L'ictus és l'alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin. Ictus és el nom científic del que es coneix amb diferents noms: feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi i alguns altres.
L'ictus és una de les principals causes de mort i discapacitat arreu del món. De fet, segons l’Organització Mundial de l’Ictus (WSO, per les seves sigles en anglès), una de cada quatre persones patirà la malaltia al llarg de la seva vida. A Catalunya cada any afecta més de 13.000 persones i provoca prop de 4.000 defuncions. Afortunadament, el 90% dels casos d'ictus es podrien evitar amb el control d'alguns factors relacionats amb l'estil de vida, com ara el tabaquisme, l'alimentació i l'activitat física.
Els ictus poden produir diferents graus de discapacitat que necessitin rehabilitació. Si l'afectació dura menys de 24 hores, parlem d'un ictus transitori. La majoria es resolen completament en menys d'una hora.
La recuperació després d’un ictus depèn de la rapidesa amb què es rep assistència mèdica. Per això, Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi ictus. El Codi ictus és un protocol d'actuació urgent que comprèn l'activació i la coordinació d'una xarxa de dispositius assistencials adreçats a prestar l'atenció immediata i adequada quan un pacient és sospitós de patir un ictus.