes, poseu-ne de monocomandament.
- No feu servir el vàter com a paperera.
- Dutxeu-vos en lloc de banyar-nos.
- Recolliu en un recipient l’aigua freda que surt mentre espereu la calenta i utilitzeu-la per regar o fregar el terra.
- Feu servir la rentadora amb la càrrega completa i seleccioneu el programa adequat en funció del tipus de roba i de brutícia. Amb el rentaplats podeu aplicar uns criteris similars. I, si no en teniu, ompliu una mica la pica amb aigua i sabó i renteu els plats tots de cop.
- Si heu de netejar el vostre vehicle, feu ús dels túnels de rentat de cotxes, ja que disposen de sistemes d’estalvi i reciclatge de l’aigua.
- Eviteu abocar a l’aigüera productes que són de difícil eliminació o nocius: la pintura, l’oli, els productes de neteja, els dissolvents, etc. Separeu-los i porteu-los a la deixalleria o als Punts Verds.
Reduir significa utilitzar menys recursos i malgastar-ne menys. Això implica un control estricte així com una prevenció en origen. La prevenció dels residus es pot definir com a l’adopció d’una sèrie completa de mesures i accions abans que una substància, un material o un producte esdevingui un residu. La reducció de residus és essencial per preservar els recursos naturals i reduir la contaminació.
Algunes idees:
- Enganxeu un adhesiu a la bústia per evitar la publicitat gratuïta.
- Beveu aigua de l’aixeta.
- Planifiqueu les compres per evitar compres innecessàries.
- Comproveu les dates de caducitat dels aliments, aprofiteu les sobres i preneu qualsevol altra mesura que contribueixi a evitar el malbaratament alimentari.
- Limiteu les impressions i imprimiu a doble cara.
- Feu compostatge domèstic. El compostatge és un procés natural que consisteix en la descomposició de restes orgàniques. El resultat d’aquest procés és el compost, que s’acostuma a utilitzar per millorar la fertilitat de la terra i alimentar les plantes. El compostatge domèstic és el que es pot fer a casa aprofitant les restes orgàniques de la cuina o del jardí.
Més informació
Recuperar i reutilitzar els productes o els seus components és una acció molt valuosa per al desenvolupament sostenible, ja que no només promou la protecció mediambiental sinó que també afavoreix els objectius socials i ofereix avantatges econòmics.
Algunes idees:
- Feu servir bosses de la compra reutilitzables.
- Doneu roba vella i joguines.
- Compreu articles de segona mà, com ara llibres, roba, joguines, mobles, aparells electrònics.
- Participeu en mercats d’intercanvi o de segona mà.
- Utilitzeu productes i materials vells d’una manera creativa per donar-los-hi una nova vida.
- Compreu productes recarregables o reutilitzables.
Reciclar redueix la quantitat de residus dels abocadors o incinerats i garanteix, un cop transformats, la recuperació dels materials residuals en la fabricació de nous productes. A través del reciclatge, els residus esdevenen una font de matèries primeres secundàries. Per tant, el reciclatge permet restringir l’ús de materials i de recursos energètics i redueix la contaminació i la degradació de la natura.
Algunes idees:
- Començar a separar a casa i a l’oficina: aconseguir els contenidors de recollida selectiva, esbrinar el que es pot reciclar i, si escau, les dates de recollida de cada fracció de residus.
- Portal el material en desús a entitats socials o als punts verds del vostre municipi. Un punt verd és un equipament ambiental que fa les funcions d’una deixalleria i on es recullen els residus domèstics especials.
- Comprar productes que es puguin reciclar.
- Comprar productes elaborats amb materials reciclats.
Una comunitat saludable és aquella que treballa per millorar la salut i el benestar de totes les persones que en formen part.
Algunes idees
- Feu un ús correcte dels espais i equipaments públics:
- Respecteu les senyalitzacions referents a la normativa (per exemple, la prohibició de circular per zones privades) i feu cas de les recomanacions (com ara el segment d’edat recomanat per fer ús de les instal·lacions dels parcs infantils).
- Tingueu cura dels equipaments i del mobiliari urbà.
- No hi deixeu residus. Feu servir les paperes i els contenidors habilitats.
- Si teniu un gos, compliu amb totes les obligacions que se’n deriven, com ara portar-lo lligat (excepte en espais destinats al seu esbarjo i socialització) i recollir-ne les deposicions.
- A l’hora de comprar, prioritzeu el comerç de proximitat.
- Procureu mantenir una bona convivència amb el veïnat:
- Respecteu les normes de la comunitat o de l’edifici, com ara les relatives a fer soroll o a regar les plantes a certes hores.
- Participeu en l’associació de veïns.
- Davant de qualsevol conflicte, manteniu una actitud proactiva i fomenteu el diàleg constructiu.
- Enfortiu els vincles amb la vostra comunitat:
- Participeu en les activitats que organitzen els centres cívics i altres entitats del vostre barri o municipi: jornades, cursos, tallers, caminades comunitàries, etc.
- Feu voluntariat a les associacions o fundacions de la zona.
- Si coneixeu persones grans que viuen soles, oferiu-vos a ajudar-les en tot allò que puguin necessitar.
- Col·laboreu en un Banc de Temps, una eina amb la qual un grup de persones pot crear una alternativa econòmica social. En un Banc de Temps s’intercanvien habilitats entre els membres sense utilitzar diners, únicament es comptabilitzen les hores de servei prestat i rebut.
- Si identifiqueu necessitats al vostre barri que caldria cobrir i teniu alguna proposta per fer-ho, poseu-vos en contacte amb salut.barris@gencat.cat. Un exemple seria donar ús a un espai verd per dinamitzar un hort urbà.
Més informació
El temps de lleure és una bona oportunitat per desconnectar de les obligacions diàries en companyia d’amistats i familiars. Si per gaudir-ne trieu, a més, activitats que us permetin estar en contacte amb la natura, encara n’obtindreu més beneficis: fareu més activitat física, millorareu el vostre estat d’ànim i dormireu millor. També podeu optar per visitar equipaments culturals o viure qualsevol altre experiència relacionada amb el món artístic: us ajudaran a reforçar la vostra autoestima, desenvolupar la vostra capacitat cognitiva i regular les vostres emocions. En qualsevol cas, el lleure és ple d’opcions per col·laborar en la construcció d’un entorn més saludable.
Algunes idees
- Tingueu cura dels espais que visiteu:
- Fixeu-vos en les senyalitzacions i compliu la normativa.
- Seguiu les indicacions del personal autoritzat, en cas que n’hi hagi.
- Respecteu la fauna i la flora.
- Si és necessari, feu foc només en llocs autoritzats i tingueu una cura especial a l’hora d’apagar-lo.
- Eviteu banyar-vos en estanys i rius d’alta muntanya, ja que pot suposar un perill per a la preservació de l’ecosistema fluvial.
- No hi llenceu deixalles.
- Si voleu viatjar o fer una escapada:
- Cerqueu destinacions que promoguin la diversitat biològica i l’ecoturisme.
- Contracteu allotjaments amb el Distintiu de Qualitat Ambiental o certificades com la Carta Europea de Turisme Sostenible. També podeu triar algunes de les granges o finques que permeten als visitants participar en les activitats agrícoles diàries. Aprendreu sobre els processos de producció d’aliments, contribuireu a la sostenibilitat del medi ambient i a l’economia local, i ajudareu a preservar les tradicions i l’estil de vida rural.
- A l’hora de desplaçar-vos, opteu per caminar o pel transport públic i, si no és possible, per vehicles eficients, i compartiu-los sempre que sigui possible.
- No malbarateu energia ni aigua durant l’estada.
- Feu servir dispositius electrònics en lloc de paper per a les reserves, mapes, guies, factures, etc.
- Adquiriu productes de proximitat per contribuir a l’economia local (alimentació i artesania).
- Contribuïu a preservar l’entorn i respecteu els espais que visiteu.
- Reduïu els residus: feu servir ampolles i bosses reutilitzables i informeu-vos de com cal separar la brossa.
- Promogueu una bona convivència amb la població local: conegueu i respecteu el seu caràcter, hàbits, normes i costums.
Més informació
La cura de l’entorn i dels mitjans i recursos que es comparteixen per gaudir d’una bona salut també es concreta responsabilitzant-se del propi cos i de la pròpia salut, i adquirint i mantenint hàbits saludables.
Algunes idees
- Seguiu un estil de vida saludable: mengeu millor, feu activitat física de forma regular, tingueu cura del vostre benestar emocional, manteniu uns bons hàbits d’higiene del son, etc.
- Deixeu de fumar. Teniu moltes raons per fer-ho. Tingueu en compte que el fum del tabac contamina l’aire que respirem i afavoreix el canvi climàtic. Alhora, a partir d’àmbits com el cultiu, la producció, la distribució i la gestió dels residus, la indústria del tabac suposa també una gran amenaça per al medi ambient: contribueix a la desforestació, afecta el rendiment del sòl per al creixement de qualsevol altre cultiu o vegetació, augmenta la despesa d’aigua, i els filtres dels seus productes contenen microplàstics i substàncies tòxiques que es filtren al medi ambient quan es llencen.
- Reduïu el vostre consum d’alcohol, i si el podeu evitar, encara serà millor per a la vostra salut.
- Preveniu malalties. N’hi ha que són infeccioses, és a dir, causades per microorganismes patògens (virus, bacteris, fongs, paràsits, etc.) que es troben a la natura. Prendre algunes mesures us pot ajudar a evitar-les:
- Vacuneu-vos. Compliu les pautes del calendari de vacunacions i immunitzacions sistemàtiques. Les vacunes són la millor eina per evitar la transmissió de malalties.
- Manteniu uns bons hàbits d’higiene: renteu-vos les mans sovint, netegeu i desinfecteu les superfícies i els objectes d’ús comú, cobriu-vos el nas i la boca en tossir i esternudar amb un mocador d’un sol ús, etc.
- Eviteu el contacte amb persones malaltes, sempre que sigui possible.
- Participeu en els programes de cribratge per detectar malalties de forma precoç.
- Feu un ús responsable dels antibiòtics. La resistència als antimicrobians - la capacitat dels microorganismes per resistir als tractaments antimicrobians, especialment als antibiòtics - és una de les majors amenaces per a la salut pública, que afecta els humans, els animals i el medi ambient.