Els principals efectes perjudicials dels nitrats en la salut són:
Efectes sobre la capacitat de transport d’oxigen de la sang o metahemoglobinèmia (excés de metahomoglobina a la sang)
L’hemoglobina és una proteïna rica en ferro que transporta l’oxigen dels pulmons a la resta del cos. Quan els nitrats es converteixen en nitrits tenen la capacitat de transformar-la en metahemoglobina, una forma d’hemoglobina que no pot fixar l’oxigen. Un excés de metahemoglobina impedeix que l’oxigen arribi als teixits i fa que la pell agafi un color blavós (cianosi). La gravetat dels símptomes depèn de la quantitat d’hemogoblina.
La conversió de nitrats a nitrits:
- Es pot produir dins del cos, gràcies als bacteris presents a la boca o als intestins, o bé, en el cas dels aliments, durant el procés de fabricació. Les persones amb infeccions intestinals poden produir més nitrits i, tenen, per tant, més risc de patir metahemoglobinèmia.
- Requereix un cert nivell d’acidesa (pH). Normalment, l’acidesa de l’estómac impedeix que els bacteris proliferin i, per tant, transformin els nitrats en nitrits. Però si es redueix l’acidesa (per exemple, amb la presa de medicaments antiàcids), els bacteris poden créixer més i convertir els nitrats en nitrits. Els infants petits tenen més risc de patir metahemoglobinèmia perquè tenen un pH més alt a l’estómac.
D’altra banda, en condicions normals, el cos disposa d’un mecanisme capaç de convertir de nou la metahemoglobina en hemoglobina, però certes situacions poden interferir en aquesta capacitat i augmentar, per tant, la predisposició de les persones a desenvolupar metahemoglobinèmia, com ara presentar problemes genètics o ser un nadó.
Efectes sobre la glàndula tiroide
La tiroide és una glàndula en forma de papallona que es troba a la part inferior del coll. Segrega dues hormones que controlen el metabolisme, un conjunt de processos físics i químics que es produeix a l’interior de les cèl·lules i que regula les funcions corporals, com ara la respiració, la circulació sanguínia, o la digestió. Per produir aquestes hormones el cos necessita iode i els nitrats dificulten que el cos l’absorbeixi. Com a conseqüència, els nivells d’aquestes hormones a la sang es redueixen i, alhora, els d’una altra hormona que estimula la tiroide augmenten. Aquesta alteració pot fer que la glàndula tiroide augmenti de volum i el coll s’inflami.
Altres efectes
Els estudis que han investigat la relació entre els nitrats i nitrits en l’aigua que bevem i el càncer no són concloents. Ara bé, l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) classifica els nitrats i nitrits com a "probables causants de càncer" per als humans (grup 2A) en certes condicions, ja que els nitrits poden formar alguns compostos carcinògens.