L'alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, a través del qual obtenim els nutrients i l'energia que permeten cobrir els requeriments de l'organisme, i esdevé un element clau per mantenir un bon estat de salut i prevenir malalties. Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada a cada persona i a l’entorn, sostenible i assequible.
Per ajudar-nos a incorporar-la a la nostra vida quotidiana, disposem de diferents eines basades en els coneixements científics més actuals sobre nutrició. Una d’elles és la guia alimentària “Petits canvis per menjar millor", que identifica petites modificacions per millorar la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació. També es disposa del plat saludable, que pot ajudar a visualitzar l’estructura i proporció dels diferents grups d’aliments en un àpat principal, i la piràmide de l'alimentació saludable, que ens indica la freqüència recomanada de consum dels diferents grups d'aliments. Un altre recurs que pot ser molt útil, és l’ampli ventall de propostes per cuinar receptes saboroses i saludables.
Malgrat que hi ha molts patrons alimentaris saludables, un dels més coneguts al nostre entorn és la dieta mediterrània, que es basa en el consum majoritari d'aliments d'origen vegetal, frescos i mínimament processats, com ara les fruites i les hortalisses, els llegums, les fruites seques, els cereals i derivats com el pa, la pasta i l’arròs integrals, i l’oli d’oliva verge. La dieta mediterrània també és un patró dietètic respectuós amb l’entorn i promou la utilització d’aliments de temporada i proximitat.
Al mateix temps, menjar sa també és menjar segur, i per això és fonamental seguir les normes d'higiene durant la preparació i la conservació dels aliments que consumim.