El refredat és una malaltia lleu provocada per virus. Els símptomes més habituals són els mocs, el mal de coll i de cap, la tos i els ulls plorosos. Acostuma a començar pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis. Al cap d'uns quants dies es cura sense tractament.
Les persones adultes poden patir entre dos i cinc refredats l'any, i els infants, entre sis i deu l’any. Tot i que és una afecció benigna, pot agreujar malalties cròniques com l’asma, l’emfisema pulmonar o la bronquitis. Les complicacions més freqüents són la sinusitis, l’otitis mitjana, la bronquitis i la pneumònia.
El refredat no s’ha de confondre amb la grip o la COVID-19, dues malalties que també són causades per virus, afecten les vies respiratòries i produeixen símptomes similars. Malgrat això, presenten algunes diferències bàsiques:
Convé destacar que amb la variant delta del coronavirus SARS-CoV-2 és possible que un refredat amagui la COVID-19. A més dels símptomes típics, les persones amb COVID-19 poden tenir els símptomes característics d’un refredat.
Més de 200 virus diferents poden causar refredats. En canvi, no hi ha tants virus que puguin causar la grip. És per això que hi ha una vacuna per a la grip i no n'hi ha cap per als refredats.
El refredat es transmet de persona a persona a través de l’aire, per gotetes que s’expulsen amb la tos i els esternuts, i del contacte personal proper mitjançant les mans.
Els símptomes del refredat poden incloure:
Els antibiòtics no curen el refredat. De fet, no hi ha cap medicament que el curi, però n'hi ha alguns, com ara el paracetamol, que ajuden a millorar-ne els símptomes: el mal de cap, la febre i les altres molèsties.
També es poden seguir una sèrie de recomanacions útils per alleugerir-los:
És molt important que quan tingueu un refredat no deixeu cap altre tractament que estigueu seguint.
Si esteu refredat/da o conviviu amb algú que ho està, seguiu aquests consells:
Podeu passar el refredat sense que us atenguin els professionals sanitaris. Si teniu dubtes, podeu contactar amb el 061 Salut Respon o preguntar al vostre farmacèutic/a. També us podeu adreçar al vostre centre d’atenció primària i consultar els professionals mèdics o infermers que us atenen habitualment.
Quan cal atenció mèdica?
Consulteu el metge o la metgessa de capçalera si teniu sensació d’ofec, febre alta o sou una persona gran o amb malaltia crònica.
En el cas dels infants, adreceu-vos als professionals sanitaris si:
En els altres casos, s’ha d’evitar la utilització dels serveis d’urgència hospitalaris, si no és amb indicació mèdica.
Recordeu que la utilització racional dels serveis d'urgències evitarà que es col·lapsin i permetrà que s'atenguin adequadament els casos greus.