El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus molt freqüent i es caracteritza per infectar la pell i les mucoses tant d’homes com de dones.
Hi ha més de 100 tipus de VPH diferents. Alguns tipus infecten la pell de les mans, la cara o les plantes dels peus, mentre que d’altres infecten la pell o les mucoses de la regió anogenital o la cavitat oral. Els tipus de VPH que infecten la regió anogenital i orofaríngia es transmeten mitjançant les relacions sexuals.
Alguns d'ells causen berrugues genitals (els condilomes), són els anomenats tipus de baix risc oncogènic. Altres tipus, els d’alt risc oncogènic, poden provocar càncer de coll uterí, de vulva, de penis, de vagina, d'anus o d’orofaringe.
La infecció pel VPH és la causa necessària pel desenvolupament del càncer de coll uterí, però no suficient. Això vol dir que sense una infecció prèvia per VPH no es pot desenvolupar càncer de coll uterí, però haver-ne estat infectada no vol dir que s'hagi de desenvolupar el càncer, ja que el 90% de les infeccions es curen de manera espontània, sense necessitar cap tractament.
Els tipus de VPH que poden causar càncer poden, inicialment, no donar cap símptoma ni provocar cap lesió aparent. Així, per exemple, les lesions inicials causades al coll uterí només es poden detectar mitjançant proves específiques (citologia cervicovaginal). La infecció pel VPH al coll uterí pot arribar a ser greu i, per tant, s'ha de diagnosticar i tractar com més aviat millor per evitar que evolucioni i progressi a un càncer de coll uterí.
Els autors reconeixen respectuosament que no totes les persones amb coll uterí s'identifiquen com a dones. Al llarg de tota la web s'utilitza el terme "dona/dones" per a fer referència tant a les dones com a la resta de persones amb coll uterí.
- Què és el virus del papil·loma humà o VPH i com es transmet?
- Quins tipus de virus del papil·loma humà o VPH hi ha?
- Què augmenta el risc d’infectar-se pel VPH?
- Com es pot prevenir la infecció pel VPH?
- Hi ha símptomes que alertin de la presència del virus del papil·loma humà?
- Com es diagnostica la infecció pel VPH?
- Com es tracta la infecció per VPH?
- Si ja he tingut una infecció pel VPH, puc tornar a infectar-me?
- Si obtinc un resultat positiu a la prova de detecció del VPH, vol dir que la meva parella m'ha estat infidel?
- Per a què serveix la vacuna contra el VPH?
- Quina vacuna s’administrarà i quantes dosis s’han de rebre?
- Qui es pot vacunar contra el VPH?
- És segura la vacuna contra el VPH?
Què és el virus del papil·loma humà o VPH i com es transmet?
El virus del papil·loma humà o VPH és la causa principal del càncer de coll uterí.
Aquest virus es transmet pel contacte sexual i infecta l’àrea anogenital i oral, tant d’homes com de dones.
La infecció pel VPH és molt freqüent, i la majoria de persones s’infecten en algun moment de les seves vides. En la majoria de casos –aproximadament 9 de cada 10–, aquesta infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s’eliminarà per si sola i no provocarà cap malaltia.
Només si la infecció pel VPH no desapareix espontàniament i persisteix, pot provocar canvis o lesions en les cèl·lules que, si no són tractades, poden derivar en un càncer de coll uterí.
Quins tipus de virus del papil·loma humà o VPH hi ha?
Hi ha diversos tipus de VPH:
- Els tipus d’alt risc oncogènic, que són els relacionats amb el desenvolupament del càncer de coll uterí. D’aquests, els tipus VPH16 i VPH18 són els responsables del 70% dels casos de càncer de coll uterí.
- Els tipus de baix risc oncogènic, que són els que principalment causen les berrugues genitals o condilomes, que apareixen a la superfície cutània de la zona genital del penis, la vulva o al voltant de la mucosa anal. La infecció per aquests tipus no està relacionada amb el desenvolupament del càncer de coll uterí. Les berrugues estan causades majoritàriament pels tipus VPH6 i VPH11.
No confonguis el VPH amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH) ni amb el virus de l’herpes (VHS).
Què augmenta el risc d’infectar-se pel VPH?
Qualsevol persona que hagi mantingut o mantingui relacions sexuals, ja siguin heterosexuals o homosexuals, pot infectar-se pel VPH. El VPH es pot transmetre encara que no hi hagi penetració, només amb el contacte sexual.
El risc d'infectar-se pel VPH augmenta si:
- S'inicien les relacions sexuals a edats primerenques.
- S'han tingut relacions sexuals amb diverses persones.
- S’han tingut relacions sexuals amb persones que han tingut moltes parelles sexuals.
- No s'utilitza el preservatiu durant les relacions sexuals. Els preservatius redueixen de manera substancial la transmissió si s’usen sistemàticament, però no garanteixen una protecció absoluta contra el VPH, atès que no cobreixen tota la superfície genital o anal.
Com es pot prevenir la infecció pel VPH?
- Vacunació contra el VPH. Actualment a Catalunya s’administra gratuïtament als nens i nenes de 12 anys i també està finançada per a altres col·lectius.
- L’ús del preservatiu de manera consistent en les relacions sexuals. És cert que els preservatius no garanteixen una protecció absoluta davant el VPH, atès que no cobreixen tota la superfície genital o anal, però sí que en redueixen de manera substancial la transmissió si s’usen de manera consistent i sistemàtica. Tanmateix, l’ús del preservatiu protegeix davant altres infeccions de transmissió sexual i de l’embaràs no desitjat.
- El nombre de parelles sexuals. La possibilitat d’infectar-se pel VPH està directament relacionada amb el nombre de parelles sexuals dels dos membres de la parella.
Hi ha símptomes que alertin de la presència del virus del papil·loma humà?
La infecció pel VPH és molt freqüent entre la població sexualment activa. La majoria de les persones amb una infecció pel VPH no saben que ho estan perquè no en tenen cap símptoma o perquè presenten lesions difícils de veure a simple vista, bé sigui a causa de la mida, bé de la localització (coll uterí, uretra, etc.).
El càncer de coll uterí acostuma a ser asimptomàtic fins que no es troba en fases avançades. Els principals símptomes són la presència de sagnat vaginal anormal, dolor a la part inferior de l'abdomen, pelvis, esquena i cames, pèrdua de pes excessiva i inesperada, i dolor durant les relacions sexuals.
Només en el cas de les berrugues genitals o condilomes, causades per tipus del VPH de baix risc oncogènic, podem observar símptomes. Les berrugues són generalment lesions aspres, indolores, de color carn, grisós o blanc rosat. Tot i no provocar dolor, quan s'irriten poden causar picor i, fins i tot, sagnar una mica. Poden tenir diferents mides, ser planes o tenir forma de coliflor, i també presentar-se com a lesions úniques o estar agrupades.
Com es diagnostica la infecció pel VPH?
En cas d’infecció per un tipus de VPH de baix risc oncogènic, causants de condilomes o berrugues genitals (però no de càncer de coll uterí), en la majoria de casos el diagnòstic es fa mitjançant l'exploració visual i manual de les lesions a l'àrea genital i anal.
Els tipus de VPH d’alt risc oncogènic, associats al càncer de coll uterí, es poden detectar mitjançant dues proves:
- La citologia cervicovaginal: permet detectar i identificar canvis anormals en les cèl·lules del coll uterí produïdes per la infecció pel VPH. Aquests canvis o lesions en les cèl·lules es produeixen abans del desenvolupament d’un càncer, però la majoria de les vegades no evolucionen a càncer.
- La prova de detecció del VPH: identifica la presència o no del virus en les cèl·lules del coll uterí i no necessàriament és indicatiu del desenvolupament d’un càncer.
Tanmateix, aquestes proves només es recomanen a les dones que hagin tingut relacions sexuals i dins d’un programa de detecció precoç del càncer de coll uterí. Al Programa de detecció precoç del càncer de coll uterí de Catalunya, la citologia cervicovaginal es recomana com a prova de cribratge a les dones d'entre 25 i 29 anys, i la prova de detecció del VPH, a les dones entre 30 i 65 anys.
Com es tracta la infecció per VPH?
Actualment no hi ha cap tractament eficaç que permeti eliminar la infecció o ajudar a eliminar-la quan no hi ha una lesió. En els casos d’infecció pel VPH el que es fa és un seguiment estret. Només hi ha tractament possible per a les lesions de coll uterí d’alt grau o més greus diagnosticades.
Tanmateix, més del 90% de les persones infectades pel VPH són capaces d’eliminar la infecció espontàniament gràcies al sistema immunitari.
Si ja he tingut una infecció pel VPH, puc tornar a infectar-me?
El fet d'haver tingut una infecció pel VPH i haver eliminat el virus no vol dir que mai més tornaràs a infectar-te. Pots tornar a infectar-te pel VPH, però si el teu sistema immune ha estat capçar d'eliminar la infecció, és probable que si et tornes a infectar siguis capaç de tornar a eliminar-la. Si estàs vacunada, la vacuna et protegirà davant de futures infeccions que puguis tenir pels tipus de VPH coberts per la vacuna.
Si obtinc un resultat positiu a la prova de detecció del VPH, vol dir que la meva parella m'ha estat infidel?
No, és molt difícil saber qui ens ha transmès una infecció pel VPH, sobretot quan nosaltres mateixes o els nostres companys sexuals hem tingut relacions anteriors amb altres persones.
Aquest virus és tan comú que és possible que el contagi s’hagi produït mitjançant una relació sexual de fa mesos o anys i que la infecció no hagi presentat símptomes, és a dir, que hagi estat “silenciosa” fins al moment de la detecció.
Per a què serveix la vacuna contra el VPH?
La vacuna nonavalent protegeix contra la infecció per 9 tipus de virus del papil·loma humà (VPH), que representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals. Per a més informació pots consultar al web de vacunació infantil a canal salut.
Quina vacuna s’administrarà i quantes dosis s’han de rebre?
A Catalunya, des del curs escolar 2017-2018, s’utilitza la vacuna nonavalent, que protegeix contra 9 tipus de VPH dels 200 existents.
La vacuna s’administra fins als 14 anys (inclosos) per via intramuscular amb una pauta de dues dosis amb un interval recomanat de 6 mesos. A partir dels 15 anys, la pauta consta de 3 dosis administrades als 0, 2 i 6 mesos.
Per a més informació pots consultar al web de vacunació infantil a canal salut.
Qui es pot vacunar contra el VPH?
A partir del curs escolar 2022-2023, es vacunen els nois i les noies als 11-12 anys a 6è de primària. Fins aquest curs, la vacunació sistemàtica només es feia en noies.
També es poden vacunar les persones que formin part dels grups de risc vigents. Per a més informació es pot consultar el Manual de vacunacions disponible al web de salut pública.
Els canvis en el calendari de vacunacions sistemàtiques s’aplicaran de manera prospectiva, a mesura que els infants arribin a l’edat en què estan indicades les vacunes segons les noves indicacions.
Per a més informació pots consultar al web de vacunació infantil a canal salut.
És segura la vacuna contra el VPH?
Sí. La vacuna contra el VPH ha mostrat un bon perfil de seguretat en els assaigs clínics. Les reaccions locals més freqüents són envermelliment, dolor i inflamació al lloc de la punxada. Les reaccions sistèmiques més freqüents són mal de cap i febre. En general, les reaccions adverses observades són d’una intensitat lleu o moderada i no tenen una durada perllongada.
Per a més informació pots consultar al web de vacunació infantil a canal salut.