Per què?
La sal és un condiment alimentari format per clorur de sodi. La utilització en l’alimentació humana es deu a la capacitat que té de conservar els aliments, i va ser molt útil en èpoques en les quals no hi havia les opcions de conservació actuals.
Ni el clor ni el sodi procedents de la sal són imprescindibles, ja que són elements que es troben en molts altres aliments. En canvi, el consum excessiu de sal es relaciona amb més prevalença d’hipertensió arterial, infarts, ictus, càncer d’estómac i mortalitat en general.
QUANT? QUAN? COM?
- Cal reduir la ingesta de sal (no sobrepassar els 5 grams* de sal al dia –2 grams de sodi–, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut, comptant que aquesta quantitat inclou la que s’afegeix i la que porten afegida els aliments i productes).
- La sal que es prengui cal que sigui iodada.
* 5 grams de sal equivalen a la quantitat que hi cap en una cullereta de postres.
PER A QUI?
- Qualsevol persona, sobretot si pateix hipertensió o algun trastorn cardiovascular, es beneficiarà de reduir el consum de sal.
- És bo que els infants, que estan en una època d’educació dels gustos, no s’acostumin al gust salat (ni dolç) per l’addició de sal (i sucre).
Encara que al mercat es venen diferents tipus de sal, la composició és pràcticament la mateixa, i cap té propietats nutricionals o de salut especials, excepte la sal iodada, que duu iode afegit i és la recomanada per les entitats de salut.
La sal comuna, refinada o de taula prové de jaciments salins naturals, brolladors salins o del mar (sal marina), s’ha purificat a través del rentat o per dissolució i s’ha cristal·litzat.
La sal marina procedeix de l’evaporació de l’aigua de mar.
La sal de l’Himàlaia (que prové d’una mina de sal del Pakistan) forma cristalls rosats i no té cap propietat saludable especial.
- Reduïu al màxim la ingesta d’aliments processats* rics en sal, però sobretot els ultraprocessats**, en especial els snacks salats tipus patates xips i similars, embotits, pernil cuit i pernil serrà, galetes, salses, conserves, plats precuinats, etc.
- Escolliu les versions sense sal d’aliments com la fruita seca (ametlles, cacauets, anacards, pistatxos, etc.), el pa, les biscotes o torradetes, les coquetes de blat de moro, etc.
- Tingueu present que existeixen versions “baixes en sal” d’aliments típicament rics en sal, com el formatge, les conserves de peix, els brous, etc.
- Llegiu les etiquetes dels aliments: un aliment té “molta sal” quan té 1,25 o més grams de sal per cada 100 grams i aporta “poca sal” quan té 0,25 grams (o menys) de sal per cada 100 grams d’aliment.
- Minimitzeu la quantitat de sal que afegiu manualment, tant a l’hora de cuinar com a l’hora d’amanir amb el saler.
- Substituïu la sal per espècies (pebre, clau, canyella, comí, cardamom, nou moscada, etc.), herbes aromàtiques (alfàbrega, julivert, cibulet, romaní, orenga, llorer, farigola, etc.) i altres condiments (picada d’all i julivert, suc de llimona, sèsam, pipes pelades sense sal, vinagre, all en pols, etc.).
- Recordeu que les salses en general, i la de soja en particular, tenen molta sal.
* Els aliments processats són aquells als quals s’ha afegit sucre, greixos, sal, midons, etc. per tal de perllongar-ne la vida útil, canviar la textura, donar-los sabors més intensos o fer-los més atractius.
** Els aliments ultraprocessats són aquells que s’han elaborat industrialment, sovint amb molt poca matèria primera, que contenen additius i substàncies afegides, a més de sucres, greixos, sal, midons, etc., que pretenen modificar els aspectes sensorials del producte.
Proveu d’elaborar les vostres receptes de sempre amb poca sal o gens i d’afegir-hi espècies i herbes aromàtiques.
Bon profit!
- La sal que prové de llocs llunyans no és més saludable ni té propietats nutricionals que cal destacar. En canvi, sí que suposa un impacte ambiental important pel transport que requereix.
- Si compreu sal, adquiriu paquets de com a mínim un quilo, i reompliu els salers, així s’evitarà la utilització d’envasos de plàstic.
Consum de sal
Al nostre entorn es consumeixen al voltant de 10 grams de sal al dia, el doble del que es recomana.
La majoria (gairebé tres quartes parts) de la sal que es pren diàriament no s’afegeix manualment, sinó que prové dels aliments processats i ultraprocessats, sobretot els productes carnis processats (embotit, pernil, salsitxes, etc.), els formatges, els plats preparats i el pa.
Un aliment té “molta sal” quan té 1,25 o més grams de sal per cada 100 grams i aporta “poca sal” quan té 0,25 grams (o menys) de sal per cada 100 grams d’aliment.