Els aliments integrals són aquells que estan elaborats a partir del gra sencer dels cereals integrals, és a dir, sense que d’aquest gra s’hi hagin eliminat les capes externes.
Triar aquest tipus d’aliments en lloc dels seus equivalents refinats comporta beneficis per a la salut, com ara menys risc de patir càncer colorectal i malalties cardiovasculars.
Perquè un aliment sigui veritablement integral, ha d’indicar, en la llista d’ingredients, que està “elaborat 100% amb farina integral”, que no és el mateix que “elaborat amb farina 100% integral”, perquè en aquest últim cas també podria contenir farina refinada.
Triar aquest tipus d’aliments en lloc dels seus equivalents refinats comporta beneficis per a la salut, com ara menys risc de patir càncer colorectal i malalties cardiovasculars
La fibra
Els aliments integrals són aliments rics en fibra. La fibra és el material que forma les parets de les cèl·lules vegetals i constitueix l'esquelet i el suport de les plantes. Es troba sobretot a l'exterior de les llavors, a les fruites seques i a les fresques, als llegums, a les verdures i a les hortalisses. Als productes animals, no n'hi ha.
Des del punt de vista nutricional, la fibra és un material no digerible. És a dir, el sistema digestiu humà no és capaç d'absorbir-lo i, per tant, augmenta considerablement el volum de residus al nostre intestí. La fibra no té, pràcticament, valor calòric i algunes fibres poden reduir la ingesta d'energia indirectament mitjançant efectes que indueixen la sacietat, i es relaciona amb la prevenció i el tractament de nombroses malalties.
El consum de fibra comporta molts beneficis per a la salut: evita i preveu el restrenyiment, ajuda a prevenir el càncer de còlon i contribueix a reduir els nivells elevats de colesterol i de sucre a la sang.