L’alimentació baixa en sal està recomanada quan es pateix hipertensió arterial o algunes malalties com la insuficiència cardíaca o afeccions renals. Però també convé que la població, en general, redueixi el consum de sal i aliments salats, ja que és un condiment alimentari el consum excessiu del qual es relaciona amb més hipertensió arterial, infarts, ictus, càncer d’estómac i mortalitat en general.
El grau de reducció de la quantitat de sal dependrà de la situació de la persona i la seva malaltia. El professional de la salut us indicarà la quantitat de sal que podeu prendre en funció de la vostra situació.
Seguiu aquests consells si patiu...
- Reduïu al màxim la ingesta d’aliments processats i ultraprocessats1 rics en sal (snacks salats tipus patates xips i similars, embotits, pernil cuit i pernil curat, galetes, salses, conserves, plats precuinats, etc.).
- Eviteu les salses comercials, en general, i la de soja, en particular (és molt salada).
- No afegiu sal al menjar durant la preparació dels plats ni tampoc a l’hora d’amanir-lo. Si n’utilitzeu, que sigui molt poca (la quantitat que us indiqui el professional de la salut) i que sigui iodada (i no sal marina ni de l’Himàlaia ni sal rosa, etc.).
- Utilitzeu espècies (pebre, pebre vermell, clau, canyella, comí, nou moscada, etc.), herbes aromàtiques (alfàbrega, julivert, cibulet, romaní, orenga, llorer, farigola, etc.) i altres condiments (vinagre, llimona, picada d’all i julivert, sèsam, all en pols, etc.) per potenciar els gustos d’aliments i coccions.
- Utilitzeu coccions que potenciïn el gust i l’aroma, com la cocció al vapor, a la papillota, al forn, a la planxa, els guisats i estofats amb moltes verdures, etc.
- Escolliu les versions sense sal d’aliments com la fruita seca (ametlles, cacauets, pistatxos, etc.), el pa, les biscotes o torradetes, les coquetes de blat de moro o arròs, els formatges, etc.
- Llegiu les etiquetes dels aliments:
- un aliment té “molta sal” quan té 1,25 o més grams de sal per cada 100 grams de producte,
- i aporta “poca sal” quan té 0,25 grams (o menys) de sal per cada 100 grams d’aliment.
- Si alguna vegada voleu prendre aliments típicament rics en sal, com el formatge, les conserves de peix, els brous, etc., tingueu present que hi ha versions “baixes en sal”.
- Als restaurants, demaneu que us preparin el menjar sense sal o amb poca sal.
- Recordeu que algunes begudes amb gas porten bastanta sal natural o afegida.
1Els aliments processats són aquells als quals s’ha afegit sucre, greixos, sal, midons, etc. per tal de perllongar-ne la vida útil, canviar-ne la textura, donar-los sabors més intensos o fer-los més atractius.
Els aliments ultraprocessats s’han elaborat industrialment, sovint amb molt poca matèria primera, i contenen additius i substàncies afegides, a més de sucres, greixos, sal, midons, etc., ingredients que pretenen modificar els aspectes sensorials del producte.
-
Reducir el consumo de sal (Obre en una nova finestra)
Organització Mundial de la Salut (OMS)
-
Conoce la sal (Plan Cuídate +) (Obre en una nova finestra)
Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social
-
Com prendre medicaments quan se segueix una dieta baixa en sal (Obre en una nova finestra)
Medicaments i farmàcia