El retorn a la normalitat després de l'estiu és una bona oportunitat per posar la salut al dia i prevenir malalties.
És important participar en els programes de detecció precoç del càncer
Hi ha càncers que si es detecten precoçment poden curar-se, per això és important que quan us ofereixin fer-vos una prova de cribratge, l'accepteu.
Actualment les proves recomanades són:
- Una mamografia cada dos anys a partir dels 50 anys per detectar el càncer de mama.
- Una citologia tres anys després de l'inici de les relacions sexuals o a partir dels 25 anys d'edat fins als 65 anys cada tres anys.
- Un test de sang en femta cada dos anys a partir dels 50 anys per al càncer colorectal.
El càncer de mama és el tumor més comú en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l'edat. La mamografia consisteix en una radiografia del pit que permet diagnosticar el càncer de mama quan encara és tan petit que no es nota en la palpació. Si es detecten a temps, la majoria es curen.
El càncer colorectal és un dels més freqüents entre els homes i dones de més de 50 anys. Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació. La malaltia comença a partir d'un petit pòlip benigne que es pot acabar transformant en un càncer si no s'extirpa a temps. No acostuma a causar cap molèstia fins que la malaltia està molt avançada. Per això és important fer un diagnòstic precoç abans que comenci a donar símptomes.
El càncer de coll uterí es pot prevenir en la majoria dels casos. Avui dia sabem que la causa principal d'aquest càncer és el virus del papil·loma humà (VPH). La majoria de les infeccions pel VPH s'eliminen espontàniament. Només si la infecció pel VPH no s'elimina, pot provocar, amb els anys, canvis a les cèl·lules del coll uterí i donar lloc a les anomenades lesions precanceroses, que són lesions benignes que no donen símptomes i en què el tractament és molt efectiu. La citologia cervical és la prova principal per detectar canvis cel·lulars i lesions precanceroses i prevenir de manera precoç el càncer de coll uterí.

Informació relacionada
Vacunes, un benefici per a tothom
Les vacunes fan que l'organisme generi les defenses per prevenir la malaltia d'una manera similar a com actuarien enfront del germen que la causa. Per tant, la vacuna reprodueix el fenomen natural de la immunització, amb l'avantatge de no haver de patir la malaltia.
La vacunació té un benefici individual, ja que protegeix contra la malaltia i també, en moltes ocasions, un benefici addicional per a la població perquè s'interromp la transmissió del germen entre persones.
El Departament de Salut estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i especifica quines vacunes són necessàries, a quina edat i de quines malalties protegeixen. Les vacunes recomanades són gratuïtes i es van modificant sobre la base de l'evidència científica per a totes les etapes de la vida. El calendari vigent (2023) protegeix contra 16 microorganismes mitjançant 15 vacunes.
D'altra banda, cal tenir en compte que a la tardor comença la campanya de vacunació contra la grip, recomanada per a totes les persones que pertanyen a algun dels col·lectius de risc.
Com a novetat per a la tardor de 2023, addicionalment a les vacunes recomanades, s’inclou la immunització amb un anticòs monoclonal per als nadons de fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), responsable de la meitat de les bronquiolitis i d'una quarta part de les pneumònies en els menors d’un any.
Informació relacionada
-
-
Campanya de vacunació de la tardor 2023-2024
Contra la grip i la COVID-19
-