El Pla de salut de Catalunya 2021-2025 identifica l’atenció a la salut mental i les addiccions com un àmbit de transformació del serveis de salut, amb especial èmfasi als que s'adrecen al col·lectiu d'infants i joves. L’instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l’àmbit de la Generalitat planteja un conjunt d’actuacions per reforçar l’enfocament comunitari, orientar el serveis a la prevenció, la cura i la rehabilitació, i assolir, així, una atenció més accessible, proactiva, propera i resolutiva.
En aquest context, el sistema de salut de Catalunya treballa en el desenvolupament i el desplegament al territori de nous programes i dispositius assistencials, així com en la incorporació de nous rols i perfils professionals, amb l'objectiu de facilitar l’accessibilitat de les persones a l’assistència, integrar les intervencions amb evidència de la seva eficàcia i efectivitat, i potenciar l’atenció integrada a la comunitat i de forma coordinada amb tots els agents implicats.
Equips guia per a casos d'elevada complexitat
Els equips guia són equips d'intervenció que treballen amb joves d'alt risc psicopatològic i amb trastorns relacionats amb el consum de tòxics. També tracten joves amb alteracions funcionals en l'àmbit social i/o educatiu i amb dificultats de vinculació als recursos assistencials.
Els equips guia estan formats pels perfils professionals de psiquiatria, psicologia clínica, infermeria de salut mental, treball social i personal administratiu.
Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental
El Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental és una alternativa assistencial domiciliària i centrada en l’entorn natural de la persona, per a infants i joves amb trastorn mental i en situacions de risc psicosocial que els impedeixen l’ús dels recursos i dispositius d’atenció tradicionals. L’objectiu és evitar l’empitjorament dels símptomes i potenciar la recuperació dels nivells d’autonomia i la vinculació als recursos comunitaris.
Aquest programa, que forma part de la cartera de serveis dels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), s’adreça específicament a infants i joves d’entre 6 i 17 anys, amb sospita o confirmació diagnòstica de trastorn mental, que presenten una crisi de tipus psicopatològic i condicions de vulnerabilitat sociofamiliar.
Per atendre de manera intensiva aquestes situacions el Programa compta amb un equip multidisciplinari de professionals especialistes en salut mental en psicologia clínica, psiquiatria i infermeria dels CSMIJ, terapeutes ocupacionals i de l’educació social, i professionals del treball social.
Reconversió i transformació de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada
Les unitats hospitalàries de llarga estada psiquiàtrica del sistema de salut de Catalunya es troben en fase de transformació, amb l’objectiu d’afavorir la recuperació de les persones amb trastorns de salut mental severs perquè puguin dur a terme un projecte de vida en el seu entorn natural a la comunitat i evitin la institucionalització a la llarga estada. Aquesta iniciativa comporta dos grans canvis:
- Un augment dels recursos comunitaris, amb la creació de les Unitats Funcionals de Recuperació i Projecte de Vida. Aquests serveis, formats per equips multidisciplinaris, ofereixen una atenció de proximitat i funcionament flexible en l’entorn natural i treballen de manera integrada per donar una resposta integral a les necessitats dels pacients. Compten amb un programa de rehabilitació i recuperació per a persones amb trastorn mental greu i alta disfuncionalitat de nova creació al Servei de Rehabilitació psicosocial i també disposen d’un espai obert de suport, de lliure utilització per part de la persona, que té com a objectiu crear vincles relacionals, cobrir les necessitats bàsiques, i millorar l’autocura i els hàbits de vida saludable, fomentant així la seva autonomia.
- La millora dels serveis de rehabilitació hospitalària. Totes les unitats hospitalàries de llarga estada psiquiàtrica del territori es transformen en Unitats de Rehabilitació Hospitalària Intensiva (URHI).
061 Salut Respon: servei d'atenció telefònica per a persones amb conducta o ideació suïcida
El 061 Salut Respon compta amb un servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida, i al seu entorn proper, disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
Les persones amb pensaments o conductes suïcides, o els seus familiars o amics, poden contactar amb el 061 i rebre suport telefònic d'un/a professional expert/a en salut mental, que valorarà el seu cas i assignarà el recurs més adequat en funció de les necessitats.
El professional d'infermeria, psicologia o psiquiatria responsable de l'atenció pot activar el codi risc suïcidi i enviar una unitat mòbil allà on sigui la persona en situació de risc. L'equip assistencial l'estabilitzarà i, si cal, la traslladarà a un centre sanitari, amb el qual contactarà prèviament per agilitzar la intervenció. En cas que el desplaçament d'un equip assistencial no sigui necessari, també pot derivar la persona a un servei ambulatori especialitzat: un centre de salut mental per a infants i joves (CSMIJ) o un centre de salut mental per a adults (CSMA).