De l'1 al 8 d'octubre, Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer

"Menja sa i mou-te!"

Una noia sosté un plat d'amanida

La Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) té l’objectiu de difondre les recomanacions del Codi europeu contra el càncer, una iniciativa de la Comissió Europea per orientar les persones sobre el que poden fer per reduir el risc de patir càncer.

Així, el Codi inclou consells com ara evitar o reduir l'exposició a agents cancerígens, participar en els programes de detecció precoç, vacunar-se per prevenir les infeccions, evitar el consum d'alcohol i tabac, i adoptar un estil de vida més saludable. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), entre el 30% i el 50% dels casos de càncer es podrien evitar amb l'adopció d'hàbits saludables, com ara seguir una alimentació rica en fruita i verdura i fer activitat física regular, pràctiques que també ajuden a evitar el sobrepès i l’obesitat.

Per això es recomana:

  • Menjar cinc racions diàries de fruita o verdura (dos plats de verdura i hortalisses, i tres peces de fruita fresca), així com cereals integrals i llegums. 
  • Limitar el consum d'aliments calòrics (amb contingut alt de sucres o greixos) i de carn vermella.
  • Evitar les begudes ensucrades, la carn processada i els aliments amb molta sal.
  • Fer trenta minuts diaris d’activitat física moderada (per exemple, caminar 3 km a bon pas, anar amb bicicleta 8 km, pujar i baixar escales, ballar o fer gimnàstica dins l’aigua).
Data d'actualització:  27.09.2021