
El retorn a la feina després del període de vacances suposa, en la majoria dels casos, tornar a un entorn de demandes i exigències i a un ritme que fa canviar bruscament els hàbits de les últimes setmanes. Cal integrar-se en l'activitat professional com més aviat millor. Si podeu, feu-ho recolzant-vos amb una bona dosi de comunicació amb els vostres companys.
Incorporeu-vos de manera positiva, concentrant-vos en els aspectes favorables del vostre treball, amb energia renovada, considerant la tornada a la feina com el retrobament amb la normalitat, acceptant el treball com un mitjà per guanyar-se la vida i sentint-vos productius.
Consells pràctics: Fer esport i mantenir el cos en forma és un excel·lent aliat de la salut física i mental, ja que l'organisme allibera unes substàncies anomenades endorfines que redueixen el cansament provocat per l'estrès. Mantenir una alimentació equilibrada, descansar adequadament, realitzar exercicis de relaxació i compartir les preocupacions o inquietuds amb les persones més properes us ajudaran a sentir-vos millor.
Publicacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
En la mesura del possible deixeu algun dia lliure entre la tornada a la vostra residència habitual i la reincorporació a la feina. Aquest temps us permetrà organitzar-vos després de vacances i reprendre la vostra activitat laboral de forma més relaxada. El canvi d’hàbits sempre costa i tornar a uns horaris regulars després de les vacances requereix un esforç conscient els primers dies.
Penseu en els aspectes positius de la vostra feina, i en com podeu incorporar petits canvis que els potenciïn, com ara buscar algun projecte nou que us motivi. Intenteu cooperar al màxim amb els companys de feina i afavorir el treball en equip.
Quan es torna de vacances pot haver-hi una acumulació de correus electrònics i d’activitats rutinàries que esperen. Centreu-vos en l’important i descarteu-ne la resta.
Tornar a la rutina habitual no vol dir renunciar a fer les activitats que agraden. Mireu de trobar un espai diari i/o setmanal per fer qualsevol activitat que us faci gaudir i us relaxi, com ara llegir, pintar, fer activitat física, anar a veure exposicions, parlar o reunir-vos amb amics o familiars, etc. També podeu aprofitar per apuntar-vos a un curs i aprendre coses noves. L’aprenentatge s’associa a la millora del benestar psicològic, l’autoconfiança i el reforç de les relacions socials.
Les persones que fan activitat física regular de manera moderada:
- Milloren la concentració mental, la resistència, el temps de reacció i la memòria.
- Augmenten el nivell d'alerta.
- Milloren la relació amb els companys de feina.
- Augmenten la satisfacció en la feina (més que les persones no actives).
- Milloren el rendiment.
Si teniu una feina sedentària, l'activitat física esdevé encara més important.
L'efecte positiu de l'activitat física s'obté acumulant minuts actius al llarg del dia:
- Aneu a treballar a peu o en bicicleta.
- Si us desplaceu en transport públic, baixeu una parada abans i acabeu el recorregut caminant.
- Pugeu i baixeu per les escales en lloc d'utilitzar l'ascensor.
- Feu una volta a l'hora d'esmorzar o dinar.
Baseu la vostra alimentació en aliments vegetals, frescos o mínimament processats.
Si opteu per dinar en un restaurant o bé al menjador de l'empresa, feu una tria saludable (prioritzeu hortalisses, llegums, farinacis integrals, peix, etc.). Modereu la mida de les racions, o escolliu mitges racions o plats únics, sobretot si la feina és sedentària.
En cas que us emporteu el dinar en carmanyola, el més pràctic és preparar plats únics que incloguin hortalisses, farinacis i llegums, i acompanyar-los de petites racions de carn, peix o ous, així com d’amanida, fruita fresca i aigua.
Si feu ús de les màquines expenedores, escolliu aliments amb baix contingut de sal i sucres (prioritzeu fruita seca, iogurts, bastonets de pa integral, etc.).
Escolliu sempre l’aigua com a beguda d’elecció. Porteu una cantimplora i ompliu-la en fonts i aixetes.
- Eviteu les lesions. Manteniu una postura correcta en tot moment.
- Durant l’horari laboral feu pauses molt curtes —5 minuts— cada una o 2 hores: us ajudaran a millorar la concentració i combatre el sedentarisme. Utilitzeu-les per fer estiraments senzills, caminar una mica, o comentar dempeus amb el company de feina alguna cosa en lloc d'enviar-li per correu electrònic.
- Procureu dormir un mínim de set hores diàries per poder rendir al lloc de treball. Una bona rutina abans d’anar a dormir pot ajudar a descansar millor.