Hemorràgia nasal / Sagnat nasal
L’epistaxi és el sagnat des de l’interior del nas. Afecta moltes persones, especialment infants, dones embarassades i gent gran, i acostuma a ser una molèstia menor sense importància. Malgrat això, en alguns casos pot indicar l’existència d’un problema de salut més greu, com ara un trastorn de coagulació de la sang i hipertensió arterial.
La sang prové dels vasos sanguinis de la mucosa nasal, que és la membrana que recobreix l’interior del nas, pot fluir d’una o de les dues fosses nasals i pot durar des d’uns segons a 10 minuts o més.
La major part d’aquestes hemorràgies es produeixen a la part frontal del septe nasal, el cartílag vertical que separa les cavitats nasals, i són lleus i fàcils d’aturar si se segueixen algunes recomanacions bàsiques. D’altres, en canvi, s’originen a la part superior del septe o en una zona més profunda del nas, i poden arribar a requerir atenció mèdica.
- Hemorràgies nasals anteriors. Són les més freqüents i les més lleus, i afecten sobretot els infants. Provenen dels vasos sanguinis de l’interior de les fosses nasals. Es poden aturar fàcilment.
- Hemorràgies nasals posteriors. Són greus i les persones adultes són qui més les pateixen. S’originen a les branques de les artèries que subministren sang a la cavitat nasal i flueixen cap a la faringe. Poden requerir atenció mèdica.
L’aire sec i els refredats són les causes principals de les epistaxis anteriors. Poden assecar i irritar la mucosa nasal, i arriben a formar crostes que produeixen picor i sagnen en rascar-se o mocar-se.
Les ferides o lesions al nas, com el septe desviat, l’ús excessiu de productes per a la descongestió nasal, la sinusitis (inflamació del teixit que recobreix els espais plens d’aire del crani) i la rinitis al·lèrgica (reacció al·lèrgica al pol·len) també poden produir hemorràgies nasals anteriors.
Les epistaxis posteriors, en canvi, poden ser conseqüència d’una cirurgia nasal recent, de medicaments que afavoreixen el sagnat (per exemple, l’aspirina i els anticoagulants) i d'alguns trastorns i malalties, com ara l’arterioesclerosi (enduriment de les artèries), un tumor dins la cavitat nasal, l’hemofília (retard en la coagulació de la sang), la leucèmia (càncer de la sang) o la hipertensió arterial.
Informació relacionada
En cas de sagnat nasal, podeu seguir les recomanacions següents:
- Mantingueu la calma per evitar que augmenti la tensió arterial i, per tant, l’hemorràgia.
- Asseieu-vos i inclineu-vos cap endavant per reduir la pressió arterial als vasos sanguinis del nas i evitar empassar-vos la sang.
- Colpegeu lleugerament el nas per netejar la sang que s’hagi pogut coagular.
- Pressioneu suaument les dues fosses nasals amb els dits polze i índex durant 10-15 minuts. Respireu per la boca. D’aquesta manera s’exerceix pressió sobre el punt de sagnat del septe nasal i s’acostuma a aturar l’hemorràgia.
- L’aplicació de fred sobre el pont del nas pot ajudar.
- No obstruïu l’interior del nas amb una gasa o cotó.
Una vegada s’aturi el sagnat i durant les 24 hores posteriors eviteu:
- Fer esforços.
- Prendre medicaments amb efecte anticoagulant, com l’aspirina.
- Mocar-vos fort.
- Esternudar amb la boca tancada. Si ho feu amb la boca oberta evitareu la pressió al nas.
Consulteu el metge o la metgessa si l’hemorràgia:
- No s’atura en un termini màxim de 30 minuts.
- És molt abundant.
- Es repeteix o es produeix amb freqüència (més d’una vegada a la setmana).
- Afecta infants menors de 2 anys.
- Dificulta la respiració.
- Va acompanyada d’altres símptomes com ara mal de cap, febre, cansament, mucositat, sagnat de genives, palpitacions, vòmits o pell pàl·lida.
- Es produeix després d’una lesió al cap.
En cas que requeriu atenció mèdica per aturar el sagnat, poden aplicar-vos algun d’aquests dos tractaments:
- Cauterització. El metge la realitza quan pot identificar el lloc on s’ha originat l’hemorràgia. Consisteix a posar una mena de bastonet amb nitrat de plata, que és un producte químic, al punt de sagnat durant 10 segons. Es realitza amb anestèsia local.
- Embalatge nasal. S’utilitza en cas que la cauterització no sigui efectiva o el metge no pugui localitzar el punt de sagnat. Es tracta d’embolcallar el nas amb gasa o esponges durant un termini de 24-48 hores, després d’aplicar anestèsia local.
Hi ha alguns consells que us poden ajudar a prevenir les hemorràgies nasals:
- Utilitzeu un humidificador per reduir els efectes de l’aire sec.
- Apliqueu regularment una capa fina de vaselina a l’interior de les fosses nasals per mantenir-les humides i evitar que s’assequin.
- Porteu curtes les ungles de les mans per no provocar hemorràgies en rascar-vos el nas.
- Eviteu abusar dels productes per a la descongestió nasal. Consulteu les instruccions d’utilització.