Els antibiòtics són medicaments per tractar les infeccions bacterianes en persones i animals.
La resistència als antibiòtics o bioresistència és la capacitat dels bacteris de resistir als efectes d’un antibiòtic. Per tant, el que es fa resistent és el microorganisme, no les persones o els animals.
Els bacteris adquireixen aquesta capacitat mitjançant canvis genètics que els permeten sobreviure a l’acció dels antibiòtics i continuar-se reproduint. Tot i que es tracta d’un procés natural, el mal ús i l’abús dels antimicrobians l’estan accelerant.
El desenvolupament de resistències allarga i agreuja les infeccions i en potencia la transmissió a altres persones. Comporta, a més, la necessitat de cercar nous fàrmacs per tractar malalties que fins al moment es podien guarir fàcilment.
La bioresistència suposa una amenaça cada cop més gran per a la salut pública mundial.
Les principals causes de l’aparició i propagació de la resistència als antibiòtics són les següents:
- La prescripció excessiva d’antibiòtics. Cada vegada que es prenen antibiòtics, augmenten les possibilitats que els bacteris s’hi tornin resistents.
- L’automedicació.
- La manca d’adherència terapèutica dels pacients, que no respecten les pautes d’administració del tractament amb antibiòtics pel que fa a la dosi i la durada.
- Hàbits d’higiene inadequats.
- La propagació en espais de concurrència de malalts (hospitals i clíniques).
- L’ús excessiu d’antibiòtics en la producció agropecuària.
Els microorganismes resistents estan presents en les persones, els animals i el medi ambient (aigua, sòl i aire) i es poden transmetre de persona a persona o entre les persones i els animals.
Les persones poden infectar-se amb bacteris resistents mitjançant:
- El consum de carn. Si els animals reben tractament inadequat amb antibiòtics (per exemple, per promoure el seu creixement) es poden convertir en portadors. Els bacteris resistents poden quedar a la carn si no es cuina correctament.
- El consum de vegetals. Els vegetals es poden contaminar amb bacteris resistents procedents de l’adob animal que es fa servir com a fertilitzant.
- Altres persones. Poden desenvolupar bacteris resistents per conductes com l’automedicació o la prescripció excessiva o inadequada d’antibiòtics. Els poden transmetre directament o a través del contacte amb superfícies, aliments contaminats, etc.
Sense antibiòtics eficaços es posa en perill la prevenció i el tractament d’un conjunt cada cop més gran d’infeccions. Actualment en alguns països els antibiòtics ja no funcionen per tractar:
- Infeccions derivades del bacteri intestinal Klebsiella pneumoniae, com ara la pneumònia o altres infeccions que afecten nounats i persones ingressades en unitats de cures intensives.
- Gonorrea.
A més, la resistència als antimicrobians provoca la mort de 25.000 persones l’any a la Unió Europea i prop de 700.000 arreu del món.
D’altra banda, l’increment de la mortalitat i les malalties perllongades suposa un cost econòmic addicional de 3.000 milions d’euros anuals en pèrdues de productivitat i cost extra en salut.
Si el fenomen de la bioresistència no s’atura:
- Cap a l’any 2050 s’estima que la xifra anual de morts arribarà a 392.000 a la Unió Europea i a 10 milions a escala mundial.
- Intervencions com el trasplantament d’òrgans o la cirurgia major (les cesàries o operacions de pròtesis de maluc) es poden convertir en procediments d’elevat risc.
Tothom té la responsabilitat de garantir l’efectivitat dels antibiòtics i prevenir el desenvolupament de bioresistències.
- Pacients
- Eviteu l’automedicació. Preneu antibiòtics, únicament, per prescripció mèdica. Recordeu que els antibiòtics no serveixen per tractar infeccions víriques, com el refredat o la grip.
- Respecteu la dosi i la durada del tractament prescrit. Eviteu augmentar o disminuir la dosi pautada, així com interrompre i allargar el tractament per iniciativa pròpia.
- Llegiu el prospecte del medicament i seguiu les instruccions d’ús per prendre’l amb seguretat.
- Porteu els antibiòtics sobrants a la farmàcia. No els llenceu a les escombraries per evitar contaminar el medi ambient.
- Cuineu bé els aliments. D’aquesta manera ajudeu a eliminar els bacteris resistents als antibiòtics.
- Manteniu uns bons hàbits d’higiene. Renteu-vos les mans i respecteu les normes de manipulació dels aliments.
- Professionals sanitaris
- Prescriviu antibiòtics només si és necessari.
- Comproveu la sensibilitat als bacteris abans de prescriure un tractament antibiòtic.
- Informeu sobre els riscos relatius a un mal ús dels antibiòtics.
- Potencieu procediments d’higiene i estratègies de vacunació apropiades.
- Esteu al dia de les recomanacions en l’ús d’antibiòtics.
- Administració. És responsabilitat dels organismes públics:
- Impulsar la coordinació institucional.
- Informar i formar tots els actors implicats sobre l’ús prudent dels antibiòtics.
- Controlar l’ús d’antimicrobians en l’àmbit mèdic i veterinari.
- Millorar la vigilància de les infeccions resistents als antibiòtics.
- Enfortir les mesures de prevenció i control d’infeccions.
- Impulsar la millora d’higiene en ramaderia.
- Vigilar i controlar el benestar animal.
- Promoure la recerca per al desenvolupament de nous antibiòtics o alternatives terapèutiques.
-
18 de novembre, Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics
Aquesta jornada, promoguda pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, vol conscienciar sobre l’amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública, així com fomentar l’ús racional d’aquests medicaments.