Els ronyons tenen tres funcions principals: eliminar l’aigua extra del cos, eliminar residus tòxics i fabricar algunes hormones.
Si patiu una insuficiència renal crònica (IRC), els ronyons deixen de funcionar lentament al llarg de diversos mesos o anys. Les causes principals de la IRC són la diabetis i la hipertensió arterial. També hi ha altres malalties i afeccions que poden provocar danys al ronyó.
Hi ha diverses etapes de la malaltia del ronyó. A cada etapa el cos és menys capaç de desfer-se de l’aigua sobrant i dels residus. En els primers estadis, els ronyons funcionen prou bé i probablement no us trobeu malament. En aquest punt, no cal canviar gaire la dieta. Els objectius principals són menjar aliments saludables i mantenir un pes saludable. Això ajudarà els ronyons a funcionar millor durant més temps.
Si els ronyons continuen perdent funció, cal una pauta dietètica personalitzada i un seguiment per part de l’equip de professionals de la salut.
Més informació
- Seguiu una dieta saludable, com l’alimentació mediterrània.
 - En relació amb el pes corporal:
- Si es pateix excés de pes, la pèrdua de pes lenta i gradual (de 0,5 a 1 kg per setmana) ajudarà a reduir la pèrdua de la funció renal i a controlar la pressió arterial.
 - Un pes massa baix pot comportar complicacions de la malaltia renal. Si esteu perdent pes o teniu problemes per menjar, parleu amb els professionals de la salut del vostre centre.
 
 
Pauta sobre el consum d’aliments proteics:
- 2-3 racions d’aliments proteics cada dia, prioritzant les proteïnes d’origen vegetal. Exemples d’una ració són: ¾ tassa de llegums cuits o tofu; 75 g de carn blanca o peix; 2 ous; ¼ tassa de fruita seca o llavors.
 - 2-3 racions de lactis. Exemples d’una ració són: 1 tassa de llet o beguda de soja; 2 iogurts; 50 g de formatge.
 
Eviteu el consum d’aliments amb alt contingut en potassi, sodi i fòsfor:
| Aliments a consumir amb moderació | Aliments a evitar | 
|---|---|
| 
 Fruita: pomes, peres, taronja, caqui, préssec, maduixa, mandarina i síndria Hortalisses: pastanaga, cogombre, carbassa, carxofes, carbassó, col, ceba, endívia o albergínia.  | 
 Sal afegida Pa amb sal Els fumats, les conserves i els processats Aliments ultraprocessats: snacks salats tipus patates xips i similars, embotits, pernil cuit i pernil curat, galetes, salses, conserves, plats precuinats, etc.  | 
Consells per reduir la quantitat de minerals dels aliments:
Hortalisses i patates fresques:
- Remulleu-les amb aigua abundant durant 6-8 hores.
 - Elimineu l’aigua de remull.
 - Coeu-les en aigua abundant.
 
Hortalisses i patates congelades:
- Descongeleu-les amb aigua abundant durant 4 hores.
 - Elimineu l’aigua de remull.
 - Coeu-les en aigua abundant.
 
Llegums secs:
- Remulleu-los amb aigua abundant durant tota la nit (mínim 8 hores).
 - Elimineu l’aigua de remull.
 - Coeu-los en aigua abundant.
 
Aliments en conserva (llegums, hortalisses i patata):
- Elimineu el líquid de conserva.
 - Renteu-los bé sota l’aixeta.
 - Coeu-los en aigua abundant durant 5-6 minuts.
 - Elimineu l’aigua de cocció.
 
- Eviteu les begudes alcohòliques i carbonatades (amb gas).
 - Limiteu la ingesta de líquids (consulteu l’equip de professionals de la salut del vostre centre per ajustar-ne la quantitat al vostre cas).
 
- Practiqueu activitat física de manera regular: caminar, anar amb bicicleta, nedar, pujar escales, etc. durant uns 30 minuts al dia, almenys 5 dies a la setmana. Consulteu els professionals del vostre centre.
 - Si fumeu, demaneu ajuda per deixar-ho. Consulteu els professionals del vostre centre.
 - Per a la salut, el millor és no prendre begudes alcohòliques.