L'inici del curs escolar és un bon moment per incorporar petits canvis saludables en la vida quotidiana.
Una vida activa és essencial per a la salut dels infants. Es recomana que els infants i adolescents facin seixanta minuts o més d'activitat física diària.
És fàcil aconseguir-ho perquè aquests seixanta minuts es poden fer acumulant períodes curts d'activitat física al llarg del dia.
Una vida activa té molts beneficis!
- Prevé l'obesitat i el sobrepès.
- Millora l'estat d’ànim, la concentració i el rendiment escolar (en assignatures com matemàtiques, llengua...).
- Ajuda a relacionar-se amb els altres i a créixer millor, més alegres i sans.
D'altra banda, l’estil de vida sedentari i el baix to muscular també s’associen a problemes d'esquena. Per prevenir-los, es recomana:
- Fer un ús adequat de les motxilles durant el curs escolar.
- Potenciar la musculació de l’esquena i promoure l’activitat física en els infants de forma regular.
- Evitar dormir de bocaterrosa perquè és perjudicial per a l’esquena; és millor fer-ho boca amunt o de costat.
- Fer el camí a l'escola a peu (o en patins, o en bicicleta) pot ser una oportunitat d'or per introduir l'activitat física en la rutina diària del vostre fill o filla. Si la distància ho permet, podeu portar-los a l'escola caminant. Es pot fer diàriament, a dies alterns o un dia a la setmana... És una bona manera d'acumular minuts d'activitat física.
- Pujar escales.
- Realitzar jocs actius: fet i amagar, ballar, jugar als parcs o al pati de l'escola...
- Participar en activitats esportives: interesseu-vos pels esports o per les activitats en què els vostres fills i filles ja participen.
- Prioritzeu alguna activitat esportiva si els apunteu a activitats extraescolars.
- Es pot utilitzar el pati de l'escola per ser actius. Informeu-vos al vostre barri o ajuntament sobre la modalitat de patis escolars oberts, que són aquells que s'obren com un espai d'ús públic per a famílies, infants i adolescents fora d'horari escolar, cap de setmana i durant el període de vacances escolars.
- Limiteu l'estona d'estar asseguts davant la televisió o d'altres pantalles (ordinador, jocs...).
- Aprofiteu els dies festius per ser actius en família.
- Els adults podeu influir en joves i adolescents a l'hora d'afavorir la pràctica d'activitat física. Doneu exemple: sigueu actius!
Alguns infants tenen tendència a sobrecarregar les motxilles i això pot comportar problemes d’esquena en el futur. La forma de transportar la motxilla, el pes que s’hi inclou i el temps concret de càrrega influeixen en l’aparició de dolor a l’esquena. Per tant, és important que les motxilles no incloguin objectes innecessaris.
Algunes recomanacions poden ser d’utilitat a l’hora d’escollir i preparar les motxilles:
- No convé que les motxilles superin el 10% del pes corporal del nen o nena. S'han de situar en la zona lumbar, s’han de poder graduar segons l’alçada i el pes ha de quedar repartit entre les dues espatlles.
- Les motxilles han d’estar ben dissenyades. Han d’ajustar-se correctament i s’han de portar penjades a les dues espatlles (de dos tirants) per equilibrar el pes. Cal evitar les motxilles pesades i d’un sol tirant.
- És millor que la motxilla tingui tirants gruixuts i com més amples millor, així com un respatller encoixinat.
- L’ús d’un cinturó encoixinat que es pugui cordar a l’altura de l’abdomen o el pit serveix per repartir millor el pes i facilita la subjecció de la motxilla.
- Les motxilles amb rodes tenen l’avantatge de no sobrecarregar l’esquena, però s’han de saber utilitzar adequadament, perquè si la força que realitza l'infant per estirar-la no és uniforme pot sobrecarregar-li més un costat que l’altre.
- Es recomana emplenar-les de dins cap a fora, posant els objectes més pesats i plans enganxats a l’esquena; així es reparteix millor el pes i no es clava a l’esquena.
- Convé que l'infant s’organitzi i deixi preparada la motxilla el dia abans, i que consulti l’horari d’assignatures de l’endemà per assegurar-se que porta tot el necessari.