Aquest contingut s'anirà ampliant a mesura que sorgeixin noves informacions o novetats.
El període d’incubació de la malaltia pot variar entre 5 i 21 dies, i la persona infectada pot contagiar des de l’inici dels símptomes, que poden durar entre dues i quatre setmanes.
Una persona amb símptomes característics de la verola del mico cal que truqui al 061 Salut Respon o acudeixi a un professional sanitari. Abans d’acudir a la visita del professional, la persona afectada ha d’utilitzar mascareta quirúrgica i, si és possible, tapar-se les lesions amb roba o una gasa perquè no vagin al descobert.
Davant d’una sospita d’infecció per verola del mico i abans que s’obtinguin els resultats clínics concloents, la persona ha de fer el següent:
- Aïllar-se a casa en una habitació individual, si és possible, per evitar la transmissió comunitària o familiar de la malaltia. És molt important evitar el contacte d’altres persones amb les lesions cutànies.
- Restringir les interaccions socials, especialment amb infants, dones embarassades i persones amb immunosupressió.
- Eliminar les trobades sexuals.
- Mantenir una higiene corporal adequada, especialment una neteja constant de mans amb aigua i sabó, i amb gel hidroalcohòlic.
- No compartir roba de llit, roba de vestir o altres estris o objectes com ara forquilles, gots, plats, ganivets, etc.
- Evitar el contacte amb mascotes ja que aquestes també es podrien infectar.
Durant les relacions sexuals, el virus de la verola del mico es transmet pel contacte amb les lesions de la pell o la mucosa d’una persona infectada, especialment les que es puguin trobar a la zona genital, anal, perianal i oral. El virus també es pot trobar en fluids com la saliva i el semen, tot i que el seu paper encara s'està estudiant.
Els preservatius no ofereixen una protecció completa per evitar la transmissió del virus de la verola del mico, ja que la infecció també es pot transmetre pel contacte amb lesions de la pell de la persona infectada que no estan protegides amb preservatiu. Això no obstant, sempre es recomana el preservatiu per evitar altres tipus d’infeccions de transmissió sexual (ITS) com ara el VIH.
El professional sanitari serà qui faci un seguiment del cas i qui indiqui fins quan una persona ha de romandre a casa aïllada. És important que no se'n tinguin símptomes i que les lesions cutànies es resolguin del tot.
Un cas positiu de verola del mico ha de romandre aïllat a casa fins que ho decideixi un professional sanitari. Serà el mateix professional sanitari qui determini la baixa laboral de pacient i el temps que hagi de romandre aïllat.
Amb l’objectiu de prevenir al màxim la transmissió de la verola del mico i tallar la cadena de contactes, les persones que hagin esdevingut un cas positiu de la verola del mico cal que avisin els seus contactes estrets, convivents i parelles sexuals amb les quals hagin interactuat des que van començar amb els primers símptomes fins que les crostes hagin caigut i s'hagi format una primera capa de pell. No només cal pensar a avisar les parelles sexuals sinó també altres persones que hagin pogut estar en contacte amb les lesions cutànies.
Aquests contactes estrets cal que evitin els contactes socials i vigilin l’aparició de símptomes compatibles amb la verola del mico: inflamació dels ganglis, mal de cap, febre, lesions a la pell, etc.
La vacunació contra la verola del mico contribueix a prevenir la malaltia i a reduir-ne la gravetat en cas que una persona vacunada s’infecti. Aquestes vacunes, a diferència de les vacunes clàssiques de la verola, no produeixen lesions en la pell.
La vacuna disponible per fer front a la verola del mico és una vacuna de tercera generació de la vacuna que es va dissenyar per prevenir la verola clàssica; com que la verola del mico és causada per un virus similar al de la verola clàssica, s’espera que les vacunes previnguin o redueixin la gravetat de la infecció per la verola del mico.
Aquesta vacuna està fabricada a Europa i conté un virus que ha estat modificat perquè no pugui créixer en el cos humà ni produir la malaltia ni propagar-se.
Els criteris per a la vacunació per fer front a la verola del mico són:
- Tenir més de 18 anys.
- Tenir relacions sexuals d’alt risc (múltiples parelles sexuals, consum de drogues durant les relacions sexuals, infeccions de transmissió sexual habituals...) incloses dins de les indicacions profilaxis preexposició al VIH (PrEP) o infecció per VIH en seguiment de consultes hospitalàries.
- No haver passat la malaltia.
- No tenir administrada cap vacuna de la verola amb anterioritat.
- No haver estat contacte estret d’un cas positiu en els deu dies previs.; si has estat contacte estret, contacta amb el teu professional sanitari.
- No presentar cap simptomatologia en el moment de la vacunació; si en presentes simptomatologia, contacta amb el teu professional sanitari.
En el moment de la vacunació, el professional sanitari que t'hagi d'administrar la vacuna comprovarà que compleixes els criteris mencionats anteriorment. En cas que no els compleixis, no es procedirà a la vacunació.
Les persones interessades en vacunar-se contra la verola del mico han de contactar els següents centres sanitaris:
- Punt de vacunació CAP Casernes. Carrer de Fernando Pessoa, 47-51. Barcelona.
Cal demanar dia i hora al telèfon 674816357 (l'horari per demanar cita és de dilluns i divendres de 15 a 20 hores o dimarts, dijous i dissabte de 9 a 14 hores).
- Punt de Vacunació Checkpoint Barcelona. Carrer Compte Borrell, 164-166. Barcelona.
Cal demanar dia i hora al telèfon 933 182 056 (l'horari del centre és de dilluns a dijous de 8 a 20 hores i els divendres de 8 a 19 hores).
- Per demanar dia i hora a altres unitats arreu de Catalunya que ofereixen la vacunació contra la verola del mico contacta infovacunacio@gencat.cat.