L’aturada cardiorespiratòria (ACR) o aturada cardíaca és la interrupció sobtada, inesperada i potencialment reversible de la respiració i la circulació sanguínia espontànies a conseqüència d'un procés patològic agut. Aquesta situació es reconeix quan hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat.
Sovint s’utilitza, erròniament, com a sinònim d’infart agut de miocardi i de mort sobtada cardíaca:
- L’infart agut de miocardi s’origina quan una de les artèries que subministra sang al cor s’obstrueix, mentre que l’aturada cardiorespiratòria acostuma a ser fruit d’un mal funcionament del sistema elèctric del cor, que deixa de bategar i impedeix que la sang arribi a la resta del cos. Ara bé, un infart agut de miocardi pot provocar una alteració elèctrica del cor que derivi en una aturada cardiorespiratòria.
- La mort sobtada cardíaca (MSC) es produeix quan la persona que pateix una aturada cardíaca no sobreviu. Té lloc de manera inesperada dins de la primera hora des de l’inici dels símptomes.;
L’aturada cardiorespiratòria és una emergència mèdica que requereix atenció urgent. L’inici immediat de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure i l’ús d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) pot augmentar-les encara més.
Causes
La principal causa d'una aturada cardiorespiratòria és una arrítmia o trastorn del ritme cardíac. El ritme cardíac es refereix a la freqüència amb què es produeixen els batecs del cor.
L’arrítmia més freqüent s’anomena fibril·lació ventricular i es caracteritza per un batec irregular, no efectiu.
En general les arrítmies deriven de malalties cardiovasculars, com ara l’infart agut de miocardi.
Altres causes de l'aturada cardiorespiratòria poden ser:
- Traumatismes
- Xoc elèctric
- Consum de drogues
- Alguns medicaments
Informació relacionada
Factors de risc
Hi ha alguns factors que augmenten el risc de patir una aturada cardiorespiratòria:
- Antecedents familiars de malalties cardiovasculars
- Tabaquisme
- Hipertensió arterial
- Hipercolesterolèmia
- Obesitat
- Diabetis
- Sedentarisme
- Edat
- Consum excessiu d’alcohol
- Desequilibris nutricionals, que comporten alteracions de la concentració en sang d'alguns electròlits importants per al funcionament del sistema elèctric del cor, com ara sodi, magnesi o potassi.
- Hipovolèmia (disminució del volum de sang)
- Hipòxia (deficiència d'oxigen en sang)
- Hipotèrmia
Informació relacionada
Símptomes
En molts casos, les persones afectades no presenten cap símptoma abans de patir l’aturada cardíaca. En d’altres, poden experimentar mareigs, nàusees i vòmits, dolor al pit, cansament, manca d’aire i palpitacions.
Una vegada es produeix l’aturada cardiorespiratòria, perden la consciència i deixen de tenir pols efectiu i de respirar.
Com cal actuar davant d’una aturada cardiorespiratòria?
En un cas d’aturada cardíaca s’ha d’avisar al 112. Cal actuar amb rapidesa per garantir que es duen a terme cadascuna de les 4 baules de la cadena de supervivència:
Durant el temps que transcorre des de la trucada al 112 fins a l’arribada del servei d’emergències mèdiques, la supervivència de la víctima depèn de les persones que han presenciat l'episodi de pèrdua de coneixement.
Cal començar les maniobres de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) en forma de compressions toràciques de manera immediata. Si la persona que ha donat l'alerta no està entrenada per dur-les a terme, un professional sanitari del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) la guiarà, a través del telèfon, en l’inici de les maniobres mentre espera l’arribada de l'ambulància.
En cas de disposar d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), cal iniciar la descàrrega al més aviat possible. Aquests aparells es poden utilitzar sense cap formació, ja que utilitzen missatges de veu i visuals per guiar els reanimadors.