L'ozó és una molècula formada per tres àtoms d'oxigen. És un gas incolor i invisible que es troba de manera natural a l'estratosfera, la capa de l'atmosfera més propera a la terra, i que ens protegeix de les radiacions de rajos ultraviolats, i a la troposfera (tram d'atmosfera situada entre el sòl i 10 km d'altura).
És un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. Es forma quan la radiació solar és intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) i provoca reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils.
Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca.
També pot produir altres problemes respiratoris com una major incidència i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment.
Els nivells elevats d'ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària.
Informació relacionada
Per tal d'evitar a llarg termini els efectes nocius sobre la salut humana, la normativa estableix que la concentració d'ozó no ha de superar els 120 μg/m³ (valor màxim diari de les mitjanes 8-horàries). És el que es coneix com a valor objectiu per a la protecció de la salut humana.
Així mateix, estableix un llindar d'informació a partir del qual una exposició de durada breu pot comportar un risc per a la salut dels grups de població especialment vulnerables, i un llindar d'alerta a partir del qual una exposició de durada breu pot comportar un risc per a la salut que pot afectar el conjunt de la població. Els nivells d'informació i d'alerta per a l'ozó són els següents:
- Nivell d'informació: 180 µg/m3 (valor mitjà horari)
- Nivell d'alerta: 240 µg/m3 (valor mitjà horari)
En cas que es produeixin episodis en els quals se superin els llindars per l’ozó, es recomana adoptar unes mesures de precaució.
La població especialment sensible als efectes de l’ozó és qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades. Algunes persones grans poden ser també vulnerables degut a la disminució de la funció dels òrgans amb l’edat.
Tanmateix, hi ha una sensibilitat individual a la contaminació atmosfèrica, per la qual cosa les persones sensibles no constitueixen un grup homogeni de la població i els símptomes poden variar segons la persona. Com a criteri general, un episodi de contaminació no justifica mesures de confinament.
Mesures de precaució recomanades:
- Nivell d'informació:
- Desplaçaments
- Població vulnerable: No modificar els desplaçaments habituals
- Població general: No modificar els desplaçaments habituals
- Activitats de lleure
- Població vulnerable: Reduir l'exercici físic intens, especialment a l'exterior, durant el període de superació del llindar d’informació d’ozó en la zona afectada.
- Població general: No modificar les activitats habituals
- Desplaçaments
- Nivell d'alerta:
- Desplaçaments
- Població vulnerable: No modificar els desplaçaments habituals necessaris
- Població general: No modificar els desplaçaments habituals
- Activitats de lleure:
- Població vulnerable: Evitar l'exercici físic intens, especialment a l'exterior, durant el període de superació del llindar d’alerta d’ozó en la zona afectada.
- Població general: Reduir l'exercici físic intens, especialment a l'exterior, durant el període de superació del llindar d’alerta d’ozó en la zona afectada.
- Desplaçaments
Consulteu els nivells de qualitat de l'aire
-
Aplicació mòbil AireCat (Obre en una nova finestra)
Permet conèixer la qualitat de l’aire i el pronòstic per al dia en curs i els propers dies, així com rebre notificacions filtrant per zona i contaminant.
-
Vols saber què respires? (Obre en una nova finestra)
Espai web de Medi Ambient i Sostenibilitat on consultar, hora a hora, els nivells de qualitat de l’aire, així com tots els avisos d’interès.
-
Avisos de contaminació atmosfèrica (Obre en una nova finestra)
Per rebre'ls al correu electrònic cal emplenar un formulari en línia, accessible des del web de Medi Ambient i Sostenibilitat.
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural realitza una vigilància permanent dels nivells d'ozó a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA). A més, entre els mesos de maig i setembre, porta a terme una campanya específica de vigilància de l'ozó troposfèric perquè les condicions meteorològiques afavoreixen la formació d'aquest paràmetre.