Atenció sanitària
-
Confidencialitat de la Informació Clínica Informatitzada
El Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC), en aquest text, dóna resposta a diverses consultes rebudes en poc temps i s’afegeix a l’anàlisi ètica feta per altres institucions sobre aquest problema. Hi fa una crida a millorar la sensibilitat sobre la confidencialitat de les dades clíniques i proposa augmentar-ne el control pel que fa al maneig de la història informatitzada i a disminuir-ne el perill d’intromissions externes (hackers, companyies d’assegurances, etc.). I, sobretot, vol contribuir a trobar un equilibri escrupolós entre la necessitat de facilitar el treball dels professionals, per un costat, i la de respectar alhora la confidencialitat dels usuaris.
-
Confidencialitat i accés a LMS dels menors i adolescents
La confidencialitat és una regla d’actuació, un deure professional, que concreta i fa possible el respecte als principis de la bioètica. En primer lloc el respecte a l’autonomia de la persona. Difícilment es pot promoure l’autonomia, si les dades, en aquest cas les de la seva salut, son conegudes per altres més enllà de cert límits. La beneficència que tradicionalment s’ha entès que cal actuar de forma confidencial perquè és un bé per el pacient també es un principi a respectar però secundari al de autonomia.
-
Consideracions ètiques entorn de la informació sanitària (2004)
La finalitat d’aquestes consideracions ètiques és aconseguir que la transparència, la veracitat i la credibilitat siguin els pilars que sostinguin el principi d’informar tal com voldríem ser informats. Aquest treball, com els altres del Comitè de Bioètica, pretén ajudar a aquesta reflexió prèvia tan necessària per a la incorporació de consideracions ètiques a la pràctica assistencial i informativa de manera normalitzada.
-
Document sobre l’actuació sanitària d’urgència (1997)
Quan una persona requereix atenció mèdica al carrer, i malgrat que la prestació d’aquesta assistència l’hagin de proveir els serveis sanitaris habituals, la llei exigeix que tothom, atenent el seu deure de solidaritat, presti l’auxili o socors en la forma i amb els mitjans de què disposi.
-
Guia de recomanacions sobre el consentiment informat (2003)
En aquesta guia es recullen recomanacions als professionals sobre el consentiment informat o acceptació per part d’un malalt competent d’un procediment diagnòstic o terapèutic després de tenir la informació adequada per implicar-se lliurement en la decisió clínica.
-
La persona menor d’edat en l’àmbit de la salut (2009)
Els professionals sanitaris tenen el deure de respectar els menors d’una manera equilibrada, donant prioritat a l’opinió del menor competent i tenint en compte l’opinió dels pares o tutors, sempre que sigui necessària i convenient per al menor.
-
Universalització de l’atenció sanitària. Declaració del CBC Octubre de 2012
El Comitè va realitzar una declaració al respecte del Real Decreto-Ley 16/2012 de 20 de abril, pel qual s’exclou la prestació sanitària a les persones que no compleixin una sèrie de requisits administratius.
-
Valoració de la Guia per al respecte a la diversitat de creences en l’àmbit sanitari
El CBC creu encertat que la Guia per al respecte a la diversitat de creences en l’àmbit sanitari parteixi del respecte a les persones com a criteri bàsic, perquè el respecte que tots devem a la intimitat de cadascú i, per tant, a les seves creences i conviccions, és nuclear per al desenvolupament de l’autonomia personal. En relació amb això, caldria recordar el camí encetat amb La Guia pel respecte a la pluralitat religiosa en l’àmbit hospitalari de fa deu anys, certament menys exhaustiva en algun aspecte que l’actual, però molt clara.
-
Ús compassiu dels medicaments (2008)
Informe sobre la possibilitat de facilitar la prescripció i aplicació de medicaments, abans de la seva autorització, en una fase inicial del seu desenvolupament clínic.