La migranya és un tipus de mal de cap que es caracteritza per episodis repetits de gran intensitat, que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats, i que solen durar hores o fins i tot diversos dies. És una malaltia dues vegades més comuna en dones que en homes i, generalment, s'inicia abans dels 30 anys i no més tard dels 50 anys.
És freqüent que hi hagi antecedents familiars. Pot desencadenar-se per diversos estímuls com ara certs aliments, olors intenses, llums brillants, canvis de temps, alteracions del ritme del son, variacions hormonals o estrès.
El dolor que provoca és típicament unilateral (fa mal la meitat del cap), de caràcter pulsatiu (com un batec), i pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i intolerància a la llum i al soroll.
Les migranyes poden durar des de 4 hores fins a 3 dies. Són mals de cap crònics que poden presentar-se només una o dues vegades a l'any, o tan freqüentment com cada dia.
Tipus de migranya
En funció de la freqüència de les crisis, la migranya es classifica en:
- Migranya episòdica: el mal de cap es produeix menys de 15 dies al mes. Aquest tipus de migranya pot ser:
- D'alta freqüència: el mal de cap es produeix de 10 a 14 dies al mes.
- De baixa freqüència: el mal de cap es produeix menys de 10 dies al mes.
- Migranya crònica: el mal de cap es produeix 15 dies o més al mes i almenys 8 d'aquests episodis són de tipus migranyós, durant més de 3 mesos.
Segons els símptomes que presenta, la migranya pot ser:
- Migranya sense aura
- Migranya amb aura
L'aura és un conjunt de símptomes neurològics, generalment visuals (llums rutilants o visió borrosa), que solen precedir el mal de cap i duren entre 15 i 30 minuts. Altres manifestacions són els trastorns de la sensibilitat i dificultats en l'expressió del llenguatge.
Causes
La causa de les migranyes són els canvis en el nivell d'una substància química anomenada serotonina que el cervell produeix i que pot tenir efecte sobre els vasos sanguinis.
Quan els nivells de serotonina són elevats els vasos sanguinis es fan més estrets, mentre que quan els nivells baixen els vasos sanguinis es dilaten, és a dir s'inflen. La inflor pot causar dolor o altres problemes. El nivell de serotonina pot canviar segons el nivell de sucre a la sang, certs aliments i els canvis en el nivell d'estrogen (una hormona que alliberen els ovaris), en el cas de les dones.
Una altra possible causa de la migranya es relaciona amb els gens que controlen l'activitat d'algunes cèl·lules cerebrals.
Alguns factors que poden desencadenar la migranya són:
- Ansietat.
- Estrès.
- Trastorns del son.
- Olors fortes o inusuals, llums brillants o sorolls forts.
- Períodes menstruals, píndoles per al control de la natalitat o canvis hormonals en la dona.
- Canvis de temperatura o d'altura.
- Certs aliments, com ara la xocolata, el formatge, la cansalada i el peix fumat.
- Saltar-se àpats o dejunar.
- Activitat física intensa, fins i tot activitat sexual.
- Tabac.
- Begudes alcohòliques, sobretot vi negre.
- Cafeïna en excés.
Símptomes
- Dolor bategant i intens o dolor sord en un costat del cap o en tots dos.
- Dolor que empitjora amb l'activitat física.
- Inapetència, nàusea o vòmit.
- Canvis en la visió, que pot ser fins i tot borrosa o tenir punts cecs.
- Molèstia causada per la llum, el soroll o les olors.
- Cansament i confusió.
- Tenir el nas espès.
- Sentir fred o suar.
- Coll tens o sensible al tacte.
- Mareig lleu.
- Sensibilitat al tacte en el cuir cabellut.
Diagnòstic
En l'avaluació d'una persona afectada amb migranya el més important és la història clínica, és a dir, el relat dels símptomes per part de la persona afectada. Després s'ha de realitzar una exploració física i neurològica detallada, que en la persona amb migranya ha de ser normal. Però depenent dels resultats, s'ha de valorar la necessitat de fer altres exploracions complementàries per descartar que no sigui un mal de cap simptomàtic que amagui un altre tipus de procés.
Hi ha una sèrie de circumstàncies que obliguen a fer un estudi mèdic aprofundit per descartar altres malalties que es poden expressar com un mal de cap tipus migranya:
- Quan apareix el mal de cap per primer cop en una persona de més de 50 anys.
- Quan el dolor apareix en fer un esforç físic.
- Quan ens desperta a la nit.
- Quan és de presentació sobtada o brusca, de gran intensitat.
- Quan és d'aparició recent i de caràcter progressiu.
- Quan, encara que existís prèviament, augmenta ràpidament de freqüència o intensitat.
- Quan apareixen juntament amb el mal de cap alteracions del caràcter, de la conducta, pèrdues de coneixement o signes focals (localitzats en algun lloc concret del cos).
Tractament
La migranya no es cura (encara que en el cas de les dones pot millorar o desaparèixer amb la menopausa). Un tractament adequat pot alleugerir-ne el dolor i prevenir-ne l'aparició.
Pel que fa al tractament no farmacològic és molt important que les persones afectades intentin identificar i evitar els desencadenants específics de la seva migranya. La fisioteràpia pot resultar útil en alguns casos.
El tractament farmacològic es divideix en dos grans grups:
- Simptomàtic, que s'utilitza per alleugerir el dolor. En aquest grup destaquen els antiinflamatoris no esteroidals (AINE), com ara l’ibuprofèn o el naproxèn, i els fàrmacs denominats genèricament triptans.
- Preventiu, que intenta evitar-ne l'aparició. S'indica quan la migranya és molt freqüent o no respon adequadament al tractament simptomàtic. Entre els fàrmacs amb activitat preventiva destaquen el propranolol, el topiramat i l’amitriptilina.
L'elecció del tractament simptomàtic i preventiu l'ha de fer i controlar un metge o una metgessa.
És molt important evitar l'automedicació per prevenir l'aparició de cefalea crònica diària, que es desencadena per abús de medicació analgèsica. Els medicaments que no requereixen recepta i els que són receptats que s'usen amb freqüència o en dosis grans poden causar altres problemes.
Prevenció
Una manera de prevenir la migranya és intentar evitar els desencadenants. Escriure un diari pot ajudar a identificar-los. Dormir bastant i beure força líquids també ajuden a prevenir-la. Qualsevol tècnica de relaxació que disminueixi la tensió quotidiana funciona per evitar migranyes, com també fer activitat física amb regularitat. L'exercici aeròbic pot ajudar a disminuir la tensió i a mantenir un pes adequat, ja que l'obesitat contribueix a les migranyes.
Viure amb
Quan es pateix migranya és recomanable que:
- Atureu la tasca que s'està fent sobretot si el dolor és molt intens i és requereix concentració.
- Ajaieu-vos en una habitació fosca i on no hi hagi soroll.
- Col·loqueu-vos un drap fred sobre el front.
- Feu-vos massatges al cuir cabellut amb força pressió.