La lactància materna proporciona de manera natural un aliment perfectament adaptat a les necessitats de cada nadó. Influeix de manera positiva, tant en l’àmbit biològic com en l’emocional, en la salut de la mare i la del seu nadó. Llevat que hi hagi problemes molt específics, totes les dones poden donar el pit i totes les llets són bones. Si la lactància és a demanda i el nadó s’agafa bé, la mare produeix la quantitat de llet necessària.
La llet que la mare produeix durant els primers dies de postpart s'anomena “calostre”. És rica en immunoglobulines i té un color groguenc. Entre el tercer i cinquè dia arriba la llet de transició fins que, cap als deu o quinze dies, s'instaura la llet definitiva.
Durant els sis primers mesos de vida el nadó pot prendre exclusivament llet de la mare i, a partir d'aquí, complementar la lactància materna amb la incorporació d'altres aliments.
Llevadores, infermeres, pediatres i també els grups de suport a l’alletament poden ajudar a resoldre els dubtes que poden sorgir durant el període de lactància.
La lactància materna no és només un acte nutritiu sinó que és una acció que representa molt més; proporciona consol, tendresa, afecte i comunicació entre l’infant i la mare. Tot i així, la dona ha de poder decidir el tipus d’alletament (natural o amb llet adaptada) en funció de les seves circumstàncies i en cas que no s'opti per la lactància materna, ha de defugir, en tot moment, el sentiment de culpa.
Destaquem
-
Guia per a embarassades
(Obre en una nova finestra)
El sisè capítol de la Guia per a embarasses, dedicat al puerperi, inclou informació i recursos relacionats amb l'alletament.
- Gaudeix l’alletament. Dona el pit, dona salut! (Obre en una nova finestra)
- Alletament matern a les escoles bressol i llars d’infants (Obre en una nova finestra)
- Com ser activa quan dono el pit
- De l’1 al 7 d’agost, Setmana Mundial de la Lactància Materna
Psicoafectius
- Afavoreix l’establiment del vincle entre la mare i el nadó.
- Dona confiança i seguretat a la mare.
Biològics
- Disminueix el sagnat postpart.
- Contribueix a la recuperació de la silueta.
- Disminueix el risc de càncer de mama.
Comoditat
- La llet està preparada en tot moment i no exigeix manipulació ni envasat.
Econòmics
- Contribueix a l’estabilitat econòmica de la família.
- Redueix les despeses en salut de la població.
Nutritius
- La llet materna conté tots els nutrients que el nounat necessita durant els primers sis mesos de vida i és convenient oferir-la durant els dos primers anys.
- La llet materna presenta diversos avantatges, ja que conté:
- Les proteïnes i els greixos més adequats.
- Més lactosa que altres llets.
- Les vitamines, la quantitat de ferro i la quantitat d’aigua que l’infant necessita i la quantitat adequada de sal, calci i fosfats.
Immunològics
- La llet materna està neta i no conté bacteris.
- Posseeix anticossos contra moltes infeccions comunes.
- Conté glòbuls blancs que ajuden a lluitar contra les infeccions.
- Inclou el factor bífid, que promou la colonització intestinal de lactobacils. Els lactobacils són bacteris beneficiosos que protegeixen el nadó dels bacteris perjudicials.
- Porta lactoferrina, una proteïna que conté ferro.
- És un factor de creixement epitelial (és a dir, del teixit que recobreix les superfícies externes i internes del cos).
Biològics
- Afavoreix un creixement maxil·lofacial adequat i un desenvolupament psicomotor més bo.
Psicoafectius
- El nadó rep contacte, escalfor i amor.
- Moltes vegades, les incomoditats, els dubtes o les dificultats que puguin sorgir es poden solucionar demanant l’ajuda i l’assessorament de professionals, d’associacions i de grups de suport a la lactància materna.