El grup dels lactis inclou la llet i els derivats làctics (com els formatges, els iogurts i altres derivats).
Tal com explica la guia Petits canvis per menjar millor, els lactis estan inclosos dins dels aliments que formen part de la dieta mediterrània.
La llet, els iogurts i els formatges aporten proteïnes, vitamines, calci i altres minerals. Per la seva composició, són aliments recomanables en una alimentació saludable omnívora. No obstant això, a molts productes lactis s’hi afegeix sucre, edulcorants, cacau ensucrat, nata, etc. i, en ocasions, quantitats elevades de sal (formatges), per la qual cosa deixen de ser recomanables. Per això̀, quan s’aconsella el consum de productes lactis, es fa referència únicament a la llet (sense sucre ni cacau afegit), al iogurt natural sense endolcir i als formatges (preferentment sense sal o amb poca sal).
Quan s’aconsella el consum de productes lactis, es fa referència únicament a la llet (sense sucre ni cacau afegit), al iogurt natural sense endolcir i als formatges (preferentment sense sal o amb poca sal)
Segons la guia Petits canvis per menjar millor, en el marc d’una alimentació saludable, es recomana el consum d’entre 1 a 3 racions al dia.
Es considera que una ració equival a:
- Un got de llet d’uns 200 ml
- 85-125 g de formatge fresc
- 40-60 g de formatge curat (exemple: 2-3 llesques de formatge)
- 125 g de iogurt (exemple: 1 unitat de iogurt)
Es recomana el consum de iogurts naturals, sense ensucrar, ja que no és necessari ni recomanable consumir sucres afegits de cap tipus. La glucosa que necessita l’organisme com a font d’energia prové, fonamentalment, dels aliments farinacis (pa, patata, pasta, arròs...), les fruites (senceres, i no en forma de suc), algunes hortalisses, els llegums, i la llet i el iogurt.
En cas que afegiu sucre als iogurts i a la llet, cal reduir-ne al màxim la quantitat. D’altra banda, us recomanem que en lloc d’afegir sucre als iogurts, hi afegiu compota de fruita sense sucre, fruita triturada o daus de fruita madura.
Defugiu de posar sucre o cacau ensucrat a la llet, ja que aquesta ja és dolça per la lactosa que conté.
Pel que fa al formatge, tingueu present que els que tenen menor quantitat de sal són els frescos i els tendres. A més, hi ha versions “baixes en sal” que poden ajudar a no fer un consum excessiu de sal.
És important que limiteu el consum de iogurts ensucrats, iogurts de gustos, batuts de llet i fruita i de llet amb cacau ensucrat, i altres postres làcties ensucrades com cremes, mousses, natilles, etc.
A causa de l'elevat impacte ambiental associat a la producció dels lactis, se suggereix no excedir les racions recomanades (d’1 a 3 al dia) i prendre’n menys racions diàries si ja es consumeixen altres aliments d’origen animal (carn, peix, ous).
Si no hi ha cap contraindicació especial, és preferible el consum de lactis sencers per evitar el malbaratament del greix extret.
Es recomana escollir iogurts (i altres lactis no ensucrats) de proximitat i que garanteixin pràctiques respectuoses amb els animals i el medi ambient.
S’aconsella fer la compra de lactis en envasos reutilitzables i retornables.
En cas que sigueu uns quants membres a casa, podeu optar per envasos de gran format per tal de no generar tants residus i alhora servir una porció adequada a cada persona i evitar el malbaratament alimentari.
En cas que un formatge us quedi sec, el podeu ratllar i fer-ne un formatge ratllat per acompanyar arrossos, pastes, gratinats o altres preparacions.
L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ofereix aquests consells per reduir el malbaratament de productes lactis frescos:
- Comproveu si encara us queda llet i altres productes lactis a casa abans de comprar-ne de nous.
- Reviseu les dates de caducitat i/o de consum preferent.
- Guardeu la llet fresca a la nevera i consumiu-la, un cop encetada, en un dia o dos.
- Podeu congelar la llet i els productes lactis frescos que no consumireu aviat.
Cal mantenir la cadena de fred en el transport dels lactis refrigerats fins a la llar, i emmagatzemar-los a la nevera.
A Espanya es permet la venda directa de llet crua al consumidor o consumidora, però cal tenir molta cura en les mesures d’higiene alimentària un cop comprada, que són les següents:
- Sempre s'ha de bullir la llet crua abans de consumir-la.
- S'ha de mantenir en fred, a 4ºC.
- S’ha de consumir abans dels 3 dies d’ençà de comprar-la.
Quan ens fem adults no hem de beure llet
Tingueu present que la llet i els productes lactis són una bona font de calci i proteïnes i, per això, són recomanables a totes les edats. Si no preneu lactis, podeu obtenir les proteïnes de molts altres aliments (llegums, carn, peix, ou, fruita seca...) i el calci es pot obtenir d’aliments com els llegums (en especial les mongetes seques), les fruites seques (en especial les ametlles), les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, coliflor, col, etc.), les begudes vegetals enriquides amb calci, etc.
Moltes persones són al·lèrgiques a la llet o intolerants a la lactosa
En referència a aquesta creença, tingueu present que sovint es confonen ambdós trastorns, però que no són en absolut el mateix. En cas de diagnòstic d’al·lèrgia (a la proteïna de llet de vaca), s’ha d’evitar totalment la ingesta de llet i derivats, ja que petites quantitats poden desencadenar la reacció adversa.
Amb la intolerància a la lactosa, en canvi, solen donar-se molèsties digestives i la majoria de vegades es toleren petites quantitats de lactis (un got de llet, un iogurt, el formatge, etc.).
És millor prendre begudes vegetals que llet?
Des d’un punt de vista nutricional, es recomana incloure diàriament d’1 a 3 racions de llet o de làctics no ensucrats. Si per motius de salut, intolerància a la lactosa o al·lèrgies, o per motius ètics o de sostenibilitat mediambiental opteu pel consum de begudes vegetals, és convenient triar les opcions sense sucres afegits i amb calci afegit.